Waarom gapen we als we paddo’s hebben genomen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Waarschijnlijk kent iedereen die wel eens getript heeft, het verschijnsel dat je enorm moet gapen als je paddo’s hebt genomen. Het is eigenlijk vreemd, je voelt net de effecten opkomen en je zou denken dat je echt niet moe bent. Maar toch begin je te gapen en kun je er niet mee stoppen. In deze blog gaan we in op dit aparte fenomeen en leggen we uit waarom het gebeurt.

Wat is er bekend over gapen?

Gapen komt bij alle dieren voor (zolang ze kaken hebben). Katten, paarden, muizen en zelfs amfibieën en vissen doen het. Het opvallende is dat wetenschappers nog steeds niet zeker weten waarom we gapen. We hebben het dan dus over de normale omstandigheden, niet tijdens een trip.

In veel gevallen gapen we omdat we moe en slaperig zijn. Ook kan het voorkomen als je je verveelt, misselijk bent of bepaalde medicatie hebt genomen. Het is zelfs zo dat mensen gaan gapen als ze het een ander zien doen. Maar de achterliggende oorzaak is nog altijd niet bekend. Er zijn wel verschillende hypotheses over het waarom van gapen.

Verlaging van de spierspanning of de bloeddruk

Door te gapen ontspan je ook de spieren in de borstholte. Deze zijn betrokken bij de ademhaling en door een gaap kun je ze even rust gunnen, zo stelt de theorie. Een andere mogelijkheid is dat gapen zorgt voor een onderdruk in de borstkas. De onderdruk helpt het bloed terug te stromen naar het hart, wat bevorderlijk is voor de bloedsomloop.

Zorgt voor meer zuurstof in het bloed

Gapen kan eveneens zorgen voor meer zuurstof in het bloed. Wanneer het niveau van CO2 in het bloed stijft, kun je door te gapen extra veel verse zuurstof opnemen en vervolgens wordt de overmaat aan CO2 uitgestoten. Onderzoek lijkt er echter op te wijzen dat deze hypothese niet klopt, omdat mensen die meer CO2 inademen niet meer gaan gapen.

Gapen als communicatiemethode

Mensen zijn groepswezens, waardoor gapen ook een signaal afgeeft naar anderen. Het zou daardoor een sociale functie hebben, waarmee mensen elkaar laten weten dat ze moe zijn, zodat ze allemaal tegelijk gaan slapen. Dit zou ook kunnen verklaren waarom gapen “besmettelijk” is. Het is echter wel zo dat mensen de hele dag door gapen, alhoewel het het meeste voorkomt in de ochtend en avond.

De wetenschap over gapen tijdens het gebruik van paddo's

Als nog niet alles duidelijk is over gapen zonder paddo’s, is het ook wel logisch dat we niet precies weten waarom we gapen tijdens een trip. Maar hier zijn eveneens al wat theorieën over opgesteld en ook over wat je er tegen kunt doen. Het is in ieder geval wel een heel normaal verschijnsel. Overkomt het jou, dan hoef je je er dus geen zorgen over te maken. Gapen komt het meeste voor aan het begin van de trip, als de eerste effecten opkomen. Je spijsverteringsstelsel is dan druk bezig met het omzetten van psilocybine in psilocine. Dit is waarom gapen kan voorkomen.

Verband met neurotransmitters

Wanneer je paddo’s of truffels gebruikt, gaan de psychoactieve stoffen een interactie aan met receptoren. In een onderzoek naar citalopram (een antidepressivum), was gapen een van de bijwerkingen van de patiënten. Het is dus mogelijk dat het geeuwen bij een trip veroorzaakt kan worden door een stijging van de niveaus van neurotransmitters, bij dit onderzoek was dat dopamine.

Er zijn ook andere neurotransmitters die invloed kunnen hebben op gapen, zoals serotonine, norepinefrine, oxytocine en norepinefrine. Het is bekend dat al deze stoffen via vergelijkbare processen gapen kunnen veroorzaken. Gezien het feit dat de stoffen in paddo’s invloed hebben op de niveaus van neurotransmitters zoals serotonine, is het mogelijk dat dit de oorzaak is van het vele gapen tijdens een trip.

Psychologische factoren

Aan het begin van de trip kan het eveneens zo zijn dat je bepaalde emoties ervaart, zoals spanning, opwinding of angst. Dit kan vooral voorkomen bij een hogere (of te hoge) dosis. Hevige emoties kunnen eveneens gapen veroorzaken.

Er zijn dus verschillende theorieën over de oorzaken van gapen tijdens een trip met paddo’s. Wees je er vooral van bewust dat hoe hoger de dosis was die je nam, hoe langer de bijwerkingen zullen aanhouden. Zodra je lichaam de psilocybine heeft omgezet in psilocine, verdwijnen de verschijnselen meestal en zal het gapen stoppen. Geeuwen is in ieder geval een teken dat de paddo’s effect hebben, en daardoor dus ook een teken dat je aan het begin staat van een prachtige trip.

Gapen tijdens trippen voorkomen of tegengaan

Hoewel het geen kwaad kan om te gapen wanneer je paddo’s hebt gebruikt, kan het wel behoorlijk irritant zijn. Wil je dit dus voorkomen of tegengaan, dan kun je de volgende tips gebruiken.

  • Let op je dosis: er is anekdotisch bewijs dat de dosis invloed heeft op geeuwen. Gapen komt vaker voor bij hogere doseringen. Heb jij veel last van dat gegaap, dan kun je kijken of het beter gaat met een wat lagere dosis.
  • Lemon Tek: In plaats van je paddo’s los te eten, kun je Lemon Tek maken. Vermaal je paddo’s en laat ze trekken in citroensap. Door dit drankje te drinken, wordt de psilocybine al voor consumptie omgezet in psilocine. Hierdoor kan je lichaam de stoffen sneller opnemen en heb je kans dat het gapen niet voorkomt.
  • Merk je dat je toch gaapt tijdens het trippen, dan kan het helpen om niet door je mond, maar alleen door je neus te ademen. Adem rustig en diep in en uit door je neus, dit kan gapen tegengaan.

Gapen is een wat vervelend verschijnsel tijdens het trippen met paddo’s. Het kan gelukkig geen kwaad en gaat vanzelf weer over. Hopelijk heb je er niet te veel last van en zowel, dan weet je nu wat je kunt doen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?