Hoe kan microdosing helpen bij OCD?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
top view of empty yellow thought bubble on red background

Helpt microdosing bij OCD ?

Dwanggedachten die je aanzetten om elk oppervlak dat je aanraakt schoon te maken. Of die je aanzetten, wanneer je je huis binnenstapt, om tien keer het licht aan en uit doen. Dit zijn voorbeelden van manieren waarop OCD (obsessieve compulsieve stoornis) zich kan uiten. Het is een psychiatrische stoornis, waarbij mensen last hebben van obsessieve dachten en angsten, waardoor ze compulsieve handelingen uitvoeren. OCD kan een grote negatieve impact op het dagelijks leven hebben. Is het mogelijk klachten van OCD te verlichten met microdosing?

Sticker with the inscription obsessive compulsive disorder hanging on a rope on a pink background

Wat is OCD?

OCD is in de meeste gevallen een chronische geestelijke aandoening. Deze wordt gekenmerkt door obsessieve gedachten, die leiden tot compulsieve handelingen. Vaak gaat dit gepaard met schaamte, waardoor mensen met OCD niet snel hulp zullen zoeken. En dat terwijl de aandoening mogelijk zoveel invloed op je dagelijks leven heeft, dat je er zeer door beperkt wordt.

Als je OCD hebt, komen bepaalde gedachten en denkbeelden constant terug. Hoe je ook je best doet, je blijft ze denken. Dat geeft het gevoel dat ze aan je opgedrongen worden en daardoor veroorzaken ze ook angst en onrust. Voorbeelden van dit soort gedachten zijn gedachten dat je anderen pijn wilt doen, dat je aan vloeken denkt terwijl je gelovig bent, dat je doodsbang bent voor het besmet raken met vuil.

Om deze vervelende gedachten te neutraliseren of tot rust te brengen, voeren mensen vaak een of meerdere dwanghandelingen uit. Ook al zijn deze irrationeel, ze lijken een tijdje de gedachten te kalmeren. Mensen met OCD kunnen obsessief gaan tellen, continu bezig zijn met schoonmaken, de lampen steeds aan of uit doen of blijven controleren of deuren dicht zijn. OCD lijkt zo in eerste instantie misschien onschuldig, maar dit soort obsessieve handelingen kunnen enorm veel tijd en energie kosten.

Door OCD kan iemand moeite hebben om op tijd van huis te gaan, met anderen om te gaan of gewone dagelijkse taken uit te voeren. Daardoor kan iemand met OCD in de problemen komen, op het gebied van sociale activiteiten, werk of het gewone dagelijkse leven. OCD gaat dan ook vaak samen met depressie en de kans op zelfmoord is groter.

Papercut head, adult bipolar disorder concept. Mental health problems, psychology, mental illness

Hoe wordt OCD meestal behandeld

OCD wordt door sommige artsen gezien als een aandoening veroorzaakt door angst of juist door stress en ongemak, waarbij iemand zich niet kan ontspannen. Niet alleen zijn wetenschappers het niet echt eens over een duidelijke definitie van OCD, ook over welke behandeling het beste is, is geen overeenstemming.

Wanneer je OCD hebt, kan cognitieve gedragstherapie geadviseerd worden. Een therapeut kan je helpen jezelf bloot te stellen aan prikkels die je angstig doen voelen en je leren hier op een andere manier mee om te gaan. Ook kun je leren om effectiever met je eigen gedachten om te gaan. Het kan tevens nodig zijn om medicijnen te nemen. Meestal worden er SSRI’s voorgeschreven, die kunnen helpen angstige gedachten en gevoelens te remmen.

Bij chronische en therapieresistente OCD kan DBS een oplossing zijn. Bij DBS (deep brain stimulation) wordt een medisch systeem geïmplanteerd in de hersenen, dat vergelijkbaar is met een pacemaker. Dit kan elektronische signalen aan de hersenen geven, wat kan helpen symptomen van OCD te verlichten.

Obsessive–compulsive disorder. a torn paper written with inscription OCD on a green background

De invloed van microdosing met psilocybine op OCD

Hoewel er dus therapie bestaat en medicatie ingezet wordt, is OCD erg moeilijk te behandelen. Daarbij komt dat medicijnen vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Psilocybine is een geestverruimende stof die voorkomt in meer dan 200 soorten magic mushrooms. Een van de redenen dat psilocybine bij OCD zou kunnen helpen, is omdat de stof wat structuur en chemische opbouw betreft, lijkt op de lichaamseigen neurotransmitter serotonine. Het werkt ook in op dezelfde receptoren in de hersenen.

Als je een hoge dosis psilocybine inneemt, kan de stof een veranderde staat van bewustzijn veroorzaken. Tijdens een zogenaamde trip kun je hallucineren, ontstaat een verhoogd emotioneel bewustzijn en gaan je gedachten sneller en dieper. Het kan ook voorkomen dat je beeld van je eigen identiteit en de werkelijkheid verandert. Uit onderzoek blijkt dat psilocybine bepaalde regionen in de hersenen kan reguleren, die juist bij mensen met OCD erg actief zijn.

Een behandeling met meerdere doses psilocybine kan de bindingsactiviteit van serotonine receptoren zodanig veranderen, dat dit zorgt van een vermindering van klachten. Psilocybine kan tevens twijfels en piekeren verminderen. Dit zijn ook belangrijke onderliggende elementen die bijdragen aan het ontstaan van obsessies. Uit een klein opgezet onderzoek onder 9 mensen met OCD, blijkt dat psilocybine in hogere en lagere doseringen een positief effect kan hebben op OCD. 

Uit recent onderzoek blijkt dat psilocybine de verbindingen tussen verschillende gebieden in de hersenen kan veranderen. Er is een gebied (het Default Mode Network of DMN), dat betrokken is bij het reflecteren over jezelf. Mensen met OCD hebben vaak een overactief DMN, wat leidt tot verhoogde niveaus van stress en negatieve gedachten. Psilocybine lijkt de activiteit in dit gebied van de hersenen te kunnen verminderen en daardoor klachten van OCD te verlichten. Doordat de stof ook kan zorgen voor het openen van de geest, denken veel mensen dat psilocybine het inzicht in jezelf kan vergroten en kan helpen obsessief gedrag te veranderen.

Met microdosing klachten van OCD aanpakken

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van psilocybine en microdoseren in het bijzonder bij geestelijke aandoeningen, zoals OCD. Het is echter gezien de eigenschappen van deze stof de moeite waard om dit te proberen. Het voordeel van microdoseren is dat je slechts een kleine hoeveelheid psilocybine binnenkrijgt. Je zult er niet van gaan trippen, maar zult wel kunnen profiteren van de subtiele effecten. Er zullen geen intense, geestverruimende ervaringen plaatsvinden. Daarentegen kun je juist met kleine, beheerste stappen vooruit gaan, en steeds meer inzicht in jezelf krijgen. Mogelijk kan microdosing met truffels je helpen om uit de negatieve spiraal van OCD te komen en je eigen innerlijke rust te vinden.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?