Houd jij al rekening met set en setting bij het trippen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Trippen kan een geweldige ervaring zijn die je veel kan brengen, maar het is belangrijk om rekening te houden met set en setting. Die hebben namelijk veel invloed op hoe je je trip gaat ervaren. Set draait om je mentale staat, hoe je in je vel zit. De setting gaat om de omgeving en of die geschikt is voor een trip. Je kunt jezelf verzekeren van een fijne ervaring door even stil te staan bij deze twee factoren. In deze blog lees je alles over set en setting.

Wat houden set en setting bij het trippen in?

Wanneer je gaat trippen met een geestverruimend middel (zoals bijvoorbeeld paddo’s), is het belangrijk dat je je veilig voelt, zowel in je eigen vel als in de omgeving waar je bent. De termen set en setting draaien hier om. Ze werden bedacht door de bekende auteur en voorvechter van psychedelica Timothy Leary in de jaren 60. Maar waar staan ze nu precies voor?

Set staat voor je mindset op het moment dat je een psychedelisch middel gaat gebruiken. Het gaat om je emotionele welzijn en hoe je in je vel zit. Het kan zijn dat je vrolijk en tevreden bent, maar je kunt natuurlijk ook gestrest, angstig of boos zijn. Set beschrijft dus jouw binnenwereld (waarbij je trouwens ook rekening mag houden met je lichamelijke gesteldheid).

De setting heeft te maken met de omgeving waar je je in bevindt. Hierbij horen ook de mensen die bij je in de buurt zijn en misschien met je mee trippen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Hoe voel jij je in deze omgeving en bij deze mensen? Is de omgeving bekend en voel je je er veilig? Ken je de mensen goed, krijg je een prettige vibe van ze? De setting draait dus om je omgeving (prettig, comfortabel, warm, rustig of lawaaiig) en de mensen.

Waarom set en setting ertoe doen

De omgeving, de mensen en je mentale en emotionele toestand hebben veel impact op je trip. En dat is logisch, want geestverruimende middelen versterken je emoties, je gedachten en je zintuigen. Op die manier kan het zijn dat als jij je gestrest of angstig voelt dat het middel deze gevoelens kan versterken. Ben je in een drukke omgeving met een vervelende sfeer, dan zullen de psychedelica deze onrust en negatieve gevoelens versterken. Je kunt wel begrijpen dat dat op een bad trip zou kunnen uitlopen.

Hoe zorg je voor een positieve set en setting?

Voor je gaat trippen is het dan ook goed om je voor te bereiden en aandacht te besteden aan de set en de setting. Je kunt nooit helemaal zeker weten dat je geen bad trip zult hebben, maar je kunt in ieder geval de kans erop zo klein mogelijk maken. Hieronder lees je tips waar je op kunt letten bij het creëren van een positieve omgeving en je eigen mindset.

De set

Ga je trippen, dan is het allereerst van belang dat je je eigen mentale en emotionele welzijn onder de loep neemt (de set). Zit je niet lekker in je vel, ben je nerveus, verdrietig, gestrest of angstig, dan is het beter om de trip even uit te stellen. Negatieve emoties hoeven niet te zorgen voor een bad trip, maar de kans erop is wel aanwezig. Heb je last van een mentale aandoening (zoals een depressie of een angststoornis), gebruik dan geen geestverruimende middelen. Verder is het ook geen goed idee om te gaan trippen als je ziek bent.

Daarnaast is het belangrijk om altijd bij je eigen gevoel te blijven. Ga alleen trippen als je er zelf achter staat. Laat je niet overhalen door anderen om een middel te gebruiken. Heb je geen zin of twijfel je of het wat voor je is, doe het dan niet.

Het is eveneens van belang dat je weet wat je gaat gebruiken. Er zit veel verschil in psychedelica en hun effecten. Het is verstandig om uit te vinden wat je kunt verwachten als je een middel, zoals paddo’s of truffels, gaat gebruiken. Dat zal ook kunnen helpen om je rustiger te voelen tijdens de trip. Gebruik een dosis die past bij je ervaringsniveau. Ben je beginner, neem dat een lage dosering, zodat je kunt wennen aan de effecten. Laat je vooral niet overhalen om meer te nemen.

Voorbereiden van een trip: de setting

Zoals gezegd heeft ook de omgeving veel invloed op je trip. Kies een plek waar je je op je gemak voelt. Vooral als je voor het eerst gaat trippen is een rustige, vertrouwde plek (zoals je eigen huis) de beste keuze. Vermijd drukte, mensen die je niet kent en luidruchtige omgevingen. Maak je omgeving gezellig en comfortabel met fijne muziek, een zachte bank of bed en dim het licht.

Zullen er andere mensen bij je trip aanwezig zijn? Zorg dan dat dit goede vrienden van je zijn, mensen die je kent, vertrouwt en aardig vindt. Als er namelijk personen zijn waar je je niet bij op je gemak voelt, kan dit gevoelens van paranoia opwekken. Het fijnste is het als er mensen aanwezig zijn die weten hoe tripmiddelen werken en wat ze kunnen veroorzaken. Regel vooral ook een tripsitter.

Zorg verder dat je de tijd hebt voor je tripervaring. Weet je dat je over een uur een afspraak hebt of naar je werk moet, dan is het geen goed idee om je trip te beginnen. Psychedelica hebben langdurige effecten, soms wel tot 8 uur. Plan dus ruimte in je agenda, zodat je je er helemaal aan kunt overgeven en je geen zorgen hoeft te maken over eventuele verplichtingen. En natuurlijk gebruik je geen psychedelica op gevaarlijke plaatsen. Tijdens een trip werken je zintuigen anders en kun je niet vertrouwen op wat je ziet of hoort. Autorijden is dus een absolute no go!

Set en setting tijdens het trippen zijn dus goede begrippen om in je achterhoofd te houden bij het plannen van een trip. Neem even de tijd voor je een geestverruimend middel neemt om na te lopen hoe je je voelt en waar je de trip gaat doen. Dat zal je tripervaring zeker ten goede komen!

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?