Meer energie met vitamine B12

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Een gebrek aan energie kan ervoor zorgen dat je maar met moeite de dag door komt, maar vitamine B12 kan hierbij mogelijk helpen. Deze vitamine wordt in verband gebracht met verbeterde energieniveaus. Daarom nemen veel mensen een supplement met B12. Maar in hoeverre helpt deze vitamine echt met je energielevels en is het veilig om langdurig te gebruiken?

Het verband tussen vitamine B12 en energie

Vitamine B12 of cobalamine is een van de 8 essentiële B-vitamines die belangrijk zijn voor je gezondheid. Elke B-vitamine heeft zijn eigen unieke eigenschappen, bijvoorbeeld ondersteuning van het immuunsysteem of het verkleinen van het risico op aangeboren afwijkingen.

Kan vitamine B12 dan helpen om meer energie te krijgen? Het is niet eenvoudig om antwoord te krijgen op die vraag. Er lijkt verband te zijn tussen de manier waarop het lichaam energie produceert en de niveaus van cobalamine (evenals andere B vitamines). Maar dat betekent niet automatisch dat het innemen van meer vitamine B12 ervoor zorgt dat je opeens zal bruisen van de energie.

In principe haalt je lichaam energie uit voeding en dan draait het om de calorieën die je binnenkrijgt. Vooral koolhydraten leveren energie, zoals granen, groente en fruit. Deze voeding is een bron van glucose, een simpele suiker die je cellen omzetten in ATP (adenosine trifosfaat). Dit is een molecuul die de cellen van energie voorziet.

Hier speelt ook cobalamine een rol bij. Het is essentieel voor de nodige chemische reacties die in de cel plaatsvinden om glucose om te zetten in ATP, zodat ze van energie worden voorzien. Dus geeft vitamine B12 je meer energie? Nee, niet direct. Maar het is wel heel belangrijk om energie uit voeding te kunnen halen. En daarom is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam beschikt over voldoende B12 om ATP aan te kunnen maken.

De symptomen van een gebrek aan vitamine B12

Zoals je kon lezen is vitamine B12 van groot belang voor de aanmaak van het stofje dat je cellen van energie voorzien. Een gebrek aan B12 kan dan ook leiden tot klachten, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Verlies van kracht in de spieren
  • Gewrichtsklachten
  • Depressie
  • Concentratieproblemen
  • Tintelingen of doof gevoel in armen, vingers, benen en voeten
  • Darmklachten
  • Haaruitval
  • Kortademigheid of benauwdheid

Merk je een gebrek aan energie en andere van bovenstaande klachten, dan zou je een tekort kunnen hebben aan vitamine B12. Een supplement met vitamine B12 kan dan helpen om meer energie te krijgen.

Hoeveel vitamine B12 heb je nodig voor meer energie?

Vitamine B12 is een van die vitamines waar geen bovengrens van is vastgesteld. Gebruik je meer dan je lichaam nodig heeft, dan zul je het overschot gewoon uitscheiden. Gemiddeld wordt volwassenen tussen de 14 en 50 jaar aangeraden om 2,4 microgram B12 per dag binnen te krijgen.

Het kan zijn dat je niet voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Dat kan vooral het geval zijn wanneer je vegetarisch of veganistisch eet. Cobalamine komt vooral voor in dierlijke producten, zoals rood vlees, kip, vis en eieren. Eet je deze niet, dan kun je moeite hebben voldoende B12 binnen te krijgen. Ook mensen van 50 jaar en ouder zouden baat kunnen hebben bij een supplement. Dat komt doordat je vanaf die leeftijd minder maagzuur aanmaakt, waardoor het lichaam meer moeite krijgt om vitamine B12 op te nemen uit voedsel.

Wil je meer energie, dan kun je proberen met voeding meer vitamine B12 binnen te krijgen of een supplement gebruiken. Hieronder lees je waar je op moet letten.

Hoe krijg je meer B12 binnen?

Vitamine B12 komt in veel soorten voeding voor, maar dit zijn wel voornamelijk dierlijke producten.

  • Paddenstoelen zoals, Shitake
  • Rundvlees
  • Kip
  • Vis, zoals zalm
  • Eieren
  • Zuivel (melk, yoghurt)
  • Met B12 verrijkte voedingsmiddelen
  • Sojabonen
  • Zeewier en algen

Er zijn dus ook enkele plantaardige producten die deze vitamine bevatten. Het nadeel is wel dat dit in niet-actieve variant van de vitamine is, die minder goed op te nemen is door het lichaam. Er zijn ook voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine B12, zoals sojamelk en vleesvervangers.

Denk je dat je via voeding niet voldoende cobalamine binnenkrijgt, dan is het goed om te zorgen voor aanvulling door middel van een supplement. Het supplement van Together, het Organic Mushroom B12, levert je drie natuurlijke vormen van B12. Het wordt gemaakt van biologische paddenstoelen (Shiitake en Oesterzwam). Deze natuurlijke vormen worden door het lichaam goed opgenomen en zijn dus een goede aanvulling op je voeding.

Waar is vitamine B12 nog meer goed voor?

Behalve dat vitamine B12 je kan helpen om meer energie te krijgen, is het ook belangrijk voor andere lichaamsfuncties. Zo is deze vitamine belangrijk voor je stemming. Er lijkt verband te zijn tussen een tekort aan vitamine B12 en stemmingsstoornissen, zoals somberheid, negativiteit en geïrriteerdheid. Een supplement met B12 kan dus mogelijk bijdragen aan meer balans in je stemming.

B12 is eveneens belangrijk voor het aanmaken van nieuwe rode bloedcellen. Deze vervoeren zuurstof van de longen naar de spieren en andere delen van het lichaam. Daardoor speelt B12 ook een rol bij het verbeteren van de gezondheid van je spieren. De zuurstof die in de spieren terecht komt, is nodig om je spieren van energie te voorzien en ze te helpen groeien. Vitamine B12 kan eveneens helpen bij spierzwakte en spierkrampen.

Zoals je ziet, is vitamine B12 belangrijk voor je algehele lichamelijk gezondheid en kan het zelfs bijdragen aan je mentale welzijn. Heb je lichamelijke klachten die te maken kunnen hebben met een tekort aan vitamine B12? Overleg dan met je arts. Je kunt een bloedtest laten doen die duidelijkheid kan geven over een eventueel tekort. Met een vitamine B12 supplement kom je hopelijk snel weer lekker in je vel.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?