De voordelen en uitdagingen van microdosing

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Er zijn veel mensen die aangeven baat te hebben bij microdosing, maar wat zijn eigenlijk de voordelen en uitdagingen van microdosing? Er is hier nog maar weinig officieel onderzoek naar gedaan, waardoor niet met zekerheid gezegd kan woorden wat de voor- en nadelen zijn. Maar er is onderzoek gedaan naar wat gebruikers zelf aangeven wat ze ervaren door microdosing en dat levert interessante inzichten op.

Wat is er bekend over microdosing?

Psychedelica hebben een duidelijk effect op de hersenen. Behalve dat je er door gaat hallucineren, kan het gebruik van geestverruimende middelen ook voordelen met zich meebrengen. Zo kun je er diepe inzichten door krijgen, kan het helpen bij angsten en trauma’s en kan het een positief effect hebben op je stemming. Maar niet iedereen wil trippen met psychedelica. Door te microdoseren kun je wel profiteren van de positieve effecten van psychedelica, zonder dat je gaat trippen.

Wanneer je microdoseert, neem je slechts een heel lage dosis van een geestverruimend middel. Meestal worden psilocybine truffels, paddenstoelen of LSD gebruikt. De dosis is zo laag dat je geen duidelijke verandering in je bewustzijn zult merken (je gaat dus niet hallucineren). Het is gebruikelijk om hooguit een tiende van een normale recreatieve dosis te nemen. Voor gedroogde paddo’s is dat bijvoorbeeld 0,2 gram. De dosis kan naar behoefte aangepast worden.

Helaas is er nog bijna geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van heel lage doseringen van psychedelica. We weten dus niet goed wat de voordelen en uitdagingen van microdosing zijn. In 2019 deden Anderson en Petranker onderzoek naar de ervaringen van mensen die regelmatig microdoseerden, waarop hopelijk voortgeborduurd gaat worden met nieuwe onderzoeken om meer inzichten te verkrijgen.

In deze paper melden de onderzoekers de top 3 voordelen en de top 3 uitdagingen waar mensen mee te maken krijgen die microdoseren met LSD, psilocybine of allebei. Er deden 278 deelnemers mee en zij leverden meer dan 1400 rapportages aan.

De voordelen van microdosing volgens gebruikers

Het meest gerapporteerde voordeel van microdosing was de positieve invloed die het heeft op de stemming. Meer dan een kwart van de gebruikers heeft dit voordeel ervaren. Mensen merkten dat ze vrolijker waren, minder depressieve klachten hadden en een positievere blik op het leven. Ook voelden gebruikers zich kalmer, optimistischer en hadden ze meer waardering voor de kleine dingen in het leven.

Dit komt overeen met eerder onderzoek, waaruit bleek dat mensen die microdoseren minder neurotisch en dysfunctioneel zijn dan degenen die dit niet doen.

Het volgende veel genoemde voordeel was een verbeterde concentratie. Ook voelen mensen zich meer mindful en betrokken. Omdat psychedelica stimulerend werken is het logisch dat dit effect heeft op de concentratie. Verder merken mensen dat ze door microdosing meer creativiteit ervaren, waaronder ook het veranderen van perspectief, divergent denken en nieuwsgierigheid. Dit blijkt eveneens uit eerder onderzoek, waaruit bleek dat microdosers meer open-minded, creatiever en wijzer zijn.

Een verbeterde stemming, concentratie en creativiteit zijn dus de meest gerapporteerde voordelen die microdosers ervaren. Maar ook andere voordelen kwamen naar voren, zoals meer zelfvertrouwen, zich extraverter voelen, een grotere empathie en een hogere productiviteit. Maar behalve voordelen, kan microdosing ook bepaalde uitdagingen met zich meebrengen. Die bespreken we hieronder.

Tegen welke uitdagingen lopen microdosers aan?

Gezien het feit dat mensen ook in andere landen microdoseren en dit onderzoek plaatsvond in Amerika, was het feit dat paddo’s en andere psychedelica daar niet legaal zijn de grootste uitdaging. Hierdoor moeten gebruikers deze middelen op de zwarte markt zoeken en zijn deze ook minder makkelijk te verkrijgen. Dit veroorzaakt angst en schaamte en zorgt ervoor dat mensen het microdoseren geheim moeten houden voor anderen. Gelukkig hebben we daar in Nederland geen last van.

Maar er zijn eveneens lichamelijke uitdagingen die verband houden met microdoseren. Slapeloosheid wordt gerapporteerd, vooral als de dosis te laat op de avond wordt genomen. Verder worden ook een verminderde eetlust, hoofdpijn, buikpijn en tintelingen genoemd. Dit zijn natuurlijk vervelende bijwerkingen en zijn een goede reden om meer onderzoek te doen naar de uitdagingen en voordelen van microdosing.

Gebruikers geven als volgende aan dat ze zich zorgen maken over de risico’s van microdosing, vooral op de lange termijn. Op zich is het geruststellend te weten dat het gebruik van veel psychedelica en dan vooral paddo’s, in normale doseringen veilig is. Paddo’s en truffels zijn een van de veiligste geestverruimende middelen en werken niet verslavend. Een zeer lage dosering zoals je die bij microdosing gebruikt, zal hoogstwaarschijnlijk geen schadelijke effecten hebben. Maar bij langdurig gebruik is het logisch dat mensen zich daar zorgen over maken. Er is hierover ook nog weinig bekend.

Wat is de conclusie?

Over het geheel genomen zijn voor de meeste gebruikers de voordelen van microdosing groter dan de uitdagingen. Dit geldt vooral voor mensen die microdoseren met paddo’s. Er werden ook meer voordelen genoemd dan nadelen. Aan het einde van het onderzoek mochten deelnemers een open antwoord geven over wat hun mening is over microdoseren. 93% gaf aan dat microdosing een positief effect had op hun stemming.

Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, waarbij een middel in een laboratorium setting onderzocht wordt. Wanneer mensen zelf hun mening kunnen geven, geeft dat geen betrouwbare uitslag waar we sluitende conclusies uit kunnen trekken. Toch geeft dit onderzoek inzicht in ervaringen en kan het een leidraad zijn voor toekomstig onderzoek en waar dat op gericht kan worden. Denk aan de invloed van microdosing op de stemming, focus, creativiteit en of het voordelen heeft bij angst, concentratie- en stemmingsklachten.

Wil je zelf microdosing proberen, dan hebben we verschillende merken en soorten microdosing truffels waar je uit kunt kiezen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 20 mei tot en met 27 mei.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op je bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?