Seizoensdepressie: wat is het en hoe kunnen medicinale paddenstoelen helpen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

De donkere dagen komen er weer aan en sommige mensen kijken daar naar uit. Gezellig de kaarsjes aan en weer stamppot eten. Maar het kan ook goed zijn dat je somber en zelfs depressief wordt als het koud en guur wordt. Als je elk jaar weer op hetzelfde moment deze klachten krijgt, kon je wel eens een seizoensdepressie hebben en mogelijk kunnen medicinale paddenstoelen helpen.

Wat is een seizoensdepressie?

Een seizoensdepressie is een erkende aandoening. Het is een vorm van depressie en de meeste mensen hebben er in de winter last van. In dat geval gaat het om een winterdepressie. Het is wat anders dan eens somber zijn vanwege de vele regen en de kou. De symptomen van een seizoensdepressie beginnen in september of oktober en houden de hele winter aan. Meestal verdwijnen de klachten in maart of april als de dagen weer langer worden.

De symptomen van een seizoensdepressie zijn:

  • Verlies van interesse in activiteiten die je altijd leuk vond
  • Somberheid
  • Je traag en sloom voelen
  • Gewichtstoename door meer eetlust
  • Veel slapen en moeite om ’s ochtends op te staan
  • Prikkelbaarheid
  • Neiging om je terug te trekken

Hoewel een winterdepressie vaak weer vanzelf over gaat als het voorjaar aanbreekt, is het niet iets om te negeren. Je kunt er erg veel last van hebben en het kan je mentale en emotionele functioneren sterk hinderen.

De oorzaken van seizoensdepressie

Het is nog niet precies duidelijk wat de oorzaken zijn van een winterdepressie. Het lijkt voor de hand te liggen dat de kortere dagen en langere periodes van duisternis ermee te maken hebben. Als gevolg hiervan ben je minder blootgesteld aan zonlicht.

Wanneer er minder zonlicht is, raakt onze interne klok verstoord. Deze geeft normaal gesproken aan wanneer we actief kunnen zijn en wanneer het tijd is om te slapen. Onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam serotonine aan. Deze neurotransmitter heeft een positieve invloed op de stemming, helpt ons, ons kalm te voelen en is nodig voor een goede concentratie.

En als het donker is, wordt er meer melatonine aangemaakt. Dit stofje helpt ons om ons slaperig te voelen. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor de lagere niveaus van serotonine die voor kunnen komen als we minder blootgesteld worden aan zonlicht. Hun dag- en nachtritme raakt hierdoor verstoord, waardoor ze niet lekker in hun vel zitten en emotioneel uit balans raken. Dan heb je dus last van een winterdepressie. Maar gelukkig is een seizoensdepressie wel te behandelen, zelfs met natuurlijke middelen als medicinale paddenstoelen.

Natuurlijke behandeling van seizoensdepressie met medicinale paddenstoelen

Zoek jij een behandeling voor een seizoensdepressie, dan zijn er natuurlijke manieren om de klachten aan te pakken. Medicinale paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt vanwege hun positieve effecten op de gezondheid. Er zijn ook paddenstoelen die kunnen helpen bij een seizoensdepressie. Hieronder bespreken we er drie. Je kunt alle drie de soorten paddenstoelen aanschaffen in onze webshop.

Reishi

Reishi wordt door veel mensen gebruikt vanwege zijn rustgevende werking, die goed van pas kan komen bij stress, angst, depressie en slaapproblemen. Ook heeft deze paddenstoel krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Er is een verband gevonden tussen laaggradige ontstekingen en depressie. Vandaar dat Reishi een goede keuze kan zijn bij deze aandoening.

Verder bevat Reishi (aan te schaffen als poeder, capsules of extract) een hoog gehalte aan triterpenen. Ook deze werken rustgevend. Depressie gaat vaak samen met slaapproblemen. Wanneer je Reishi neemt kan dit helpen om dieper te slapen en beter te ontspannen. Deze paddenstoel is een adaptogeen, wat betekent dat hij helpt het lichaam en de geest in balans te brengen. Bij stress helpt hij tot rust te komen en bij vermoeidheid geeft hij juist energie.

Lion’s mane (Pruikzwam)

Ook Lion’s Mane is een van de medicinale paddenstoelen die ingezet kan worden bij een seizoensdepressie. In het Journal of Molecular Science werd een onderzoek gepubliceerd naar de effectiviteit van Lion’s Mane bij depressie. Deze paddenstoel kan helpen de aanmaak van bepaalde neurotransmitters te stimuleren. Tevens remt hij ontstekingen en remt hij het verlies van zenuwgroei, wat veroorzaakt wordt door stress.

Onderzoek lijkt erop te wijzen dat mensen met een ernstige depressieve stoornis, lagere niveaus hebben van NGF (nerve growth factor). NGF is nodig om zenuwcellen te kunnen laten specialiseren, groeien en om ze gezond te houden. Ook dit is van groot belang voor het reguleren van de stemming. Er zijn verschillende onderzoeken die erop wijzen dat Lion’s Mane de aanmaak van NGF kan stimuleren. Lion’s Mane is verkrijgbaar als capsules of extract.

Cordyceps

Bij seizoensdepressie is ook Cordyceps een goede keuze. Deze paddenstoel is in Azië erg populair en wordt veel gebruikt om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen. Het heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen om weerbaarder te worden tegen stress. Ook Cordyceps is een adaptogeen, die kan helpen om rust te brengen bij stress en angst. Je kunt Cordyceps gebruiken als poeder, capsules of extract.

Lichttherapie

Behalve met paddenstoelen kun je je mentale gezondheid ook ondersteunen met lichttherapie. Dit is gemakkelijk om te doen, want dit kun je gewoon thuis toepassen. Je hebt hiervoor wel een krachtige lamp nodig, speciaal voor lichttherapie (een daglichtlamp). Dit heldere licht, van tenminste 10.000 lux, bevat alle lichtfrequenties. ’s Ochtends, wanneer je net bent opgestaan, zet je de lamp vlak voor je en zit je 15 tot 30 minuten in het licht. Doe dit dagelijks vanaf september tot maart of april. Dan is het het effectiefst.

Je kunt erg lastig hebben van seizoensdepressie. Het is echt niet minder vervelend dan een normale depressie omdat je in het voorjaar weer opknapt. Ook is het geen aanstellerij. Blijf niet doorlopen met je klachten, maar zoek hulp. Door zelf aan de slag te gaan (bijvoorbeeld met medicinale paddenstoelen) of door een afspraak te maken met je huisarts.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?