Wat is de invloed van psilocybine op de 5 zintuigen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

We zijn erg afhankelijk van onze zintuigen, van smaak, zicht, reuk, aanraking en gehoor. We hebben ze nodig om de wereld te kunnen waarnemen. Als een van deze zintuigen niet goed werkt of deze wordt veranderd door een geestverruimend middel, dan zorgt dat voor een bijzondere ervaring. In deze blog gaan we in op wat de invloed van psilocybine is op de 5 zintuigen, want dat is een fascinerend verschijnsel.

Hoe beïnvloedt psilocybine de zintuigen?

Psilocybine is de stof in paddo’s die ervoor zorgt dat je gaat hallucineren. Tijdens een trip kunnen ook de zintuigen veranderen. De meeste mensen weten dat je dingen kunt zien die er niet zijn, dat is een van de meest bekende verschijnselen. Maar ook de andere zintuigen worden beïnvloed, zoals het gehoor en de tastzin. Maar wat veroorzaakt deze vreemde veranderingen eigenlijk?

Het is voornamelijk psilocybine dat hiervoor verantwoordelijk is, of eigenlijk is het de voorloperstof psilocine. Psilocine bindt zich aan de serotonine receptoren in de hersenen, waardoor het de effecten van de deze neurotransmitter nabootst. Hierdoor kan het onze waarneming veranderen. Het is niet dat paddo’s onze zintuigen aanpassen, ze veranderen in feite de manier waarop je hersenen prikkels van buitenaf verwerken. Hierdoor versterkt psilocybine je emoties en heeft het invloed op hoe de 5 zintuigen werken.

Hoe veranderen de zintuigen tijdens het trippen?

Het is dus psilocybine dat invloed heeft op de zintuigen. Tijdens een trip kan het zijn dat je slechts effecten merkt bij een van de zintuigen, maar ook bij meerdere tegelijk. Het kan ook zijn dat verschillende paddo strains bepaalde zintuigen sterker beïnvloeden dan andere. Ook de dosis kan invloed hebben (over het algemeen geldt, hoe hoger de dosis, hoe heftiger de effecten). Je kunt zelf uitproberen wat voor jou het beste werkt en wat de prettigste, bijzonderste of meest magische ervaring geeft.

De effecten van psilocybine op je zicht

De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat paddo’s hallucinaties veroorzaken. Dit is echter niet helemaal correct. Wat je ziet tijdens een trip, is een representatie van wat er in de echte wereld te zien is. Door psilocybine verandert alleen de manier waarop je deze echte wereld waarneemt. Het zijn dus je hersenen die een trucje uithalen.

Wat er gebeurt, is dat je kleuren veel helderder waarneemt, je kunt prachtige patronen zien op effen oppervlakken en je kunt geometrische patronen waarnemen, zowel met je ogen open, als dicht. Soms kunnen deze visuele hallucinaties behoorlijk heftig zijn, waardoor je niet meer weet wat echt is en wat niet. Maar ook hier geen zorgen: de effecten trekken vanzelf weer weg. Om deze reden is het verstandig om ervoor te zorgen dat er altijd een tripsitter aanwezig is en dat je een Tripstopper in huis hebt.

Psilocybine en de 5 zintuigen: invloed op het gehoor

Ook op je gehoor heeft psilocybine invloed. Wat je ook hoort, of dat nu gewone alledaagse geluiden zijn, muziek of natuurgeluiden, tijdens een trip is je gehoor meestal versterkt. Ook hier wordt niet daadwerkelijk je gehoor versterkt, er is geen direct effect op je oren. Wat er gebeurt, is dat paddo’s invloed hebben op hoe je hersenen geluiden verwerken.

Door dit effect op het gehoor, besteden mensen die gaan trippen vaak veel aandacht aan hun playlist. Muziek heeft dan ook veel invloed op onze emoties, het kan herinneringen triggeren en je stemming beïnvloeden. Het kan eveneens zo zijn dat je tijdens je trip details hoort in de muziek die je nooit eerder opvielen, zoals baslijnen, ritmes of opeens komt de betekenis van een songtekst duidelijk binnen. Dat zijn magische momenten!

Geuren (zowel lekkere dan minder lekkere)

Het komt wat minder vaak voor, maar paddo’s kunnen ook invloed hebben op je reuk. Meestal zul je beter kunnen ruiken: geuren zijn rijker, krachtiger en vallen meer op. Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor geuren je ruikt, of je hier echt blij mee moet zijn. De geur van gemaaid gras, koffie, gebakken brood of een appeltaart zijn natuurlijk heerlijk en zullen je een euforisch gevoel kunnen geven. Maar zweetlucht of een te sterk parfum kunnen echt te hard binnenkomen en zelfs een gevoel van misselijkheid opwekken.

Aanraking

Een van de andere 5 zintuigen die psilocybine kan beïnvloeden, is de tastzin. Ook wat je aanraakt kan krachtiger binnenkomen. Door psilocybine krijg je een hechtere band met je lichaam. Tijdens het trippen kan het voorkomen dat je helemaal opgaat in het voelen van verschillende texturen (de lekker zachte vacht van je huisdier bijvoorbeeld of de ribbelige stof van een kussen).

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van psilocybine naar de tastzin. Maar uit een onderzoek (uit 2021) bleek dat psilocybine ervoor kan zorgen dat “mismatch negativity” minder vaak voorkomt. Dit proces kan ervoor zorgen dat je je meer verbonden of juist afstandelijker voelt naar je lichaam toe. Verbondenheid met je lichaam is belangrijk voor overleven, maar ook voor een goed zelfbeeld. Daarom kan psilocybine mogelijk gebruikt worden bij behandeling van aandoeningen, waarbij er sprake is van een verslechterd lichaamsbewustzijn.

De invloed van psilocybine op smaak

Het is ook mogelijk om smaakhallucinaties te krijgen. Wanneer je tript kan het zijn dat je opeens een smaaksensatie ervaart, bijvoorbeeld zoetigheid of een smaak van gesmolten suiker. Je kunt echter ook minder aangename smaken proeven, zoals metaal. Het effect op je smaak is eveneens te merken als je iets eet of drinkt, waarbij alles intenser smaakt. Dit kan prettig zijn, waardoor je er meer van wilt hebben of juist het omgekeerde.

Synesthesie door paddo's

Een bijzonder verschijnsel dat kan voorkomen onder invloed van psilocybine, is het verweven raken van de 5 zintuigen. Dit wordt synesthesie genoemd. Je ervaart dan dat de zintuigen in elkaar overlopen. Het kan dan gebeuren dat meer dan een zintuig reageert op een prikkel, zoals dat je een bepaalde smaak proeft, wanneer je een kleur ziet. Dit wordt veroorzaakt door de hogere niveaus van serotonine in de hersenen, waardoor bepaalde gebieden in de hersenen met elkaar in contact staan, die dat normaal niet doen. Dit verschijnsel is gelukkig (of helaas?) maar tijdelijk.

Het is dus een feit dat psilocybine invloed heeft op de 5 zintuigen en je zult hier dan ook rekening mee moeten houden als je gaat trippen. Je hoeft er niet bang voor te zijn. Wat je ziet, hoort of proeft, komt tijdelijk krachtiger binnen, maar de effecten trekken vanzelf weer weg. Ook genieten van versterkte zintuigen of zelfs synesthesie? Kijk dan eens rond in onze shop bij de paddo kweeksets of onze magic truffels. Deze bevatten, net als paddo’s, ook psilocybine!

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?