Hoe microdosing en je band met de natuur elkaar versterken

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Mushroom Boletus In a Sunny forest in the rain.

Hoe helpt microdosing je band met de natuur versterken ?

Er gebeurt altijd wel wat in de wereld, maar de laatste paar jaar waren wel heel intensief. De corona pandemie was fysiek en mentaal zwaar, we moesten afstand van elkaar houden en er heerste veel angst. Het is geen wonder als je dan te maken krijgt met depressieve gevoelens. Gelukkig kun je hier zelf veel tegen doen (handig om te weten als we mogelijk weer met maatregelen te maken krijgen). Zowel geestverruimende middelen als in de natuur zijn, hebben een positief effect op de stemming. En combineer je ze, dan kunnen microdosing en een goede band met de natuur hebben, elkaar versterken.

Plastic world concept

De helende kracht van de natuur

Het is bekend dat de natuur een zeer ontspannende werking heeft. Bijna iedereen heeft wel ervaren dat in een groene, natuurlijke omgeving zijn stress van je af doet glijden. Uit onderzoek blijkt ook dat wanneer een mens buiten in de natuur is, dit stress en cortisol levels kan verlagen, ontstekingen doet afnemen en het risico op depressie en andere mentale klachten vermindert.

Elke dag even naar buiten gaan is dus echt goed voor je. Maar ook psychedelica kunnen hier aan bijdragen. Psilocybine, de geestverruimende stof in paddo’s, wordt tegenwoordig al ingezet als behandeling bij zware depressies.

Maar het gebruik van psychoactieve middelen is niet voor iedereen weggelegd en het brengt in het dagelijks leven ook wat praktische nadelen met zich mee. Je kunt echter ook gaan microdoseren. Je neemt dan geen normale dosis van het middel, maar een heel kleine (slechts een tiende). Daarmee kun je wel de positieve effecten op je gezondheid merken, maar zul je niet gaan trippen.

Je kunt psychedelica op die manier inzetten voor je algehele gezondheid. Het bijzondere is dat deze middelen je band met de natuur kunnen versterken en andersom. Veel gebruikers merken dat ze zich meer bewust worden van de schoonheid van de natuur en ook milieubewuster zijn geworden, sinds ze microdoseren.

Wanneer je microdoseert en in een bos of andere groene omgeving bent, kun je merken dat je een diepere verbinding kunt voelen met alles dat leeft. Daarnaast helpt het ontspannende effect van de natuur, om nog meer te profiteren van het microdoseren. Hieronder zie je vijf manieren om je band met de natuur te versterken. Neem een microdosis, zet een intentie en ga op ontdekkingsreis in de natuur.

Nymph woman in a magical forest

5 manieren om met microdosing je band met de natuur te versterken

1. Ga op een microdose wandeling

De beste manier om van een wandeling te genieten, is door een dag vrij te nemen als je je microdosis neemt. Ga deze dag wandelen in de vrije natuur (of in een park). Trek er liefst de hele dag voor uit, maar neem in ieder geval de tijd om optimaal te genieten en je bewust te zijn van alles wat je ziet, ruikt, voelt en hoort. Kortom, gebruik al je zintuigen om je te verbinden met de natuur.

Zien: Kijk goed om je heen, naar alles wat leeft: kleine dieren, bloemen, paddenstoelen, vogels en bomen. Alles bruist van het leven en normaal gesproken lopen we hier in gedachten verzonken zomaar aan voorbij. Let op de kleine details, op kleuren, texturen en patronen. Ga op je knieën zitten, kijk van dichtbij naar de bosbodem, bladeren, schors en bloemen. Je zult verbaasd zijn over hoeveel je ziet!

Aanraken: In de natuur zijn kan veel dieper gaan dan alleen lopen. Gebruik ook je tastzintuig: je vingers of zelfs je voeten! Maak contact met de aarde en raak alles aan. Trek je schoenen uit en ervaar hoe aarde, gras, zand en modder aanvoelen. Omhels een boom!

Horen: Schakel je oren eens echt in als je in de natuur bent. Hoe beter je luistert, hoe meer je hoort. Opeens komt het bos tot leven: bladeren ruisen, vogels fluiten, insecten ritselen.

Ruiken en proeven: Deze zintuigen gebruiken we bijna nooit als we buiten zijn. Maar neem de tijd eens om de vruchtbare aarde te ruiken. Je zou ook wat kunnen proeven als je weet wat je tegenkomt. Meestal kun je veilig bramen, frambozen en bosbessen eten in de natuur. Anders neem je zelf wat lekkers mee, er gaat niets boven een picknick in de frisse lucht.

Smiling woman with closed eyes in nature

2. Aarden

Regelmatig de tijd nemen om te aarden, is een goede manier om je band met de natuur te versterken. Aarden kun je energetisch doen, maar ook door op blote voeten op een natuurlijke ondergrond te lopen. Op deze manier aarden helpt je niet alleen je gegrond te voelen, maar brengt ook voordelen voor de gezondheid met zich mee. Het helpt ontspannen en kan ontstekingsremmend werken. Ga je lekker wandelen, trek dan altijd even je schoenen uit en loop een stuk blootsvoets.

3. Tuinieren

Ook tuinieren is een geweldige manier om dichter bij de natuur te komen. Ook bij het tuinieren kom je in contact met de natuur, letterlijk met je handen in de aarde. Let op dat je bij het tuinieren eveneens al je zintuigen kunt gebruiken. Geniet van de ontspannende invloed van het bezig zijn met aarde en planten. Heb je geen tuin? Binnenshuis kun je ook planten neerzetten en tijd besteden aan water geven, verpotten en verzorgen.

4. Kijk naar natuurdocumentaires

Zelfs als je thuis bent kun je je verbinden met de natuur. Kijk naar een mooie documentaire, als je je microdosis genomen hebt. Maak het gezellig en bekijk bijvoorbeeld Our Planet, Fantastic Fungi of Planet Earth.

5. Ruim de buurt op

Wanneer je aan microdosing doet, zou het goed kunnen dat je milieubewuster wordt. Een mooie manier om zelf actief te zijn op het gebied van de natuur, is door (samen met anderen) naar buiten te gaan en de buurt schoon te maken. Ruim afval op, plant bijenvriendelijke planten in perken en maak bijenhotels. Wie weet plant je een zaadje milieubewustheid in iemand anders.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?