Microdosing bij verslaving

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Close up. A table of alcohol addicted person

Verslaving, aan een middel of gedrag, is een complexe aandoening die maar moeilijk behandeld kan worden. Roken, overeten, gokken, drank, online shoppen, snoepen, drugs, het kan van alles zijn waar je aan verslaafd bent. Ermee stoppen, dat is ontzettend moeilijk. Het heeft te maken met het beloningssysteem in de hersenen, ingesleten gedrag en het gevoel dat je niet zonder dat gedrag of het middel kunt. Microdosing is geen wondermiddel, maar zou het kunnen stoppen met een verslaving net wat makkelijker kunnen maken.

De achtergrond van verslaving

Een verslaving heeft een zeer negatieve invloed op je leven, zowel sociaal als financieel en op je gezondheid. Dat geldt voor elke verslaving. Ook als je alleen verslaafd bent aan bepaald gedrag (zoals winkelen, gokken of seks), zal dit op een gegeven moment impact hebben op alle delen van je leven.

Hoe werkt dat nu precies? Een verslaving heeft invloed op de werking van je hersenen, zowel op de cellen als op de neurotransmitters. Dit zijn signaalstoffen die boodschappen over brengen. Bij een verslaving is het vooral dopamine dat een rol speelt. Dit stofje zorgt ervoor dat we een gevoel van tevredenheid ervaren. Het geeft hetzelfde gevoel als wanneer je iets goed volbracht hebt. Dat is het beloningssysteem van de hersenen dat geactiveerd wordt. Als je drugs of een andere verslavende stof gebruikt of het verslavende gedrag uitvoert, wordt er meer dopamine aangemaakt. En dat gevoel wil je steeds weer ervaren.

Juist door de krachtige verbinding met het beloningssysteem is een verslaving moeilijk te doorbreken. De verslavende werking van drugs en dergelijke doet je denken dat je niet zonder de stof of dat gedrag kunt. Het leven is dan niet de moeite waard. Echter, psilocybine lijkt veelbelovend te zijn in de behandeling van verslavingen.

Hopeless drug addict holding his head

De mogelijkheden van microdosing bij verslaving

Psilocybine is de geestverruimende stof in magic mushrooms. Het veroorzaakt hallucinaties, maar is niet verslavend en een van de veiligste psychoactieve stoffen. Wetenschappers zijn erg geïnteresseerd in psilocybine, want het lijkt erop dat het kan helpen bij verschillende mentale aandoeningen, zoals depressie, PTSS en angsten. En dus ook bij verslaving.

De hersenen zijn enorm complex en we begrijpen nog lang niet alles van de structuur en werking. Wat we wel weten is dat bepaalde gebieden met elkaar verbonden zijn en dat je gedachten vaak vaste patronen volgen. Wat een psychoactieve stof als psilocybine kan doen is de activiteit in bepaalde gebieden verminderen en in andere juist bevorderen. Het stimuleert creatief denken en verbanden tussen delen van de hersenen kunnen dynamischer worden. Neem je een normale dosis van bijvoorbeeld paddo’s, dan ga je trippen. Tijdens zo’n trip verandert je perceptie en kun je diepe inzichten opdoen over je leven. Dit kan ervoor zorgen dat je een verslaving niet meer nodig hebt of daar gewoon geen interesse meer voor hebt.

Onderzoek naar psilocybine bij verslaving

Omdat geestverruimende middelen zo’n bijzondere impact op de hersenen kunnen hebben, is er veel interesse naar de mogelijkheden van psilocybine bij verslavingsproblematiek. Bij Johns Hopkins University in Baltimore in de VS deed Matthew Johnson onderzoek naar het gebruik van psilocybine bij tabaksverslaving. Hij geeft aan dat tabak een goed onderwerp is voor dit onderzoek. Het is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van sterfte die voorkomen had kunnen worden. Daarbij komt dat 70% van de rokers het liefste zou willen stoppen.

Aan het onderzoek deden 15 mensen mee. Het gaat hierbij trouwens niet om microdosing, want er werden normale doses psilocybine gebruikt. Gemiddeld rookte elke deelnemer 19 sigaretten per dag en dat al 30 jaar lang. Ieder had meestal gemiddeld 6 mislukte pogingen om te stoppen achter de rug. De deelnemers kregen tijdens het onderzoek 15 weken lang therapie om te stoppen met roken, waaronder ook cognitieve gedragstherapie. Daarnaast werd er in week 5, week 7 en week 13 een dosis psilocybine gegeven.

Deze dosis was dus sterk genoeg om te trippen. De deelnemers verbleven dan ook de hele dag in de kliniek en luisterden naar muziek. De onderzoekers raadden hen aan om tijdens het trippen aan introspectie (zelfonderzoek) te doen.

Sterile container with the mycelium of psilocybin mushrooms, psilocybe cubensis.

De resultaten van de behandeling met psilocybine

Het bleek dat 6 maanden na de behandeling, 80% van de deelnemers niet meer rookten. Het is een klein onderzoek en er spelen meer factoren mee die invloed hebben op het roken. Maar de onderzoekers zijn van mening dat de psilocybine hierbij een grote rol heeft gespeeld. Het percentage mensen dat gestopt is met roken, is bij dit onderzoek veel hoger dan bij andere therapieën. Meestal is daar het succespercentage maar 35%.

Een van de deelnemers zegt dat hij zich bevrijd voelt van de grip die sigaretten op hem hadden. “Sigaretten zijn nu gewoon niet meer belangrijk,” zegt hij. Maar de ervaring heeft niet alleen invloed gehad op het roken. Het heeft zijn leven veranderd, bijvoorbeeld hoe hij naar het leven en de dood kijkt. Hij heeft verrijkende inzichten opgedaan.

Waarom microdosing bij verslaving?

Bij bovengenoemd onderzoek werden normale doses paddo’s gebruikt. Echter, een meer praktische manier om te profiteren van de voordelen van psilocybine is door te microdoseren. Je neemt dan geen volledige dosis, maar een tiende hiervan. Je kunt hiermee wel de subtiele invloed van psilocybine bemerken, maar zult geen hallucinaties krijgen. Dat heeft als voordeel dat je gewoon je normale dagelijkse bezigheden kunt blijven doen.

Er zijn nog geen onderzoeken te gedaan naar de positieve effecten van microdosing bij verslaving. Wel kun je gebruikerservaringen vinden. Microdosers zijn enthousiast over microdosing bij mentale klachten, waaronder ook verslaving werd opgegeven als reden om dit te doen. 44% geeft aan dat microdosing helpt bij mentale klachten en dat ze hierdoor beter in hun vel komen te zitten. Het kan een positief effect hebben op je zelfvertrouwen, concentratie en creativiteit.

Wil jij microdosing gebruiken om je te ondersteunen bij je poging van je verslaving af te komen? Gebruik dan de truffels van Microdosing XP. In deze handige verpakking vind je 6 individueel verpakte microdosing truffels, zodat je altijd zeker weet dat je de juiste dosis neemt.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 17 Dec t/m 27 Dec 2024

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?