Meer doorzettingsvermogen, wat kan microdosing doen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Zou jij wel eens wat meer doorzettingsvermogen willen hebben, dan is het tijd om microdosing te gaan proberen. De geestverruimende stof psilocybine heeft invloed op de emoties, concentratie en het geheugen. Kan het ook een boost geven aan je doorzettingsvermogen? In deze blog lees je er meer over.

Hoe werkt microdosing voor doorzettingsvermogen?

Psilocybine is een psychoactieve stof die voorkomt in paddo’s en magische truffels. De laatste jaren is er een groeiende interesse in de therapeutische mogelijkheden van psilocybine en microdosing, vooral op het gebied van mentale aandoeningen. Daarbij kun je denken aan stress, angst, depressie, verslaving en PTSS.

Psilocybine heeft in de hersenen invloed op de serotonine receptoren. Serotonine is een neurotransmitter die heel bepalend is voor je stemming. Tijdens een trip met psilocybine kunnen gebieden in de hersenen met elkaar communiceren die dat normaal gesproken niet kunnen. Hierdoor ontstaan nieuwe verbindingen in de hersenen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten, het veranderen van gedragspatronen en het ontwikkelen van nieuwe gewoontes. Vaak zien mensen dat ze na een trip meer open-minded zijn.

Maar wat is microdosing met psilocybine precies? Wanneer je een normale dosis neemt van een psychedelisch middel ga je trippen. Bij microdosing neem je slechts een heel kleine dosis met een bepaalde regelmaat (bijvoorbeeld om de twee à drie dagen, dit wordt een routine genoemd). Je zult hierdoor niet gaan trippen, maar je kunt wel merken dat het effect heeft op je mentale gezondheid. Zo kan microdosing mogelijk ook een positieve invloed hebben op je doorzettingsvermogen

Wat zijn de effecten van microdoseringen psilocybine?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar microdosing en het doorzettingsvermogen. We begrijpen nog niet precies wat voor invloed psilocybine op de hersenen heeft. Maar waarschijnlijk kan psilocybine helpen om stress te verminderen en het doorzettingsvermogen te stimuleren, door neuroplasticiteit te bevorderen.

Dit betekent dat er nieuwe zenuwbanen worden aangelegd en de aanmaak van BDNF (een stof die voor de groei van zenuwcellen nodig is) gestimuleerd wordt. Ook kan psilocybine bijdragen aan het verminderen van activiteit van het Default Mode Network (DMN).
Wanneer neuroplasticiteit toeneemt, kunnen er nieuwe verbindingen tussen neuronen en delen van de hersenen ontstaan. Dit kan tot gevolg hebben dat je emoties beter gereguleerd kunnen worden en dat je weerbaarder wordt tegen stress. Meer verbindingen betekent dat je je sneller aan nieuwe situaties kunt aanpassen.

Als er meer BDNF aangemaakt wordt, kun je beter en efficiënter reageren op stress, wordt het leervermogen bevorderd en kan de stemming beter worden gereguleerd. Tijdens een onderzoek waarbij deelnemers microdoseerden met LSD ontdekten de onderzoekers dat de levels BDNF in het bloed gestegen waren. Hoewel het hierbij ging om LSD, vermoeden wetenschappers dat psilocybine dezelfde effecten zal hebben.

Het Default Mode Network of DMN is een gebied in de hersenen dat betrokken is bij zelfreflectie en piekeren over jezelf. Dit gebied is vaak erg actief bij mensen die last hebben van angsten. Uit onderzoek blijkt dat psilocybine kan bijdragen aan het remmen van de activiteit van het DMN, waardoor je je rustiger voelt, beter in het nu kan blijven en je minder last hebt van piekeren.

Onderzoek naar de effecten van microdosing op doorzettingsvermogen

In 2023 werd een onderzoek uitgevoerd op ratten met lage doseringen psilocybine. Hieruit kwam naar voren dat dit kon helpen stress te verlagen bij ratten. De ratten volgden een vast ritme van microdoseringen en de invloed hiervan op de 5-HT2A receptoren werd onderzocht. Hieruit bleek:

  • De ratten waren weerbaarder tegen stress
  • De dieren lieten minder obsessief gedrag zien (overmatige verzorging, vergelijkbaar met het overmatig handen wassen bij mensen)
  • Verbindingen in de hersenen werden sterker, hogere dichtheid van synapsen in bepaalde gedeeltes van de hersenen
  • Geen vervelende bijwerkingen. Uit dit onderzoek bleek dat er geen nadelige of schadelijke bijwerkingen veroorzaakt werden door microdosing.

Deze positieve resultaten lijken erop te wijzen dat psilocybine grote potentie heeft in de strijd tegen mentale klachten. Het kan helpen om angsten te verminderen, de focus te verbeteren en de cognitie te ondersteunen. Op die manier is het dus ook een goede optie om je doorzettingsvermogen een boost te geven. Er is natuurlijk nog meer onderzoek nodig, ook om erachter te komen hoe psilocybine het beste kan worden ingezet bij mensen en bijvoorbeeld welke doseringen optimaal zijn bij mensen.

Praktische toepassingen van psilocybine

Uit onderzoek komt naar voren dat het vooral de toegenomen activiteit is van de 5-HT7 receptor die een rol speelt bij de effecten van microdosing. Deze receptoren zijn als het ware de vlijtige boodschappers van het brein. Ze reageren op serotonine, een stof die een belangrijke rol speelt bij wat we denken, voelen en ons herinneren. Nog niet alles is duidelijk over de eigenschappen van deze receptoren, maar volgens wetenschappers zijn ze van groot belang voor hoe we denken en wat we doen.

Volgens een aantal studies kunnen deze receptoren, als ze actiever worden, bijdragen aan een betere concentratie, het oproepen van herinneringen en het vasthouden van de aandacht. Veel enthousiaste microdosers geven ook aan dat zij merken dat ze door microdosing zich beter kunnen concentreren en dat ze meer doorzettingsvermogen hebben.

Deze receptoren zijn eveneens van belang om je te kunnen ontspannen. Uit onderzoek op dieren blijkt dat deze receptoren kunnen bijdragen aan het verminderen van gevoelens van angst en verdriet. Uit anecdotes van gebruikers komt dit eveneens naar voren. Wanneer je lekker in je vel zit en je emoties goed gereguleerd worden, komt dit je productiviteit en doorzettingsvermogen natuurlijk ook ten goede.

Er is ook een verband tussen deze receptoren en het makkelijker kunnen leren en het opslaan van informatie. Als deze receptoren geactiveerd worden, wordt het denken helderder en voel je je meer in de flow. Verder zijn ze eveneens van belang bij het kunnen loslaten van compulsieve gedragspatronen. Wil jij dus van bepaalde gedragingen (zoals OCD) af, dan is microdosing een goede optie.

Nieuwsgierig naar microdosing? Kijk in onze shop, we hebben verschillende merken op voorraad, zoals MysticMicro Pro, Microdosing XP, Wise Rootz, McMicrodose en Mondo.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?