Wat is de invloed van psilocybine paddo’s op je slaap?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

De effecten van psilocybine paddo’s worden al tientallen jaren onderzocht, maar wat is eigenlijk de invloed van paddo’s op de slaap? Het gebruik van paddo’s kan veel voordelen met zich meebrengen, maar sommige onderzoeken lijken erop te wijzen dat ze je slaappatroon kunnen verstoren. Hieronder kun je meer lezen over wat er bekend is over magic mushrooms en je nachtrust.

De invloed van psilocybine paddo's op slaap

Wetenschappers denken dat er een link is tussen slaap en de psychoactieve stof psilocybine in magic mushrooms. Wanneer je paddo’s gebruikt, breekt de lever psilocybine af en zet het om in psilocine. Vervolgens verbindt deze stof zich met de serotonine receptoren, waarna serotonine wordt aangemaakt. Dit is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, maar ook je slaap. Daarom veroorzaken geestverruimende middelen in veel gevallen levendige en intense dromen.

Aan de andere kant is gebleken dat psilocybine in de hersenen langzamere hersengolven (Slow wave activity) veroorzaakt tijdens de slaap. Deze trage hersengolven komen voor als je diep slaapt en zijn van groot belang voor je geheugen en de regulatie van emoties. Ook kan psilocybine er juist voor zorgen dat het langer duurt voor je in de REM slaapfase komt. Het is dus nog niet duidelijk wat precies de invloed van psilocybine in paddo’s op de slaap is.

Mogelijke positieve effecten van psilocybine op de slaap

Over het algemeen hebben geestverruimende middelen een negatieve invloed op de nachtrust. Maar veel mensen die psychedelica recreatief gebruiken, denken dat het hun slaap kan verbeteren. Er zijn eveneens mensen die last hebben van mentale aandoeningen. Zij geven aan dat psilocybine hun symptomen kan verlichten, die vaak hun slaap verstoren. Ze voelen zich bijvoorbeeld rustiger of hebben minder last van angsten.

Toch is hier nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan waaruit blijkt dat psilocybine op die manier kan helpen je slaap te bevorderen. Het gaat hierbij mogelijk ook om een placebo effect.

Een manier waarop paddo’s misschien wel gebruikt kunnen worden om beter te slapen, is door te microdoseren. Je neemt dan zo’n kleine dosis psilocybine, dat je geen last zult hebben van de geestverruimende effecten. Microdosing brengt veel voordelen met zich mee. Mensen geven aan dat het helpt angst en stress te verminderen, waardoor ze beter in hun vel zitten. En als je minder piekert en minder gespannen bent, gaat in slaap vallen en doorslapen vaak veel beter. Het heeft dus geen direct effect op je slaap, maar indirect kan psilocybine een positieve invloed hebben op de slaap.

Kan psilocybine de slaap verstoren?

Omdat psychedelica invloed hebben op de serotonine activiteit, kunnen ze je slaappatroon verstoren. Serotonine is een neurotransmitter die je hersenen helpt om van de ene slaapfase over te gaan naar de volgende. Als de productie van deze stof verstoord is, kan het zijn dat je niet in de REM slaapfase terechtkomt. Juist in deze fase verwerk je emoties en rust je goed uit. Hierdoor kan dit invloed hebben op je geheugen, je leervermogen en je denkprocessen. Dit is vergelijkbaar met het feit dat mensen die antidepressiva gebruiken, zoals SSRI’s, aangeven dat ze heel moe zijn, maar toch niet kunnen slapen.

Wat zijn de lange termijn effecten van psilocybine op slaap?

Paddo’s zijn een heel veilig geestverruimend middel, dat ook niet verslavend werkt. Toch zijn er dus mogelijk wel nadelen aan het gebruik, omdat het je slaap kan verstoren. Psilocybine kan daarbij invloed hebben op de hersengolfpatronen. Uit een onderzoek kwam naar voren dat bij deelnemers die psilocybine hadden genomen, er een toename van hoog-frequente hersengolven te zien was. Dit betekent dat ze meer alert en wakker waren.

Toch is er nog veel onbekend over de invloed van psilocybine op de slaap. Er is nog veel wat we niet weten over de stof zelf, over de invloed die het op de hersenen heeft en hoe lang effecten aanhouden. Zo zou je misschien zonder problemen in de ochtend kunnen trippen, zonder dat dat effect heeft op je slaap die avond.

Microdosing voor een goede nachtrust?

Ook microdosing kan een goede optie zijn voor een betere slaap, omdat het kan helpen bij mentale klachten, zoals angst, depressie, onzekerheid, piekeren en stress. Houd er dan wel rekening mee dat je je dosis beter niet vlak voor het slapen kunt nemen. Veel deelnemers geven aan dat microdosing stimulerend werkt, waardoor ze een energieboost krijgen.

Daarnaast kan ook microdosing invloed hebben op de kwaliteit van je slaap, ook al neem je maar een heel lage dosis. Psilocybine kan ervoor zorgen dat je meer moeite hebt met in slaap vallen of het verstoort je slaappatronen. Doordat het mogelijk je slaap verstoort, kun je je de dag erna juist vermoeider voelen. Het kan eveneens zo zijn dat je door een microdosis voor het slapen te nemen, meer en intenser droomt, wat ook niet bevorderlijk is voor je nachtrust.

Wil je microdoseren, neem je dosis dan ’s ochtends. Op die manier profiteer je optimaal van de energieboost, de verbeterde concentratie en creativiteit, en een opgewekte stemming. Doordat je lekker in je vel zit en minder last hebt van angst of stress, kun je door het microdoseren hoogstwaarschijnlijk ook beter slapen. Kijk in onze shop voor de verschillende microdosing opties.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?