Dromen en trippen: is er wel verschil?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Dream catcher

Het verschill tussen dromen en trippen uitgelegd

Niet iedereen onthoudt zijn dromen, maar kun je dat wel, dan heb je je vast wel eens verbaasd over de grappige, bizarre, fantasierijke of angstaanjagende inhoud van je dromen. Het opvallende is dat dromen ergens wel lijken op wat je ervaart als je aan het trippen bent. En het is niet zo gek om dat te denken. Recent onderzoek wijst erop dat dezelfde gebieden in de hersenen actief worden tijdens het trippen als tijdens het dromen. Dus tussen dromen en trippen zit niet zoveel verschil!

Dromen en trippen: een vreemde ervaring

In het westen zijn we altijd nieuwsgierig geweest naar dromen en de boodschap die ze uit het onderbewuste naar boven kunnen brengen. Maar tegelijkertijd vinden we ze ook maar raar. Er zijn ook veel mensen die niet geloven dat we uit dromen iets zinnigs kunnen halen. Natuurvolkeren daarentegen zien dromen wel als nuttige ervaringen. Zij verkennen de droomwereld en gebruiken daar zelfs droomkruiden voor die dromen helderder kunnen maken en die de kans vergroten dat je ze onthoudt.

Toch blijven we gefascineerd door onze nachtelijke uitstapjes in onze innerlijke wereld. We weten dat we dromen als we in de REM-fase van de slaap zitten. Tijdens de slaap kom je in verschillende bewustzijnsfases, van diepe rust in de nREM-fase, tot het dromen in de REM-fase. Wanneer je heel diep slaapt, kan je lichaam zich herstellen. Maar waar dient die droomfase dan toch voor? Dat is nog steeds een raadsel. Je hersenen zijn dan zeer actief, maar nog altijd weten onderzoekers niet waarom je deze prachtige, emotionele, rare droombeelden produceert.

Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen dromen en trippen, wilde een onderzoeker, genaamd Enzo Tagliazucchi aan de universiteit van Buenos Aires hier meer over te weten komen. Hij begon met onderzoek op internet en gebruikte hiervoor twee websites, de archieven van Erowid, een site waar mensen hun ervaringen met drugs delen. En die van Dreamjournal, waar mensen heel gedetailleerd hun dromen opschrijven.

Tagliazucchi analyseerde de gegevens op deze sites, en keek naar de overeenkomsten in woordgebruik. Het was duidelijk dat er veel overeenkomsten te vinden waren in de beschrijvingen van dromen en trips. Dit was vooral het geval bij de klassieke psychedelische drugs, zoals ayahuasca, paddo’s, mescaline cactussen en LSD.

Dream Hope Believe Quotes

Verschil tussen dromen en trippen?

Behalve dat mensen dromen en trippen op dezelfde manier beschrijven, kan de overeenkomst tussen beide ervaringen ook duidelijk worden door een hersenscan. In 2014 werd er onderzoek gedaan naar de effecten van psilocybine op de hersenen. Er werden 15 personen onderzocht die een dosis psilocybine hadden gekregen. Zij gingen een fMRI scanner in (een apparaat dat een functionele MRI kan maken). De scan werd gemaakt terwijl ze aan het trippen waren.

De onderzoekers konden nu goed zien dat bepaalde delen van de hersenen actief waren; dit waren dezelfde delen die actief waren als mensen aan het dromen zijn. Het blijkt nu dat wanneer je psychedelica gebruikt, dit vooral een remmende invloed heeft op die gebieden in de hersenen die logisch denken, beslissingen nemen en het zelfbewustzijn regelen. Wanneer je aan het trippen bent, worden juist de gebieden actief die zorgen voor opwinding, emoties en out of the box denken. Dat is dus een duidelijke overeenkomst met dromen.

