Macrodosing vs microdosing: wat zijn de verschillen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Het gebruik van paddo’s en truffels is de laatste jaren steeds meer genormaliseerd. Paddo’s kunnen gebruikt worden voor het plezier, maar ook voor het aanpakken van mentale problemen. Je kunt hierbij kiezen voor macrodosing of microdosing en in deze blog gaan we in op de verschillen tussen de twee manieren van doseren.

De wetenschap achter psychedelica

Wanneer je psychedelica gebruikt zoals psilocybine (het actieve bestanddeel in magic mushrooms), heeft dit invloed op de serotonine systeem in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter, het stofje wordt ook wel het feel-good hormoon genoemd. Dat komt doordat het je stemming, waarneming en cognitie helpt reguleren.

Psychedelica als psilocybine binden zich aan de serotonine receptoren. Volgens wetenschappers is dat de achterliggende reden van de verschillende effecten die psychedelica veroorzaken. De intensiteit van een trip wordt voor een groot deel bepaald door de dosering, maar ook door de gevoeligheid van de gebruiker. De effecten kunnen zo mild zijn als een subtiele wisseling van de stemming of een verschuiving van het bewustzijn tot krachtige hallucinaties en spirituele inzichten.

Wanneer je psilocybine wilt gebruiken kun je ervoor kiezen een normale tripdosering te nemen (een macrodosis) of een heel lage dosering (microdosis). Macrodosing en microdosing zijn twee manieren om psilocybine in je leven te integreren, maar het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat de verschillen tussen de twee precies zijn.

De verschillen tussen macrodosing en microdosing

Behalve dat de dosering verschilt, zijn er nog meer manieren waarop macrodosing en microdosing van elkaar onderscheiden kunnen worden. Microdosing is geschikt om in de thuis setting te gebruiken, in het dagelijks leven, waarbij het je normale routine niet zal verstoren. Dat is anders bij macrodosing. Dit kan op een meer therapeutische manier ingezet worden en kan helpen diepe inzichten te verkrijgen.

De voordelen van microdosing

Wanneer je kiest voor microdoseren, neem je een zeer kleine hoeveelheid van een geestverruimend middel. Dat kan psilocybine zijn, maar het kan ook met bijvoorbeeld LSD of mescaline. Microdosing kan je mentale en emotionele welzijn verbeteren, zonder dat daar veel bijwerkingen bij komen kijken.

Hoeveel is dan een microdosis? Dit komt neer op 1/10 van een normale dosis. Gebruik je gedroogde paddo’s of truffels, dan neem je 0,1 of 0,2 gram. Het is een zeer kleine hoeveelheid, waarbij je geen last zult hebben van de geestverruimende werking van psilocybine. Het heeft daarentegen wel invloed op je emoties, je denkwijze en je concentratie. Mensen die microdoseren rapporteren dat ze zich levendiger voelen, meer enthousiasme ervaren en dat hun creativiteit, stemming en cognitie verbeterd is.

James Fadiman, die een groot voorstander is van het gebruik van psychedelica, verzamelde een grote hoeveelheid data van mensen die microdoseren. Deze duizenden gebruikers noemden als voordelen van microdoseren:

 • Toegenomen gevoel van welzijn
 • Minder angst
 • Afname van depressieve gevoelens
 • Meer creativiteit
 • Gevoel van verbondenheid
 • Meer waardering voor het leven

Microdosing is dus een manier om te kunnen profiteren van de voordelen van psychedelica, zonder dat je hier van gaat hallucineren. Maar hoe verschillen de voordelen van microdosing met die van macrodosing? Dat lees je hieronder.

Wat is macrodosing?

Bij macrodosing neem je, in tegenstelling to microdosing, een grotere hoeveelheid paddo’s of truffels, tussen de 2 en 6 gram gedroogde paddo’s. Dit zal wel geestverruimende effecten hebben, waarbij je waarneming van de werkelijkheid verstoord is. De effecten zijn niet subtiel. Je gaat dan hallucineren en je bewustzijn verandert. Sommige mensen zien patronen, kleuren worden helderder en je kunt bijvoorbeeld vreemde wezens ontmoeten.

Omdat je hele bewustzijn en je waarneming veranderen, is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving (set en setting), wanneer je een macrodosering neemt. De effecten kunnen ook onvoorspelbaar zijn. Maar als je  hier bewust mee omgaat, kan macrodosing veel voordelen hebben. In 2016 publiceerde dr. Carhart-Harris een onderzoek. Hij onderzocht de potentie van magic mushrooms in de behandeling van depressie. Hij concludeerde dat psilocybine de depressieve symptomen van mensen bij wie de reguliere middelen niet werkten, kon verminderen.

Ook andere onderzoeken wijzen op de mogelijkheden van macrodosing psilocybine bij mentale gezondheidsklachten. Uit een onderzoek uit 2015 door Michael Bogenschutz bleek dat therapie met psilocybine de klachten van alcoholverslaving kon helpen verlichten. Psilocybine lijkt dus een positief effect te kunnen hebben op verslavingsproblematiek.

Wat past het beste bij jou?

Wanneer je met psilocybine aan je gezondheid wilt werken, heb je de keuze tussen macrodosing en microdosing. Maar welke van de twee past het beste bij jouw situatie? Beide methodes zorgen voor verschillende effecten op je welzijn en je dagelijks leven. Als je de verschillen op een rijtje zet, is de keuze voor macrodosing of voor microdosing misschien makkelijker:

Microdosing

 • Kleinere, soms subtiele verbeteringen in stemming, angst en welzijn
 • Meer creativiteit, betere concentratie en productiviteit
 • Meer spiritueel bewustzijn, groter gevoel van verbinding en harmonie
 • Weinig risico’s, slechts kleine kans op milde bijwerkingen

Macrodosing

 • Therapeutische dosering, grotere verbeteringen in mentaal welzijn mogelijk. Te gebruiken in therapeutische setting.
 • Stappen zetten in zelfontwikkeling, verandering in wereldbeeld en inzichten in jezelf
 • Levensveranderende ervaringen, spirituele inzichten, grote veranderingen in gevoel van verbondenheid en welzijn
 • Grotere kans op bijwerkingen, “bad trip”, angst, desoriëntatie

Hoewel je met macrodosing veel kunt bereiken en grote stappen op je pad kunt zetten naar zelfontwikkeling, zijn de risico’s wel groter. Het beste kun je macrodosing dan ook inzetten onder begeleiding van een therapeut. Wil je toch zelf aan de slag gaan, dan is het aan te raden om te zorgen voor een tripsitter: iemand die bij je in de buurt blijft en kan helpen als je moeilijke emoties tegenkomt of angstig wordt.

Microdosing is veel laagdrempeliger. Ook met deze methode kun je veel bereiken en de kans op bijwerkingen is veel kleiner. Je kunt microdosing prima zelf toepassen en profiteren van de kracht van psilocybine, zonder last te hebben van de geestverruimende eigenschappen van de stof.

Wat je ook kiest, het lijkt erop dat steeds meer mensen ontdekken dat psychedelica ook in de geestelijke gezondheidszorg veel kunnen betekenen. Met zowel microdosing als macrodosing kunnen mensen geholpen worden. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor je reis: microdosing truffels en paddo kweeksets, waarmee je zelf je eigen paddo’s kunt kweken.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 15 juli t/m 31 juli.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?