Wat zijn de beste ontstekingsremmende supplementen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Ontstekingen zijn de oorzaak van veel voorkomende gezondheidsklachten, maar gelukkig zijn er ontstekingsremmende supplementen. Deze natuurlijke middelen kun je gebruiken om ontstekingen te remmen. In deze blog gaan we in op hoe ontstekingen ontstaan en welke supplementen hier krachtig tegen werken.

De oorzaken van ontstekingen

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op schadelijke indringers of verwondingen. Het is een proces dat normaal gesproken genezing bevordert. Er kunnen verschijnselen bij voorkomen als zwelling, pijn en roodheid en de plek kan heet aanvoelen. Maar dit is slechts tijdelijk. Het gaat dan het om een acute ontsteking.

Maar er kan eveneens sprake zijn van chronische ontstekingen. Meestal is dit een minder intense reactie, maar het kan wel leiden tot schade aan weefsels. Ontstekingen kunnen ontstaan door:

  • Infecties
  • Voeding die ontstekingen in de hand werkt
  • Chronische ziekte
  • Gifstoffen uit de omgeving

Er zijn verschillende medicijnen die bij ontstekingen kunnen helpen. Maar juist bij chronische klachten zien veel mensen het niet zitten om langdurig medicatie te gebruiken. Deze brengen namelijk ook veel bijwerkingen met zich mee. Daarom kunnen ontstekingsremmende supplementen een uitkomst zijn. Maar eerst kijken we wat de meest voorkomende chronische ontstekingsziekten zijn.

Ontstekingsziekten

 

  • Artrose: deze aandoening gaat gepaard met de afbraak van kraakbeen in de gewrichten door slijtage. Het veroorzaakt stijfheid, pijn en verminderde mobiliteit.
  • Reuma: dit is een auto-immuunziekte die chronische ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten. Dit leidt tot pijn, zwellingen en uiteindelijk zelfs tot vervormingen van de gewrichten.
  • Jicht: een vorm van artrose die veroorzaakt wordt door de opstapeling van gekristalliseerd urinezuur in de gewrichten. Het is een pijnlijke aandoening die eveneens gepaard gaat met ontstekingen.
  • Peesontsteking: Een pees kan ontstoken raken door herhaalde bewegingen of overbelasting.

Slijmbeursontsteking: Hierbij raakt een slijmbeurs ontstoken. Dit is een klein kussentje met vocht in het gewricht dat helpt botten en pezen te beschermen

Ontstekingsremmende supplementen

Ontstekingen komen dus veel voor, vooral naarmate we ouder worden. Welke supplementen kun je hier nu het beste voor gebruiken? We zetten ze voor je op een rijtje.

Multivitamine

De eerste verdedigingslinie is een goede multivitamine. Dit ondersteunt je weerstand en alle belangrijke orgaanfuncties. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze vitamines los te nemen. Belangrijk voor de ontstekingsremmende eigenschappen zijn vitamine C en E. Dit zijn antioxidanten die vrije radicalen neutraliseren, die ontstekingen in de hand kunnen werken.

Ook vitamine D helpt het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine D is eigenlijk een hormoon dat invloed heeft op de imuunrespons en het kan de aanmaak van ontstekingsbevorderende cytokines afremmen. Verder is het een goed idee om een vitamine B complex te nemen, waar vitamine B12, B6 en B11 in zitten. Deze zorgen voor gezonde energieniveaus en zijn belangrijk voor het goed functioneren van de zenuwen. B-vitamines spelen eveneens rol bij het reguleren van homocysteïne niveaus, een aminozuur dat gelinkt wordt aan ontstekingen.

Mineralen

Mineralen zijn eveneens van belang in de strijd tegen ontstekingen. Denk hierbij aan zink en magnesium. Zink ondersteunt de weerstand en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Magnesium is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam, waaronder het reguleren van ontstekingsreacties.

Omega 3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn gezonde vetten uit vette vis of algen. Ze staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Ze gaan de aanmaak van cytokines tegen en kunnen het hart en de bloedvaten helpen beschermen tegen chronische aandoeningen. Ze kunnen ingezet worden bij reuma, artrose en andere ontstekingsziekten en ondersteunen de gezondheid van de hersenen.

Je kunt meer omega-3 vetten binnenkrijgen via voeding, bijvoorbeeld door meer vette vis, flaszaad, chiazaad en walnoten te eten. Maar een omega-3 supplement is ook een handige manier. Het supplement van Together is op plantaardige basis.

Kurkuma

Kurkuma is een bekende specerij die veel gebruikt wordt in de keuken. Maar wist jij dat het een krachtige ontstekingsremmende stof bevat? Dat is curcumine en het blokkeert stoffen die ontstekingen bevorderen. Het heeft antioxidant eigenschappen en helpt verschillende ontstekingsreacties te reguleren. Ook remt het enzymen en cytokines die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen. En wist je dat kurkuma ook effectief kan zijn bij depressie?

Je kunt meer kurkuma in je eten gebruiken, maar supplementen zijn een stuk effectiever omdat je veel van deze specerij nodig hebt voor het effectief is om klachten tegen te gaan. Het wordt vaak met peper gecombineerd om de opname te bevorderen.

Gember

Gember is een bekende specerij, net als kurkuma. Gember bevat gingerol en shogaol en beide stoffen hebben een ontstekingsremmende werking. Ze hinderen de aanmaak van pro-inflammatoire stoffen en blokkeren de paden die  oxidatieve stress veroorzaken. Gember heeft eveneens antioxidant eigenschappen die ontstekingen kunnen helpen verminderen. Gember kan gebruikt worden bij pijn en ondersteunt de spijsvertering. Het helpt ook misselijkheid tegen te gaan.

Voor meer gember in je dieet, gebruik je het als specerij door je eten, maar je kunt ook gember thee drinken of een supplement gebruiken.

Hoe gebruik je ontstekingsremmende supplementen?

Ga je voor ontstekingen een nieuw supplement gebruiken, begin dan rustig aan met een lage dosering. Kijk hoe je hier op reageert. Merk je na een week of twee weken nog niks, dan kun je de dosis verhogen. Begin ook met maar 1 supplement, zodat duidelijk is welk supplement welk effect heeft. Blijf een supplement regelmatig en consistent gebruiken om optimaal van de effecten te profiteren. Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking staat aangeven.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 17 Sept t/m 23 Sept.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

15%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 15% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?