Wat zijn de verschillen tussen paddo’s (psilocybine) en ayahuasca?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Verschillen paddo’s en ayahuasca

Wie zich verdiept in de wereld van psychedelische middelen, komt stoffen tegen als psilocybine, DMT, mescaline en LSD. In deze blog vergelijken we psilocybine en ayahuasca oftwel DMT. Deze stoffen hebben namelijk enigszins vergelijkbare effecten, maar verschillen wel degelijk. Beide worden ze al honderden, misschien wel duizenden jaren gebruikt. Hun geestverruimende werking kan ons inzichten geven die onze levens positief kunnen veranderen. Wat zijn nu de verschillen tussen paddo’s en ayahuasca en wat zijn de effecten? Je leest het hieronder.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca is een drank die in Zuid Amerika al eeuwenlang gedronken wordt.  Het drankje wordt gemaakt met twee planten, namelijk de liaan van Banisteriopsos Caapi (een slingerplant) en de bladeren van de Psychotria viridis. Soms worden er ook nog andere planten aan het mengsel toegevoegd. Het geestverruimende effect van ayahuasca komt voort uit DMT (dimethyltryptamine) dat in de bladeren zit. De stoffen in de liaan zorgen ervoor dat DMT langer in het lichaam blijft en effect kan hebben.

Het drankje heeft een bruinrode kleur en smaakt erg bitter. De stoffen hebben zowel een fysiek als mentaal effect. De meeste mensen worden misselijk en duizelig. Je kunt hevig gaan zweten en het kan zijn dat je moet overgeven. Ayahuasca wordt traditioneel ingezet als middel dat je helpt problemen te overwinnen en de vervelende fysieke effecten kunnen dan gezien worden als reiniging. Je laat als het ware je overtollige ballast los. In die zin is braken dus een positief iets.

 

Vervolgens begint de echte trip. Ayahuasca kan heftige psychedelische effecten hebben. Je kunt flink gaan hallucineren, variërend van bewegende patronen, tot veranderingen in de vorm van mensen en andere voorwerpen. Je kunt bijzondere visioenen zien, intense kleuren, droomachtige beelden, en tevens is het mogelijk dat je (buitenaardse) wezens, dieren en planten en andere creaturen ontmoet. Ayahuasca wordt nog steeds veel gebruikt, vooral in Zuid Amerika, bij ceremoniën en rituelen. Ook in het Westen heeft het drankje meer bekendheid verkregen en gebruiken mensen het om inzichten te verkrijgen en voor persoonlijke groei.

De effecten van paddo’s

Paddo’s zijn hier een stuk bekender dan ayahuasca. De actieve stof is psylocibine, die in meer dan 200 paddenstoelensoorten gevonden kan worden. Al duizenden jaren weet de mens van de bijzondere magische kracht van paddo’s. Hiervoor zijn bewijzen gevonden in grotten, waar grotschilderingen het verhaal weergeven van paddo gebruik door sjamanen. Paddo’s zijn echter ook nu nog populair, waarbij ze gebruikt worden om te trippen, maar ook voor de gezondheid. Je kunt paddo’s rauw of gedroogd eten of er thee van maken.

De effecten van paddo’s verschillen per soort en tevens per dosering. Neem je een kleine dosis, dan kun je milde visuele hallucinaties opmerken, zoals fellere kleuren en versterkte zintuigen. Neem je een hogere dosis of kies je een krachtiger paddo (zoals McKennaii), dan worden de hallucinaties intenser. Ook dan kun je, net als wanneer je ayahuasca gebruikt, vreemde wezens ontmoeten en verhelderende inzichten krijgen. Bij paddo’s kun je tevens volledig je gevoel van tijd en van jezelf kwijtraken. Een paddotrip kan tot wel 6 uur aanhouden. 

Dit zijn de verschillen tussen paddo’s en ayahuasca

Op moleculair niveau zijn paddo’s en ayahuasca niet heel verschillend. Psylocibine en DMT behoren beiden tot de familie van tryptamines en in feite lijken ze zoveel op elkaar dat je psilocybine als een vorm van DMT zou kunnen beschouwen. Wetenschappers vermoeden dat tryptamine een rol speelt bij het overbrengen van signalen tussen neuronen en dat dat de oorzaak is van de geestverruimende effecten van paddo’s en DMT.

Zelfinzicht met paddo’s

Wat hallucinaties betreft komen de beide middelen redelijk overeen. Waar paddo’s zich mee onderscheiden van ayahuasca is het gevoel van realiteitsverlies. Daarbij kunnen paddo’s helpen om emoties te verwerken. Het kan zomaar gebeuren dat er intense gevoelens loskomen tijdens een trip of dat je je verleden opnieuw beleeft. Ze kunnen je helpen diepgaande persoonlijke inzichten te verwerven. Aan de andere kant staan paddo’s er ook om bekend dat ze je de wereld om je heen meer doen waarderen. Je ziet opeens de prachtige schoonheid van bomen, bergen, de zee en zelfs de mensen om je heen. Dat zorgt ervoor dat eenzaamheid en angst kunnen oplossen en je je meer verbonden voelt met alles om je heen.

Kosmische trip met ayahuasca

Maar op wat voor manier verschillen beide stoffen nu in hun effecten? We kunnen hier wel dieper op in gaan, maar houd voor ogen dat gebruikservaringen van dit soort middelen natuurlijk heel persoonlijk zijn. Iedereen reageert anders op psychedelica. Maar over het geheel genomen kun je zeggen dat ayahuasca een meer spirituele trip geeft dan paddo’s. Je zou kunnen zeggen dat de kans groot is dat je tijdens een ayahuasca ervaring wijze levenslessen zult krijgen.

 

Waar paddo’s vaak je gevoel van verbondenheid met de wereld bevorderen, zul je door ayahuasca juist een diepere spirituele ervaring kunnen krijgen. Het gevoel is meer kosmisch, waarbij je inzichten kunt krijgen over leven en dood, of spirituele en buitenaardse wezens kunt ontmoeten. Gebruikers van DMT geven aan dat ze prachtige ontmoetingen hebben gehad met overledenen, sprookjesachtige wezens en zelfs met Goden. Sommige mensen die de effecten van zowel DMT als psilocybine hebben ervaren, geven aan dat DMT krachtiger is dan psilocybine.

Paddo’s en ayahuasca: Magische effecten

Hoe je het ook wendt of keert, paddo’s en ayahuasca kunnen je elk op hun eigen manier een prachtige, intense trip bezorgen. Ze hebben verschillende effecten, maar het is niet eenvoudig dat in woorden weer te geven. Weet je niet welke van de twee je wilt proberen, ga dan op je gevoel af. Welk middel trekt je het meeste aan? Wil je een trip gaan doen, zorg dan dat je correct doseert en regel een tripsitter die tijdens de trip een oogje in het zeil houdt.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?