Stoppen met gejaagd zijn: zo doe je dat in 5 stappen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Wil jij ook graag stoppen met gejaagd zijn? Het is in onze samenleving heel normaal dat de druk hoog is en iedereen altijd alles moet geven. En als je probeert uit deze mallemolen te stappen, blijkt dat nog behoorlijk lastig te zijn. Iedereen om je heen blijft eraan meedoen. Maar als je meer balans in je leven wilt, is het tijd om een stapje terug te doen. Hieronder lees je hoe je dat kunt aanpakken.

De druk van altijd maar presteren

Vrijwel niemand kan het zijn ontgaan dat het druk om te presteren de laatste jaren steeds hoger is geworden. De mentaliteit in onze cultuur is dat alles zo snel mogelijk moet en een hoge productiviteit is waar het om draait. Er wordt verwacht dat je lange uren werkt, ook thuis moet je gewoon altijd bereikbaar zijn en je moet alles geven om alle ballen hoog te kunnen blijven houden. Werk heeft prioriteit boven alles.

Waarschijnlijk heb jij ook last van de drukte en het hoge tempo. En niet alleen volwassenen hebben hier last van. Zelfs kinderen worden meegesleurd in de visie dat alles moet kunnen. Ze moeten sporten, op muziekles en extra vakken volgen op school. Alles om maar te laten zien dat je kunt presteren. Maar deze mentaliteit is op de lange duur schadelijk.

Heb jij ook moeite om het allemaal vol te houden? Begin dan snel met je grenzen in de gaten te houden en neem stappen om te stoppen met het gejaagd zijn.

5 stappen om los te komen van gejaagdheid

1. Bepaal zelf wat voor jouw succes is

De cultuur van de hoge druk in de werksfeer is dat je altijd zou moeten gaan voor professioneel succes. Maar om wat voor succes dat dan draait, is natuurlijk de vraag. Niet alles wordt gezien als succes. Kijk maar op Instagram en daar zie je wat er van je verwacht wordt: enorme kantoren vol luxe meubelen, een geweldige workout om 5 uur ’s ochtends en een succesvolle leidinggevende functie in een groot bedrijf.

Maar stel jezelf de vraag of dat is wat jij ook vindt dat succes is? Als je je eigen versie van succes nastreeft, is het makkelijker om je balans terug te vinden. Misschien is voor jouw succes een gezellig klein kantoortje vol met planten en de tijd hebben om een mooie reis te maken met je kinderen. Of dat je tussen je werk door even wat yoga oefeningen kunt doen. Succes is voor iedereen anders. Maar het is wel belangrijk om je bewust te worden van wat jij als succesvol ziet. Alleen dan kun je stoppen met de “rat race” en het gejaagd zijn.

2. Plan rust in

Neem jij wel genoeg tijd voor rust? En dan bedoelen we echte rust, niet alleen een goede nachtrust. Tijd voor jezelf om op te laden, zowel lichamelijk als geestelijk. Veel mensen voelen zich tegenwoordig schuldig als ze rust nemen, maar dat is alleen maar de dwingende stem van de huidige samenleving. Rust is niet alleen goed voor je, je hebt het ook echt nodig.

Neem dus regelmatig een echte time-out. Dat betekent even een bad nemen, lekker in de zon zitten, een rustige wandeling maken, muziek luisteren, bosbaden of mediteren. En in al deze gevallen zorg je dat je echt tijd voor jezelf hebt. Dus leg die smartphone aan de kant en ga niet online je “prestaties” delen om te laten zien hoe goed je het allemaal doet. Ook dan ben je nog steeds bezig met gejaagd zijn.

3. Stoppen met gejaagd zijn: voorrang geven aan je goed voelen

Productiviteit is belangrijk, maar jezelf goed voelen ook. Zet je mentale en fysieke welzijn en je levensgeluk regelmatig op de eerste plaats. Het zal best even wennen zijn om dat te doen, maar het zal je veel brengen. Probeer elke week tijd in te plannen voor activiteiten die je leven verrijken. Denk aan een sportsessie, jezelf verwennen met een massage, tijd vrij maken voor die leuke hobby waar je blij van wordt of een dagje naar de sauna.

Ook supplementen kunnen veel bijdragen aan je mentale en lichamelijke energie. Goed voor jezelf zorgen is kijken naar wat je echt nodig hebt. Voel je je vaak angstig of heb je last van stress? Gun jezelf dan dat steuntje in de rug. Probeer bijvoorbeeld eens CBD Olie of microdosing met truffels. Heb je slaapproblemen? Ga dan voor een natuurlijk rustgevend middel, zoals valeriaan of Nighttime Complex. Wat je ook nodig hebt, je vindt het in onze Health Shop.

4. Mindful beslissingen nemen

Als je keuzes gaat maken die beter bij je passen, kom je steeds dichter bij het leven dat je echt wilt. Als er een belangrijke beslissing genomen moet worden, gebruik dan mindfulness en denk aan hoe jouw versie van succes eruit ziet. Hoe kom je daar dichterbij, wat is er nog meer voor nodig om daar te komen? Om mindful beslissingen te kunnen nemen, betekent dat dat je anders gaat denken.

Misschien is een baan die wat minder betaalt beter voor je, omdat daarmee je werk- en privéleven beter in balans kan blijven. Soms kan het de beste beslissing zijn om niet te gaan stappen, maar lekker een avondje thuis te blijven. Ook kun je er voor kiezen om je geld uit te geven aan gezonde voeding, in plaats van dure make-up of zalfjes. Welke beslissingen je ook maakt, zorg dat ze je dichter bij jouw versie van succes brengen.

5. Blijf in contact met jezelf

Het gejaagd zijn sluipt erin. Voor je het weet word je meegesleurd in het hoge tempo en de eis altijd maar te presteren. Zorg dus dat je regelmatig vinger aan de pols houdt. Check of je nog op de goede weg bent. Ben je nog blij met je werk en kun je het in balans houden met je privéleven? Voel je je mentaal en fysiek nog altijd goed? Als de antwoorden je niet blij maken, kijk dan wat je voor jezelf kunt doen, zodat je je weer goed kunt voelen.

Stoppen met gejaagd zijn is mogelijk. Sta regelmatig stil bij wat je echt wilt, neem de tijd om op te laden en zorg voor rust en ruimte in je hoofd. Moet je een belangrijke beslissing nemen? Wees mindful en luister naar jezelf. Dan kom je zeker dichter bij het leven dat bij je past.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?