Gaan microdosing en cafeïne goed samen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Maak jij ook graag gebruik van de boost die cafeïne je ’s ochtends geeft om je dag te starten? Je bent de enige niet. Een kop koffie als je net bent opgestaan of ’s middags om je weer op te peppen, is niet te versmaden. Veel mensen zien het haast als noodzaak om de dag door te komen. Maar kan microdosing wel goed samen met cafeïne?

Cafeïne en microdosing: twee geestverruimende middelen

Drink jij elke dag een of meer koppen koffie? Dan gebruik je drugs! De meeste mensen realiseren het zich niet, maar dat heerlijke kopje cappuccino of jouw favoriete Caramel Macchiato vallen net als paddo’s onder de drugs. Daarom heeft cafeïne ook al redelijk wat overeenkomsten met paddo’s. Alleen is het zo dat koffie een algemeen geaccepteerde drug is en paddo’s niet.

Toch brengt koffie misschien wel meer nadelen met zich mee dan de zo streng veroordeelde magic mushrooms. Cafeïne werkt namelijk verslavend en kan zelfs giftig zijn in hoge doseringen. En daarbij komt dat je koffie waarschijnlijk dagelijks gebruikt (zelfs meerdere keren per dag), terwijl de meeste mensen dat met paddo’s niet doen.

Dat betekent natuurlijk niet dat we niet van koffie houden en niet inzien dat dit stimulerende stofje ook zijn fijne voordelen kent. Het mag echter wel duidelijk zijn dat de eigenschappen van koffie vaak onderschat worden. Cafeïne heeft een fikse invloed op je lichaam en geest (net als paddo’s trouwens). Het is goed om te weten wat die effecten precies zijn en of je die goed zou kunnen combineren met microdosing paddo’s of truffels.

Wat zijn de effecten van cafeïne?

Wanneer je een kop koffie drinkt (welke soort dan ook), komt er cafeïne in je bloedbaan terecht. Dit stofje heeft invloed op de adenosine receptoren. Het blokkeert ze, waardoor adenosine niet meer opgenomen kan worden. Adenosine is een neurotransmitter met een kalmerende werking. Wanneer het zijn werk niet kan doen, blijf je actief, alert en wakker.

Dit brengt natuurlijk voordelen met zich mee. Je kunt je beter concentreren, hebt meer energie en hebt een groter uithoudingsvermogen. Maar er zitten ook nadelen aan. Het betekent dat je ’s avonds (als je nog aan het einde van de dag koffie hebt gedronken) niet in slaap kunt vallen en het kan zelfs slaapproblemen veroorzaken. Verder kan cafeïne angsten verergeren, verhoogt het de hartslag en in hoge doseringen kan het bovendien een onregelmatige hartslag veroorzaken.

Er is zelfs een bovengrens vastgesteld voor cafeïne, waarbij je een overdosis kunt nemen en eraan kunt overlijden. Daarbij komt dat cafeïne verslavend werkt. Vaak merk je dit niet, totdat je probeert te stoppen. Mocht je zelf ook al eens geprobeerd hebben je bakje koffie ’s ochtends over te slaan, dan ken je vast wel die vervelende hoofdpijn die dan opkomt. Dit is een van de ontwenningsverschijnselen, die veroorzaakt wordt doordat cafeïne invloed heeft op de niveaus van dopamine in het lichaam, het zenuwstelsel en de hart- en bloedvaten. Ondanks deze nadelen wil je natuurlijk toch graag op zijn tijd genieten van een kopje koffie. Dan kijken we hieronder of je dat nou ook veilig kunt doen als je microdoseert.

Het combineren van microdosing en cafeïne

Misschien doe je al aan microdosing en vraag je je af of je dit wel kunt combineren met cafeïne. Dat is een logische vraag. Veel mensen die microdoseren zijn heel bewust met hun gezondheid bezig en twijfelen over de risico’s die cafeïne met zich meebrengt. Microdoseren houdt in dat je een heel lage dosis paddo’s of truffels neemt. Paddo’s en truffels bevatten de psychoactieve stof psilocybine.

Bij het microdoseren is de dosis echter zo laag, dat je geen last hebt van hallucinaties, maar wel profiteert van de voordelen van psilocybine. Enkele van de voordelen zijn een positief effect op de stemming, een verbeterde concentratie en meer creativiteit. Je zou kunnen zeggen dat deze voordelen wel vergelijkbaar zijn met die van een kop koffie.

En kun je deze effecten van je microdosing routine combineren met die van cafeïne? Net als veel andere natuurlijke en holistische middelen hangt dit erg af van je eigen mening en hoe je lichaam reageert. Een van de belangrijkste eigenschappen van psilocybine is dat het je alert kan maken, je meer energie kan geven en je brein een boost kan geven. Het kan dus licht stimulerend werken, net als cafeïne.

Weet je van jezelf dat je sterk reageert op dergelijke prikkels en daar opgefokt of druk van wordt, dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Een overmaat aan prikkeling en stimulans kan bijvoorbeeld angsten veroorzaken of een onprettig gevoel van hyperactiviteit veroorzaken. In dat geval kun je je vaste kop koffie beter overslaan op de dag dat je een microdosis neemt.

Maar als je hier geen last van hebt (en het beste is het om dat gewoon eens uit te proberen), dan kun je cafeïne prima gebruiken in combinatie met microdosing. Het kan zijn dat je er baat bij hebt, dat je je fit, energiek en gemotiveerd voelt.

Uitvinden wat werkt voor jou

Zowel cafeïne als microdosing werken (licht) stimulerend. Of je ze wilt combineren is aan jou. Het is vooral een kwestie van goed luisteren naar je lichaam. Er zijn mensen die aangeven dat ze deze twee stoffen liever niet tegelijk gebruiken. Ze zeggen dat ze zich beter kunnen afstemmen op de effecten van psilocybine als ze geen cafeïne tot zich nemen. Maar als dat niet voor jou geldt, dan is er geen reden voor jou om te profiteren van de positieve effecten van beide stoffen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?