Goed voor lichaam en geest: bosbaden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Forrest Lake

Ontspan geest en lichaam met een bosbad

Het zit in onze genen ingebakken dat we ons goed voelen in natuur en dat is ook waarom bosbaden zo gezond is. We verlangen ernaar om ons weer te verbinden met het groen. Omdat de meeste mensen in een stedelijke omgeving wonen, is het goed om tijd te besteden aan het zogenaamde bosbaden. Dit houdt in dat je jezelf onderdompelt in het bos, met een meditatieve instelling. Door er gewoon “te zijn” kom je lichamelijk en geestelijk tot rust. Bosbaden helpt de band met de natuur te herstellen en brengt voordelen voor je gezondheid met zich mee.

Hoe doe je aan bosbaden?

We leven al enkele eeuwen in steden en hebben letterlijk en figuurlijk een afstand geschapen tussen onszelf en de natuur. Zeker in deze moderne tijd omringen we ons steeds meer met elektronica, beton en asfalt. Helaas kan dit wel voor gezondheidsklachten zorgen. In het Engels wordt dit “Nature deficit disorder” genoemd. Mensen hebben dan dus een tekort aan natuur. Misschien klinkt dit zweverig, maar in een natuurlijke omgeving zijn, werkt ontspannend en rustgevend. Dit is waar bosbaden om de hoek komt kijken.

Het fenomeen bosbaden is bedacht in Japan, maar inmiddels hebben hier ook steeds meer mensen ervan gehoord. In Japan kun je onder begeleiding bosbaden; het wordt ingezet bij klachten door stress, depressies, gevoelens van zinloosheid en een gebrek aan inspiratie. Maar gelukkig kun je zelf ook aan bosbaden doen en profiteren van de voordelen. Door je opnieuw met de natuur te verbinden, kun je mentaal en fysiek weer beter in je vel komen.

Maar wat is bosbaden nu precies? Het is echt iets anders dan gewoon een wandeling in het bos maken. Bosbaden is een mindful activiteit, zelfs meditatief. Je gaat naar het bos (of een andere natuurlijke omgeving), waarna je echt de tijd neemt om er te zijn. Je doet het dus niet om meer te bewegen, sportief bezig te zijn of van A naar B te komen. Je neemt de tijd om je onder te dompelen in de natuur. Je kunt dus gaan zitten of liggen, of heel rustig rond wandelen. Hierbij zet je ook al je zintuigen in. Je ruikt aan bloemen, je raakt de grond aan, je voelt de wind in je gezicht. Het is de bedoeling dat je op gaat in dit moment en al je dagelijkse zorgen kunt loslaten. 

Welke voordelen heeft bosbaden?

Dat bosbaden goed voor gezondheid is, blijkt wel uit het feit dat de Japanse overheid deze vorm van in de natuur zijn actief stimuleert. Het blijkt dat bosbaden stress kan helpen verminderen, een positief effect heeft op de bloeddruk en het immuunsysteem ondersteunt. Dit zijn enkele voorbeelden van bosbaden:

bosbad

1. Ondersteuning van de weerstand

Bomen en planten in een bos maken stoffen aan, die phytoncides worden genoemd. Deze phytoncides zijn essentiële oliën, die helpen om bomen en planten te beschermen tegen mogelijke vijanden, zoals insecten, dieren en ziekteverwekkers. Wanneer jij in het bos gaat wandelen, adem je deze essentiële oliën ook in. Het blijkt dat dit voordelen kan hebben voor de gezondheid. Phytoncides werken antimicrobieel en ze zetten ons lichaam aan om meer natural killer (NK) cellen aan te maken. Hierdoor wordt je weerstand dus sterker, want deze cellen helpen je beschermen tegen infecties en zelfs kanker. Het blijkt dat mensen die regelmatig aan bosbaden doen, meer en actievere NK cellen in hun bloed hadden. 

2. Mindful zijn werkt ontspannend

Zoals gezegd is bosbaden een oefening in mindfulness. Mindfulness is een zeer goede techniek om beter te kunnen ontspannen en bosbaden heeft dus een vergelijkbaar effect. Bosbaden stimuleert je om helemaal in het nu te zijn. Je bent volledig aanwezig, waardoor je je niet laat afleiden door berichtjes op je smartphone, maar evenmin door zorgen, piekeren of je eigen gedachten.

Tijdens het bosbaden focus je op je omgeving en op je eigen lichaam. Het mooie is dat je, als je hiermee bezig bent, profiteert van mindfulness en de rust van de natuur. Bosbaden geeft je de mogelijkheid om even op te laden. Het werkt zeer ontspannend, zowel voor lichaam als geest.

3. Een betere stemming

Bosbaden blijkt eveneens een positief effect te hebben op de stemming. Aan een onderzoek in 2019 deden 155 deelnemers mee. Meer dan een derde van hen had last van depressiviteit. Voor het bosbaden werd er een test afgenomen, waaruit bleek dat ze hoog scoorden op depressieve neigingen. Na het bosbaden werd de test nogmaals afgenomen. Degenen die depressief waren, scoorden veel beter en voor sommigen was er zelfs geen verschil waar te nemen met mensen die niet depressief waren. Bij allerlei negatieve emoties en stemmingen kan bosbaden mogelijk verlichting brengen. Denk aan depressiviteit, angst, verdriet, woede of frustratie.

4. Bosbaden bij stress

Dat wandelen in het bos goed is bij stress, weten veel mensen. Maar door in het bos zijn te combineren met mindfulness (dus bosbaden) wordt dit effect nog versterkt. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt het bosbaden erg effectief is. Mensen die regelmatig aan forest bathing doen, blijken minder stresshormonen in hun bloed te hebben. Heb je last van chronische stress, dan is het dus aan te raden zo vaak mogelijk het bos in te gaan voor een kalmerend bosbad.

Beter in je vel met bosbaden

Veel mensen hebben last van stress en het feit dat we zoveel afstand hebben geschapen tussen onszelf en de natuur. Bosbaden kan helpen om weer lekker in je vel te komen. Het is een heerlijke bezigheid die op zowel mentaal als fysiek vlak voordelen met zich meebrengt. Microdosing is een ander natuurlijk middel dat ingezet kan worden bij klachten van stress en somberheid. Het kan helpen je weerbaarder te maken tegen stress en kan een positief effect hebben op de stemming. Het is daarom een goed idee bosbaden te combineren met microdosing.

Gun jezelf die ontspanning en dat gevoel van welzijn door bosbaden. Je hoeft hiervoor niet naar een natuurgebied, een groot bos of helemaal de stad uit. Het kan ook in een park of in je eigen tuin. Trek je even terug, zet je smartphone uit en gun jezelf die quality time in de natuur.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?