Trippen, stoned of high zijn: hoe verschillen ze van elkaar?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Wanneer er gesproken wordt over drugs, kom je termen tegen als trippen, hallucineren en stoned of high worden. Het zijn allemaal woorden die weergeven dat je bewustzijn veranderd is. Maar als je niet bekend bent met dergelijke middelen, dan vraag je je waarschijnlijk af wat ze betekenen. Zijn deze woorden synoniemen van elkaar of hebben ze toch een verschillende betekenis? En op welke manier dan? In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn tussen trippen, stoned en high zijn.

Trippen: hallucineren met psychedelica

Trippen doe je als je klassieke psychedelica gebruikt. Het gaat om middelen zoals paddo’s, magische truffels, ayahuasca, DMT en mescaline cactussen. Dit zijn allemaal serotonerge psychedelica. Wat ze gemeen hebben is dat ze invloed hebben op de gedeelten van de hersenen die reageren op serotonine. Dit is een neurotransmitter die o.a. invloed heeft op je stemming, slaap en spijsvertering. Als de stof wordt aangemaakt zorgt dit voor een tevreden en gelukzalig gevoel.

Klassieke psychedelica maken contact met dezelfde receptor op de cellen als serotonine. Dit zorgt ervoor dat het systeem, dat er normaal voor zorgt dat je hersenen op een normale manier functioneren (het DMT, default mode network), op een zijpaadje wordt gezet. Daarom kunnen verschillende delen van de hersenen met elkaar communiceren, die dat normaal niet kunnen. Dat maakt het mogelijk dat je dingen kunt zien en horen die er helemaal niet zijn, je op een onbevooroordeelde manier naar de wereld kijkt en meer geniet van alles om je heen. Ook kun je op allerlei creatieve en wilde ideeën komen.

Hebben we het over trippen, dan hebben we het dus over hallucineren. Dat betekent dat kleuren helderder en feller worden en je kunt bewegende patronen zien. Bij hogere doses kunnen deze uitmonden in wezens die door je kamer lopen of om je heen bewegen. Trippen kan eveneens leiden tot nieuwe inzichten, zowel over jezelf als de hele wereld.

Trippen heeft deze naam gekregen, omdat de ervaring lijkt op een reis: een reis in je innerlijk of zelfs naar andere werelden of dimensies. Wees je er wel van bewust dat trippen een geweldige, positieve ervaring kan zijn, maar ook in sommige gevallen een negatieve (bad trip). Dit is afhankelijk van de dosering, de set en de setting.

Wat is high of stoned zijn?

High of stoned zijn is heel iets anders dan trippen en kan veroorzaakt worden door verschillende drugs, zoals cannabis. Wiet is een plant die stoffen aanmaakt, die cannabinoïden genoemd worden. Bekende cannabinoïden zijn THC (tetrahydrocannabinol), CBD (cannabidiol) en CBG (cannabigerol). Maar een paar gram wiet bevat meer dan 500 werkzame stoffen, niet alleen cannabinoïden, maar ook terpenen en flavonoïden.

De effecten van cannabis komen voort uit het feit dat deze cannabinoïden contact maken met receptoren in de hersenen. Alleen zijn dit andere receptoren dan bij psychedelica, namelijk de CB1 en CB2 receptoren. THC geeft de voorkeur aan de CB1 receptor, waardoor het kan zorgen voor gevoelens van ontspanning, euforie en een toename van de eetlust. In hogere doses kan wiet de creativiteit stimuleren, synesthesie veroorzaken (versmelting van de zintuigen) en het opwekken van emoties. Maar cannabis zal dus geen hallucinaties veroorzaken.

Maar wat zijn nu high en stoned en hoe verschilt dat van trippen? High zijn geeft je gelukzalige gevoelens, alsof je in de zevende hemel bent. Zorgen vallen van je af en je hebt het gevoel dat je zelfvertrouwen groeit. High zijn voel je voornamelijk in je hoofd. Wanneer je cannabis gebruikt en de ervaring wilt krijgen van een high, dan zou je een Sativa strain moeten kiezen.

Stoned is een meer lichamelijke ervaring. Het is een diep ontspannen gevoel, verdovend, het is het gevoel dat de couch lock kan veroorzaken. Je lichaam voelt zwaar en chill. Het zijn de Indica strains die meer kans op een stoned gevoel geven. Meestal veroorzaakt wiet een combinatie van stoned en high en dat is ook niet gek, want de meeste strains zijn een mix van Indica en Sativa. 

Trippen met wiet?

Kun je toch trippen met cannabis? Dat is fysiek toch echt niet mogelijk. THC is geen psychedelisch middel. Aan de Johns Hopkins University is een onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende drugs, zoals cannabis, salvia en paddo’s. In alle gevallen kwamen er geen visuele of auditieve hallucinaties voor bij cannabis, op wat voor manier je het middel gebruikte (roken, vapen of via een edible). Wie geen zin heeft in trippen, kan dus veilig cannabis gebruiken.

Het is echter wel zo dat drugs onvoorspelbare reacties kunnen geven. Iedereen reageert anders. Kijk alleen maar naar een kopje koffie: sommigen liggen na een kopje een hele nacht wakker, terwijl anderen niks merken. En ook de setting is heel belangrijk voor hoe je het middel ervaart. Wie psychedelica of andere stimulerende middelen wil gebruiken, zou dit altijd in een veilige omgeving moeten doen, waar je je op je gemak voelt.

Ben je nieuwsgierig naar paddo’s of magische truffels en hoe het voelt om te trippen? Begin dan met een lagere dosering en kies een paddo of truffel soort met milde effecten. In onze shop vind je paddo kweeksets van verschillende merken en ook truffels zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?