Welke stoffen zitten er in paddo’s?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Wie ook maar iets over paddo’s weet, weet dat de psychoactieve stof in paddo’s psilocybine heet. Er wordt steeds meer bekend over psilocybine en het wordt zelfs gebruikt in de geestelijke gezondheidszorg. Maar er zitten nog allerlei andere interessante stoffen in paddo’s, die misschien ook veel in hun mars hebben. Je leest er alles over in deze blog.

Verschillende stoffen in paddo's

Psilocybine is zo’n beetje de ster in magic mushrooms. Het veroorzaakt de bekende trip en is daarom de bekendste stof in paddo’s. Maar deze bijzondere paddenstoelen bevatten nog meer stoffen, die ook hun eigen unieke effecten kunnen hebben. En dat is nog niet alles.

Verschillende stoffen in een product, of dat nu wiet is of paddo’s, kunnen invloed hebben op elkaars werking. Zo wordt er vanuit gegaan dat THC, CBD, CBG en CBN (de cannabinoïden in cannabis) elkaars werking versterken en kunnen veranderen. Dit wordt het entourage effect genoemd. Ook de stoffen in paddo’s, de mogelijk geestverruimende alkaloïden, zouden die invloed op elkaar kunnen hebben. Hier is alleen veel minder over bekend. Hieronder kun je lezen wat we inmiddels weten over hun bijdrage aan een trip met paddo’s.

Psilocybine and Psilocine

Psilocybine wordt gezien als de meest belangrijke stof door de meeste psychonauten. Het is de psychoactieve stof die ook door wetenschappers onderzocht wordt, om zijn mogelijke positieve effecten op o.a. angst, depressie, trauma, verslavingen en eetstoornissen. Psilocybine komt voor in meer dan 200 soorten paddenstoelen, de meeste daarvan behoren tot de familie Psilocybe. Behalve in paddenstoelen is er tenminste een onderzoek dat er op wijst dat de stof ook in een zeldzaam korstmos voorkomt.

Maar in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het niet psilocybine dat direct invloed heeft op ons brein. Psilocybine is een voorloperstof, die in ons lichaam omgezet wordt tot de actieve stof psilocine. Dat kan vervolgens de bloed-brein barrière passeren en invloed uitoefenen op de 5-HT2A receptor. Deze is uiteindelijk verantwoordelijk voor de bijzondere effecten die paddo’s kunnen veroorzaken.

Vergeleken met psilocybine is psilocine een onstabiele stof. Onder invloed van o.a. zuurstof kan het afgebroken worden en veroorzaakt het de karakteristieke blauwe kleur die je kunt zien op beschadigde of oude paddo’s. Nog niet zo lang geleden wist men niet welke stof daarvoor verantwoordelijk was. Pas in 2020 werd dit door Claudius Lenz en collega’s ontdekt in Duitsland.

Baeocystine

Baeocystine is een alkaloïde die qua chemische structuur op psilocybine lijkt. Het wordt over het algemeen gevonden in dezelfde paddo soorten als psilocybine, maar in veel lagere concentraties. Er is niet veel bekend over wat de effecten zijn van baeocystine op zichzelf. Jochen Gartz, een mycoloog uit Duitsland, heeft in zijn boek “Magic Mushrooms Around the World” opgemerkt dat de psychoactieve effecten vergelijkbaar zijn met die van psilocybine.

Paul Stamets daarentegen beweerde in een podcast van Joe Rogan, dat een pure baeocystine trip (tijdens een intense angstaanval) niet dezelfde hallucinaties veroorzaakte die je met psilocybine zou krijgen. Het zorgde wel voor verwijde pupillen en liet zijn angst verdwijnen.

Er is tot nu toe slechts een onderzoek geweest dat puur keek naar de geestverruimende effecten van baeocytine. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2020 op muizen. De wetenschappers maten de “head twitch response”, hoezeer de muizen hun kopjes bewogen, wat een betrouwbare maatstaf is om te voorspellen of iets hallucinaties zal veroorzaken bij mensen. De muizen werden blootgesteld aan verschillende concentraties baeocystine en er bleek geen effect te zijn. Dit lijkt de opmerkingen van Stamets te ondersteunen, maar er is nog wel meer onderzoek nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Verschillende stoffen in paddo's: Norbaeocystine

Norbaeocystine werd gelijk met baeocystine ontdekt, door dezelfde wetenschappers. We weten helaas weinig over de effecten van deze stof. Wetenschappers aan het Usona Instituut kunnen deze alkaloïde nu wel synthetiseren, maar er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar de psychoactieve effecten.

Norpsilocine

Ook norpsilocine is nog maar net ontdekt. Men vermoedt dat deze alkaloïde de gemetaboliseerde equivalent is van baeocystine. Vergelijkbaar dus met psilocybine en psilocine. Uit een onderzoek uit 2020 blijkt echter dat norpsilocine, in tegenstelling tot psilocine, de bloed-brein barrière niet kan doorbreken. Het kan daardoor ook geen hallucinaties veroorzaken. Gek genoeg werd norpsilocine gebruikt in een test, waarbij onderzocht werd wat voor effect het had op de 5-HT2A receptor. Hieruit bleek dat de stof nog krachtiger was dan psilocine. Dat maakt norpsilocine wel mysterieus. Het is de vraag of norpsilocine misschien wel invloed kan hebben op andere receptoren of chemische routes in het lichaam.

Aeruginascine

Een van de andere stoffen die in paddo’s gevonden wordt is aeruginascine. Het werd ontdekt in 1989 in de paddo met de ingewikkelde naam Inocybe aeruginascens, maar uit recent onderzoek blijkt dat de stof ook in Psilocybe cubensis voorkomt. Aeruginascine lijkt wat chemische opmaak betreft op de andere alkaloïden in paddo’s. Het heeft echter ook overeenkomsten met bufotenidine, een chemische stof die voorkomt in het gif van bepaalde padden. In een paper uit 1989, analyseerde Jochen Gartz 23 casussen waarin mensen per ongeluk Inocybe aeruginascens innamen. In elk van de gevallen veroorzaakte dit euforia. Dat klinkt natuurlijk goed, maar we weten nog weinig over de effecten van aeruginascine op zichzelf, noch in combinatie met andere stoffen.

De mysterieuze samenstelling van paddo's

Zoals je kunt lezen bevatten paddo’s behalve psilocybine, nog heel wat andere fascinerende stoffen die invloed kunnen hebben op je trip. En we weten nog lang niet precies op welke manier deze stoffen een interactie met elkaar aan gaan. Of het entourage effect nu wel of niet voorkomt bij paddo’s, het is duidelijk dat onze magische paddenstoelen heel wat meer in huis hebben dan psilocybine. Bedenk ook dat elke paddo soort en zelfs elke paddo op zich, zijn eigen unieke samenstelling van psychoactieve stoffen heeft. Kijk maar eens rond in onze shop en ontdek de verschillende paddo soorten of microdosing truffels. Met behulp van een eenvoudige kweekset heb jij binnen enkele weken verse paddo’s in huis.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 17 Dec t/m 27 Dec 2024

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

10%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 10% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?