Wat kunnen geestverruimende middelen betekenen bij een burnout?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Een burnout is een aandoening die zowel een lichamelijke als een geestelijke impact heeft. Je bent volslagen uitgeput, altijd moe, kunt niet meer presteren en hebt last van depressieve gevoelens. Je kunt in therapie gaan, maar wetenschappers krijgen ook steeds meer interesse voor de mogelijkheden van geestverruimende middelen bij een burnout. Hieronder kun je lezen waar deze middelen mee zouden kunnen helpen.

Wat is een burnout en wat zijn de symptomen?

Een burnout kan iedereen overkomen die onder grote druk staat. Maak je lange uren, heb je een stressvolle baan of is iemand in je familie chronisch ziek? Het zijn allemaal factoren die kunnen bijdragen aan een burnout. De oorzaken van een burnout zijn verschillend, maar stress draagt hier veel aan bij.

De oorzaken van een burnout:

 • Te zware werkdruk
 • Extreme tijdsdruk
 • Gebrek aan steun uit de omgeving
 • Te hoge verwachtingen
 • Teveel en te zware verantwoordelijkheden
 • Slechte sfeer

Bij een burnout zijn de grenzen te vaak overschreden en kun je volledig instorten. De symptomen verschillen per persoon, maar er zijn altijd lichamelijke en geestelijke klachten, zoals:

 • Chronische vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Hoge bloeddruk
 • Slecht werkend immuunsysteem
 • Slaapproblemen
 • Spijsverteringsklachten
 • Geïrriteerd zijn
 • Veel piekeren
 • Somberheid/depressiviteit
 • Huilbuien
 • Opgejaagd gevoel

Heb je een burnout of vermoed je dat je er een hebt, ga dan eerst langs bij je huisarts. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Denk je aan geestverruimende middelen om de klachten aan te pakken? Lees dan eerst hieronder wat dat precies inhoudt en hoe het je zou kunnen helpen.

De rol van geestverruimende middelen bij het behandelen van een burnout

Een burnout is een ernstige aandoening. Wil je deze behandelen, dan zijn geestverruimende middelen een mogelijkheid. Hiermee kun je zelf aan de slag gaan, maar het is veiliger en vaak ook zinvoller wanneer je kiest voor begeleiding door een therapeut. Deze door psychedelica geassisteerde therapie houdt in dat je een geestverruimend middel krijgt, in de aanwezigheid van een speciale therapeut.

Het middel dat gebruikt wordt kan verschillen. Zo kan psilocybine (uit paddo’s en truffels) gebruikt worden, maar ook MDMA of LSD. Het voordeel van werken met een therapeut is dat het gebruik van psychedelica veilig gebeurt en dat de therapie een structuur volgt. Voor er begonnen wordt, spreek je uit wat je wilt bereiken, zodat je aan een doel kunt werken. Als de psychedelica effect hebben, kan de therapeut je helpen door heftige emoties en moeilijke ervaringen te komen.

Tijdens de sessie blijft de therapeut in de buurt. Hij of zij is er om je te steunen en zal ervaringen met je bespreken als dat nodig is. Na de sessie er er ruimte om alles wat je meegemaakt hebt te integreren. Dat is belangrijk om daarna de nodige stappen te kunnen nemen om verder te kunnen.

Psychedelica en therapeut werken samen

Zoals je ziet is er meer nodig dan alleen eenvoudig het gebruiken van geestverruimende middelen bij een burnout. De psychedelica zijn een begin, maar de begeleiding door een therapeut is ook belangrijk. Toch zijn ook deze paddo’s, truffels en andere middelen een krachtige tool bij een burnout, die de begeleiding door een therapeut aanvullen.

Niet alle middelen werken hetzelfde, maar bijvoorbeeld psilocybine gaat een interactie aan met de serotonine receptoren in de hersenen. Hierdoor kunnen delen van de hersenen met elkaar communiceren, die dat normaal helemaal niet kunnen. Daardoor kun je opeens nieuwe inzichten krijgen, verandert je perspectief, komen emoties los en kun je beter out-of-the-box denken. Een geestverruimend middel kan je hele denkwijze dus veranderen en dat kan een grote positieve impact hebben. Niet alleen bij een burnout, maar ook bij angsten, depressies en trauma’s.

De effecten van psychedelica

Door aan het werk te gaan met een geestverruimend middel, kan dit veel veranderingen in gang zetten. Zo kan deze therapie mensen helpen om trauma’s te verwerken in een veilige omgeving, met professionele begeleiding. Mensen voelen zich vaak minder eenzaam, omdat psychedelica hen vaak helpt meer verbondenheid te voelen.

Middelen als psilocybine en LSD kunnen een nieuw gevoel van vreugde opwekken. Ook ervaren mensen vaak weer dat ze een levensdoel hebben, kunnen ze beter met stress omgaan en weten ze beter wat ze willen. Deze middelen kunnen eveneens zorgen voor een betere verbinding tussen lichaam, geest en emoties. Het zet mensen aan om vaker te reflecteren en te zorgen dat ze de verbinding met zichzelf niet verliezen, wat eerder meestal wel een probleem was.

Iemand die geestverruimende middelen heeft gebruikt bij een burnout, kan daarna beter de eerste tekenen van stress en vermoeidheid herkennen. Daardoor kunnen ze op tijd maatregelen nemen en voor zichzelf zorgen. En het is een feit dat dergelijke persoonlijke veranderingen vaak nog jaren na de therapie blijven aanhouden.

Werken met geestverruimende middelen bij een burnout

Heb jij zelf last van een burnout en vraag je je af of psychedelica kunnen helpen? Het is aan te raden om niet in je eentje aan de slag te gaan met dergelijke middelen. Begeleiding door een therapeut is over het algemeen niet alleen veiliger, maar ook effectiever. Daarbij kan een therapeut ook goed advies geven over welk middel het meest geschikt is om te gebruiken.

Of je nu met een therapeut aan de slag gaat, of toch zelf een middel gaat gebruiken, het is belangrijk om te letten op de set en de setting. De setting draait om de omgeving. Je zou je veilig, ontspannen en op je gemak moeten voelen. De set is je eigen stemming en je emoties. Gebruik psychedelica alleen als je je positief en rustig voelt. Dat is een voorwaarde voor een effectieve sessie.

Dosis zeer belangrijk

Bepaal ook de dosis die je gaat gebruiken. Neem je een lage dosis (aan te raden als je nog geen ervaring hebt met psychedelica), of ga je voor microdosing, dan kun je kleine verbeteringen ervaren op het gebied van stemming en gedachten. Een hogere dosis kan leiden tot diepe inzichten. Maar wees hier erg voorzichtig mee, vooral als je nog nooit psychedelica hebt gebruikt. Hoge doseringen kunnen veel impact hebben en mogelijk angst en intense hallucinaties veroorzaken.

Ook andere technieken kunnen een goede aanvulling zijn op het gebruik van geestverruimende middelen bij een burnout. Zo gaat het gebruik van psychedelica of microdosing met paddo’s goed samen met meditatie, yoga en ademwerk. Deze kunnen de ervaring verdiepen en ook na de sessie helpen ervoor te zorgen dat veranderingen blijvend zijn.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?