Optimisme is een belangrijke eigenschap om een positieve kijk op het leven te houden. Het is tegenwoordig niet zo makkelijk om optimistisch te blijven. Als dat voor jou ook geldt is het goed om te weten dat onderzoekers hebben ontdekt dat psilocybine gevoelens van optimisme lijkt te stimuleren. Houd hoop, lees hieronder verder en we leggen je uit wat er tot nu toe bekend is.
Onderzoek naar effecten van psilocybine op ratten
Tijdens het onderzoek, dat uitgevoerd werd door wetenschappers van de Monash University in Australië, kregen ratten psilocybine toegediend. Dit is de geestverruimende stof in paddo’s. De onderzoekers gebruikten computermodellen tijdens hun observaties en zij kwamen erachter dat de ratten meer geneigd waren om beloningsgerichte taken uit te voeren. Dit zou betekenen dat ze meer optimisme voelden en gingen geloven dat ze hun doelen konden bereiken.
Wat hierbij ook nog van belang was, is dat deze effecten op het gedrag nog lange tijd bleven aanhouden. De resultaten van dit onderzoek kunnen ons helpen om te begrijpen hoe psilocybine bepaalde symptomen van depressie kan verlichten, zoals een gebrek aan motivatie, terugtrekking en apathie. Hoe beter we dit begrijpen, hoe beter we behandelingen kunnen ontwikkelen om deze mentale klachten bij mensen aan te pakken.
Het punt is dat we weten dat psilocybine effectief is, we begrijpen alleen nog niet goed waarom. Meerdere onderzoeken hebben laten blijken dat psilocybine een veelbelovend middel is bij psychische aandoeningen, zoals verslaving, anorexia, PTSS en depressie. Nu blijkt dus ook dat psilocybine gevoelens van optimisme kan bevorderen. Maar helaas begrijpen we niet helemaal hoe deze natuurlijke stof de hersenen precies beïnvloedt. Het werkt wel, maar de vraag is hoe?
Psilocybine en de link met optimisme
De resultaten van het onderzoek, die gepubliceerd werden in Translational Psychiatry, laten zien dat psilocybine mogelijk nuttig kan zijn om de belangrijkste symptomen van depressie tegen te gaan. Het kan waarschijnlijk eveneens helpen bij andere aandoeningen, waarbij mensen zich terugtrekken en problemen hebben met motivatie.
Het onderzoek werd geleid door PhD kandidaat Elizabeth Fisher. Zij werkte samen met professor Jakob Hohwy en dokter Claire Foldi. Professor Hohwy geeft aan dat de resultaten veelbelovend zijn. Ze kunnen mogelijk helpen de mechanismes te begrijpen die achter de werking van psychedelica zitten, waarbij deze de hersenen kunnen veranderen en de motivatie kunnen verbeteren.
Wat er tijdens het onderzoek gebeurde, was dat ratten die psilocybine hadden gekregen, duidelijk meer gemotiveerd waren om hun omgeving te verkennen en taken uit te voeren waar ze een beloning voor kregen. Ook nadat de psychedelische effecten waren afgenomen, zag men bij de ratten een toegenomen positieve stemming en een afname van pessimisme. Het computermodel concludeerde dat de ratten na een dosis psilocybine meer beloningen kregen tijdens de taken dan zonder dosis, omdat ze meer betrokken waren.
Ook was de kans groter dat ze meer pogingen deden, omdat hun weerstand tegen een mislukking was verminderd. Dit lijkt erop te wijzen dat psilocybine een optimisme bias kan creëren, waarbij innerlijke overtuigingen worden aangepast. De ratten kiezen dus eerder voor geloven in zichzelf en een goede uitkomst, wanneer ze psilocybine kregen.
“Deze boeiende resultaten laten het mechanisme zien hoe psilocybine kan zorgen voor een toegenomen optimisme bij dieren. Hopelijk vertaalt dit zich ook naar mensen,” legt Hohwy uit.
Fisher geeft aan dat ze hoopt dat dit onderzoek leidt tot meer onderzoeken, die zullen leiden tot bevestiging van deze resultaten bij mensen. “Als we meer inzicht krijgen in de manier waarop psilocybine werkt, kunnen we er ook achter komen wie kan profiteren van dit soort therapieën met psychedelica, en voor wie dit geen goede behandeling zou zijn.”
“Er zijn veel mensen die depressief zijn,” vervolgt ze. “Ons uiteindelijke doel is om erachter te komen hoe psilocybine gebruikt zou kunnen worden om de belangrijkste symptomen van depressie te behandelen, zoals een gebrek aan optimisme en gevoelens van apathie.”
Welke conclusie kunnen we hieruit trekken?
Het klinkt misschien allemaal nog wat vaag. Optimisme is niet eenvoudig te onderzoeken en moeilijk te kwantificeren. En dit is dan ook nog onderzoek op ratten en de resultaten kunnen niet direct op mensen worden doorgetrokken. Maar het is bekend dat de psychoactieve stoffen in paddo’s positieve effecten hebben op stemmingsklachten dat het vaste gedachtepatronen kan helpen doorbreken en dat het gevoelens van verbondenheid kan versterken. Het is dus zeker ook mogelijk dat psilocybine gevoelens van optimisme kan opwekken.
Optimisme kun je dan ook omschrijven als je niet laten afremmen door angst, een toename van doorzettingsvermogen en het verlangen naar nieuwe ervaringen. En dit leidde vervolgens tot beloningen na het afronden van een taak. Dat klinkt niet slecht toch? Het zou mooi zijn als je altijd zo in het leven kon staan. En dat kan, als je zelf graag eens paddo’s zou willen gebruiken, kun je een kijkje nemen bij onze kweeksets. Maar als je liever niet zou trippen, kun je ook kiezen voor microdoseren.
Microdoseren betekent dat je slechts een kleine dosis paddo’s of truffels neemt. De dosis is zo laag dat je geen last krijgt van de psychoactieve effecten, maar wel kunt merken dat je er baat bij hebt. Microdosing kan mogelijk helpen bij angstklachten, depressie en een gebrek aan creativiteit. Het kan je een boost geven in je energie, je komt makkelijker in de flow en het bevordert de concentratie. Lees hir meer over microdosing en kijk in onze shop voor het aanbod van microdosing pakketten.
Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van klachten, of het nu gaat om depressieve klachten of andere mentale klachten en vraag of psilocybine in jouw situatie geschikt is om te gebruiken.