Wat psychedelica kunnen betekenen bij trauma

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Een traumatische ervaring heeft een ongelooflijk heftige impact op je leven, zowel fysiek als mentaal. Een trauma is vaak lastig te behandelen, maar psychedelica, die op een heel andere manier werken dan reguliere medicatie, kunnen een nieuwe weg naar genezing bieden. In deze blog kijken we naar wat trauma is en op welke manier psychedelische middelen zouden kunnen helpen.

De impact van trauma

Trauma is een aandoening met veel verschillende facetten. Eerst is er de oorzaak, een gebeurtenis die zo heftig was dat deze een blijvende impact op ons heeft. Daarna zijn er de directe gevolgen, waarbij we willen vechten of vluchten of soms in shock raken. Als dat voorbij is, blijven we met het trauma zelf zitten. De ervaring heeft zich diep in ons systeem geworteld. Het kan dagelijks invloed op ons hebben, of blijft verborgen en weet ons te verrassen als we het niet verwachten.

Bij een trauma (of PTSS) is er sprake van angst en stress. Iemand met een trauma heeft het gevoel dat hij het niet aan kan en overweldigd wordt. De hevige emoties beïnvloeden onze dagelijkse bezigheden en kunnen zo intens zijn dat ze het ons onmogelijk maken waardevolle contacten te onderhouden met anderen. Bij een onbehandeld trauma kun je last krijgen van chronische pijn, OCD, depressie, angststoornissen en stress.

Dit komt doordat we niet de handvatten hebben om door het trauma heen te werken. De energie van deze gebeurtenis en de bijkomende emoties zitten opgesloten in ons lichaam en in ons zenuwstelsel. En dit heeft invloed op ons, zowel mentaal, emotioneel als fysiek. Behandelopties zijn er wel, maar hebben niet altijd even veel succes. Maar psychedelica kunnen een mogelijke doorbraak zijn in de behandeling van trauma.

Behandeling van trauma met psychedelica

Wanneer je behandeling zoekt voor een trauma, zul je merken dat er eigenlijk niet veel wordt aangeboden. Meestal schrijven artsen een combinatie voor van antidepressiva en therapie. Dat kan in sommige gevallen helpen, maar velen blijven worstelen met flashbacks, nachtmerries, schuldgevoelens en angsten.

Psychedelica kunnen een belangrijke rol spelen bij het helen en verwerken van een trauma. In sommige gevallen zijn mensen zich wel bewust van het feit dat ze een trauma hebben. Maar afhankelijk van de situatie zijn ze er bang voor of bieden ze weerstand. Er zijn ook mensen die zich helemaal niet bewust zijn van hun trauma. Het kan zich uiten in bepaalde gedragspatronen (zoals OCD of nachtmerries), waarbij ze zich niet realiseren dat hier een trauma achter zit.

Wat voor genezing nodig is, is dat je je onderbewustzijn bereikt, zodat genezing kan plaatsvinden. Psychedelica, zoals psilocybine in paddo’s of truffels, kan een opening creëren naar het onderbewustzijn. Ze nodigen je uit om deze verborgen, weggedrukte gedeeltes in jezelf te gaan onderzoeken.

Wat blijkt uit onderzoek naar trauma en psychedelica?

Er zijn inmiddels al behoorlijk wat onderzoeken gedaan naar de effecten van geestverruimende middelen bij trauma’s. Slechts een paar doses psilocybine of MDMA, gecombineerd met therapie kunnen al voor een grote verbetering zorgen in patiënten met PTSS. De resultaten zijn zelfs zo veelbelovend dat de FDA in Amerika beide middelen heeft aangemerkt als Breakthrough Therapies.

Hoe komt het nu dat psychedelica zo’n positief effect kunnen hebben op deze ernstige klachten? Hun werking komt deels overeen met die van reguliere antidepressiva, de bekende SSRI’s. Deze middelen werken doordat ze ervoor zorgen dat er meer serotonine in het bloed aanwezig blijft, wat zich kan binden aan de serotonine receptoren in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die een stabiliserend effect heeft op je stemming. Daardoor voel je je door antidepressiva meer tevreden en rustig.

Psilocybine heeft ook invloed op de serotonine receptoren, maar wetenschappers denken dat de werkzaamheid van de stof nog veel verder gaat dan serotonine. Ze vermoeden dat het middel, de manier waarop neuronen met elkaar verbinding maken, verandert.

Psychedelica en trauma: Veranderingen in de hersenen

Psilocybine maakt de hersenen plastischer, wat betekent dat neuronale circuits opnieuw verbindingen kunnen maken. Dit maakt het makkelijker om nieuwe informatie op te nemen, om te leren, bijna weer net zoals toen je kind was. Hierdoor kan therapie ook veel effectiever zijn. Patiënten zullen dan makkelijker gedachtepatronen veranderen en nieuwe manieren van denken aannemen tijdens een behandeling.

Ook uit hersenscans blijkt dat psychedelica invloed hebben op de hersenen. Ze kunnen veranderingen aanbrengen in een netwerk van cellen, dat ons helpt te begrijpen wie we zijn en waar we ons bevinden, zowel in de ruimte als de tijd. Dit netwerk heet het Default Network. Het kan zijn dat een verstoring van dit circuit de oorzaak is van veel van de klachten van PTSS.

Als iemand angstig is, is het dit gedeelte van de hersenen dat je helpt kalmeren, dat aangeeft: “Alles is goed, je bent niet meer in die oorlog of bij dat auto-ongeluk op de snelweg.” Maar als het Default Network niet goed meer functioneert, kan het moeilijk zijn om te beseffen dat je niet meer in gevaar bent.

Psychedelica gebruiken bij een trauma?

Misschien denk je er nu over om zelf psilocybine te gaan gebruiken als je een trauma hebt. Het is zeker een mogelijkheid, maar wees hier wel heel voorzichtig mee. Paddo’s en truffels kunnen een positieve invloed hebben op de klachten. Maar wees je ervan bewust dat deze middelen ook onverwachte effecten kunnen hebben. En als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, ben je extra kwetsbaar. Het kan dus ook een goed idee zijn om psychedelica te gebruiken onder begeleiding van een therapeut.

Voordeel van psychedelica en dan vooral psilocybine, is dat het een heel veilig middel is. Het veroorzaakt geen verslaving en kent maar weinig bijwerkingen. Daarbij komt dat je met een enkele dosis al heel veel vooruitgang kunt boeken. Daardoor heb je nog minder kans op bijwerkingen. De effecten nemen ook na een paar uur weer af.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?