Hoe dromen en trippen overeenkomen en verschillen

Uit het onderzoek van dr. Tagliazucchi, die de data op Erowid en Dreamjournal doorzocht heeft, kwamen interessante feiten naar voren. Dromen en trippen vertonen behoorlijk veel overeenkomsten.

Zo kunnen tijdens het dromen en trippen tijd en locatie vloeibare begrippen worden. Je hoeft maar te denken aan een bepaalde plek en je bent daar direct. Ook de tijd kan vreemd verlopen. Soms gaat de tijd veel trager in een droom, en ook in een trip kun je je gevoel voor tijd helemaal kwijtraken.

Zowel in dromen als in trips kun je in contact komen met bijzondere, vreemde en zelfs buitenaardse wezens. Elfen, aliens, duivels of engelen, je kunt ze zomaar ontmoeten. Deze wezens kunnen je helpen en advies geven, of juist tegenwerken. Of het hierbij gaat om een werkelijke ontmoeting of dat ze een afspiegeling zijn van je eigen bewustzijn, is niet duidelijk. Maar veel mensen hebben dergelijke ervaringen beschreven.

Tijdens het trippen, maar ook in dromen, kan de realiteit vervormd raken. Je eigen lichaam kan veranderen of apparaten functioneren opeens heel anders. Maar ook uittredingen kunnen bij beide ervaringen voorkomen. Hierbij zie je opeens je lichaam van een afstand en zweeft je bewustzijn ergens in de ruimte. Een andere overeenkomst tussen trippen en dromen is het verlies van je ego. Je voelt je sterk verbonden met andere mensen of wezens. Het universum is één en jij bent hier deel van.

Sun in woman's head. Mindset and psychology concept.

Verschillen tussen trippen en dromen

Toch is er ook een verschil te vinden tussen dromen en trippen. Over het algemeen valt op dat dromen minder gedetailleerd zijn dan trips. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel jij van je dromen onthoud.

Zwerven tussen bewustzijnsniveaus

Dromen, trippen, mediteren, yoga, mindfulnessmeditatie. Er zijn veel verschillende manieren om een ander bewustzijnsniveau te bereiken. David Jay Brown schreef in 2016 het boek Dreaming Wide Awake, waarin hij de overeenkomsten verkent tussen de verschillende vormen van bewustzijn die een mens kan bereiken. Of je nu een bijna-dood ervaring hebt, in diepe meditatie zit of een sjamanistische reis maakt, het blijkt dat er veel overeenkomsten zijn te vinden tussen deze staten van zijn.

Wat hebben we nu praktisch aan deze kennis? Tagliazucchi geeft aan dat uit zijn onderzoek blijkt dat er niet zoveel verschillende staten van bewustzijn zijn, als we dachten. Trippen en dromen zijn eigenlijk vergelijkbaar, ook al heb je voor trippen wel psychedelica nodig. Als je tijdens het trippen contact maakt met een andere dimensie, engelen of buitenaardse wezens, zou je dat misschien daarom in theorie ook kunnen bereiken in je dromen. Dat kan gevolgen hebben voor je spirituele ontwikkeling.

Mogelijk kunnen droomkruiden, zoals calea of Afrikaans Droomkruid, hier ook nog een rol in spelen. Deze kruiden worden door natuurvolkeren ook gebruikt om meer uit hun dromen te halen. Ze kunnen helpen om lucide dromen op te wekken of maken je dromen helderder en levendiger. Daarbij komt dat ze het meestal ook makkelijker maken om dromen te onthouden. Zo heb je geen psychedelica nodig, maar kun je toch dieper contact krijgen met je onderbewustzijn en je eigen droomwereld beter leren kennen. Of je nu wel of geen geestverruimende middelen gebruikt, het is altijd interessant om een duik te nemen in de fascinerende dieptes van je geest.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Geldig van 17 Sept t/m 23 Sept.

Bespaar Vandaag op je Aankoop!

15%
OFF

Gebruik onderstaande code bij het afrekenen om 15% korting te ontvangen op de gehele bestelling. 

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?