Wat is psilocybine tolerantie?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Wanneer je regelmatig bepaalde drugs of medicijnen (dus ook paddo’s met psilocybine) gebruikt, kan het voorkomen dat je lichaam tolerantie ontwikkelt. Dit houdt in dat de effecten van een middel na herhaalde toediening niet meer zo duidelijk aanwezig zijn, omdat het lichaam aan de stof went. Je hebt steeds meer nodig om de effecten te kunnen merken.

Tolerantie is niet hetzelfde als verslaving. Tolerantie is een neurobiologisch mechanisme van het lichaam (of beter gezegd de hersenen), waarbij het zich aanpast aan de situatie. Verslaving aan middelen is een aandoening die zowel lichamelijk als geestelijk is, waarbij je afhankelijk bent geworden van een middel. In tegenstelling tot middelen zoals cocaïne, is psilocybine lichamelijk niet verslavend. Psilocybine wordt zelfs ingezet voor de behandeling van verslavingen (bijvoorbeeld alcohol, sigaretten, stimulerende middelen en opioïden). 

Een van de redenen dat psilocybine niet verslavend is, is juist het feit dat het lichaam vrij snel ongevoelig wordt voor de stof. Nadat psilocybine in de lever wordt omgezet in psilocine, komt het voorbij de bloed-brein barrière en activeert het de serotonine receptoren. Gebruik je psilocybine vaak genoeg, dan zorgt het brein ervoor dat het aantal beschikbare receptoren afneemt.

Je kunt je dit voorstellen als een kamer met honderden open deuren. Gooi je een paddo door een van die deuren, dan zullen er opeens een groot aantal van die deuren zomaar dicht slaan. Na verloop van tijd maakt het niet uit hoeveel paddo’s je naar binnen werkt. Er zijn geen deuren meer om ze door naar binnen te gooien, waardoor de werkzame stoffen geen effect meer kunnen hebben.

Wat heeft invloed op psilocybine tolerantie?

Het is natuurlijk de vraag wat er allemaal meespeelt bij het ontwikkelen van tolerantie voor paddo’s. Hoeveel tijd gaat er voorbij voordat de receptoren weer gevoelig worden en je weer volop alle effecten kunt voelen? Zoals gezegd is hier geen onderzoek naar gedaan, maar er zijn wel veel discussies te vinden op sites als Reddit, Erowid en Shroomery. Deze gegevens zijn geanalyseerd en het antwoord is dat dit van verschillende factoren afhangt.

Gemiddeld duurt het zo’n vier tot zeven dagen om tolerantie voor psilocybine te ontwikkelen. Maar veel mensen geven aan dat ze alweer een krachtige trip kunnen ervaren al twee dagen na een dosis. Anderen geven aan dat je minstens twee weken moet wachten. De meningen verschillen echter. Er zijn namelijk ook gebruikers die aangeven dat ze meerdere dagen achter elkaar high kunnen worden, zonder dat ze een verandering in de effecten merken.

We kunnen ook nog naar microdosing kijken en dan verandert het beeld nog meer. Een microdosing routine is de Stamets Stack. Hierbij neem je een zeer lage dosis psilocybine gedurende vijf dagen achter elkaar (in combinatie met niacine en Lion’s Mane). Daarna neem je twee dagen lang niks. Als hierbij geen sprake is van tolerantie, kun je je afvragen of deze tolerantie niet veroorzaakt wordt door hoge doseringen en niet door lage. Maar ook bij microdosing wordt vaak gebruik gemaakt van een routine om tolerantie te voorkomen.

Hoe snel en hoe lang tolerantie duurt, is waarschijnlijk afhankelijk van allerlei factoren, zoals gewicht, leeftijd, genetica en neurobiologie. Als je een afname van gevoeligheid voor psilocybine wilt voorkomen, is vier tot zeven dagen rust nemen tussen twee doses waarschijnlijk het verstandigste. 

De risico's van tolerantie

Zijn er ook risico’s verbonden aan het ontwikkelen van tolerantie voor psilocybine? In principe niet. Het is meer hoe je er zelf meer omgaat. Het is namelijk een veel voorkomende fout, die door zowel beginnende als ervaren psychonauten wordt gemaakt, om meer paddo’s te nemen, als ze effecten niet voelen opkomen. Soms kan het langer duren voor je iets merkt van je ingenomen paddo’s, doordat je een volle maag hebt, of dat de ingenomen paddosoort wat meer tijd nodig heeft voor de effecten opkomen.

Maar als je op regelmatige basis paddo’s gebruikt en je hebt geen rekening gehouden met tolerantie, kun je door meer te nemen een moeilijke of bad trip krijgen. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om HPPD te ontwikkelen (hallucinogen persisting perception disorder). Deze chronische aandoening houdt in dat je continu last krijgt van visuele verstoringen, die je normale dagelijkse functioneren kunnen belemmeren. Het komt zelden voor, maar het is een goede reden om paddo’s niet te vaak te gebruiken en op te passen voor tolerantie.

Paddo’s zijn veilig in gebruik, maar het is altijd een goed idee om voorzichtig te zijn met psychedelica. Zorg voor een prettige set en setting, regel een tripsitter en houd in de gaten wanneer je de vorige keer paddo’s hebt gebruikt. Als je naar een festival gaat en meerdere dagen paddo’s wilt gebruiken, neem dan een lagere dosis (1 of 2 gram). Hierdoor kun je beter omgaan met de onvoorspelbare omgeving, de vele indrukken die je op doet en voorkom je psilocybine tolerantie.

 

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?