Microdosing als alternatief voor reguliere medicatie bij ADHD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis die veel voorkomt bij kinderen en jongeren. Maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Meestal wordt er reguliere medicatie voorgeschreven die klachten kan helpen verlichten. Maar langdurig gebruik kan ook veel bijwerkingen met zich meebrengen. Is microdosing een legitiem alternatief bij ADHD? In deze blog lees je wat microdosing is en wat de voordelen kunnen zijn bij ADHD.

Symptomen van ADHD

ADHD is een veel voorkomende aandoening (gemiddeld heeft 7% van de jongeren tot 18 jaar er last van). Maar veel onderzoekers denken dat dit percentage veel hoger is, omdat lang niet iedereen naar de huisarts gaat. De aandoening wordt over het algemeen als eerste gediagnosticeerd bij kinderen en tieners. Zij vallen op door concentratieproblemen, gebrek aan impuls controle en hyperactiviteit.

Symptomen van ADHD zijn:

  • Continu in beweging zijn (frummelen en niet stil kunnen zitten)
  • Zich niet op taken kunnen concentreren
  • Overmatig dagdromen
  • Vergeetachtigheid
  • Veel praten
  • Roekeloosheid
  • Snelle stemmingswisselingen
  • Niet kunnen organiseren

Vanwege deze neurologische problemen kunnen mensen met ADHD soms moeilijkheden ondervinden op school, het werk of in het dagelijks leven. Dit levert vaak ook weer klachten op, van een laag gevoel van eigenwaarde tot eenzaamheid. En dat kan weer tot gevolg hebben dat iemand met ADHD mentale klachten krijgt, zoals een depressie.

Het probleem van medicatie

Er is medicatie die vaak voorgeschreven wordt bij ADHD. Dit is over het algemeen methylfenidaat. Het lastige is dat je deze middelen altijd moet blijven gebruiken en langdurig gebruik brengt bijwerkingen met zich mee. Dit kan op de lange duur gevolgen hebben voor de gezondheid. Veel mensen vragen zich daardoor af of de gevolgen niet erger zijn dan de kwaal.

Enkele van de bijwerkingen van reguliere ADHD medicatie zijn misselijkheid en een verlies van eetlust, slaapproblemen, verhoogde hartslag en bloeddruk, geïrriteerdheid en grillig gedrag. Bij langdurig gebruik kunnen deze middelen zelfs psychose-achtige symptomen veroorzaken.

Een voorbeeld hiervan is de zaak rondom een 8 jarige jongen met ADHD. Hij had geen geschiedenis van psychose, maar ontwikkelde hallucinaties en manisch gedrag na een behandeling van 8 maanden met Ritalin. Ook uit ander onderzoek komt naar voren, dat 40% van de mensen die ADHD hebben in combinatie met een bipolaire stoornis, een door Adderall veroorzaakte manie kunnen krijgen. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar alternatieven bij ADHD, zoals bijvoorbeeld microdosing.

Microdosing als alternatief voor medicatie bij ADHD

Microdosing is in opkomst. Mocht je nog niet weten wat het inhoudt: wanneer je gaat microdoseren, neem je een zeer kleine dosis van een psychoactief middel. Deze dosis is zo laag, dat je niets merkt van de geestverruimende werking, maar wel van de positieve effecten die het middel kan hebben. Er zijn ook steeds meer mensen met ADHD die microdosing toepassen voor hun klachten.

In 2019 bracht de Amerikaanse wetenschapper James Fadiman een paper uit met de titel: “Might Microdosing Psychedelics Be Safe and Beneficial? An Initial Exploration.” Hij stelde hierin dus de vraag of het microdoseren van psychedelica veilig is en voordelen kan hebben. Voor het onderzoek beantwoordden 1000 deelnemers die aan microdosing deden een aantal vragen. Ze namen elke drie dagen ongeveer 10 microgram van een geestverruimend middel. Na 18 maanden rapporteerden ze over hun stemming, energieniveaus en prestaties op het werk.

De paper heeft geleid tot een grote toename in microdosers, vooral in Silicon Valley. De werkdruk is daar hoog en de hardwerkende ondernemers gebruiken microdosing vanwege de positieve effecten op hun concentratie en probleemoplossend vermogen. Ook de ADHD community werd zich bewust van microdosing als mogelijk alternatief voor medicatie. Dit natuurlijke middel kan mogelijk de aandachtsspanne verbeteren en heeft een positieve invloed op de stemming. Daarnaast kan het helpen angsten en gevoelens van irritatie te verminderen.

Een van de belangrijke voordelen van microdosing tegenover reguliere medicatie is het feit dat microdosing nauwelijks bijwerkingen met zich meebrengt. Als je ook nog de Fadiman routine gebruikt, voorkom je dat je tolerantie opbouwt voor het middel.

ADHD en microdosing onderzoek

Is het de moeite waard om microdosing in te zetten als alternatief voor reguliere medicatie bij ADHD? Er is onderzoek dat er op wijst dat dat zeker zo kan zijn. In Frontiers in Psychiatry werd in 2022 een onderzoek van de Universiteit van Maastricht gepubliceerd naar de effectiviteit van microdosing bij hyperactiviteit.

Aan het onderzoek deden 200 volwassenen met ADHD mee. Na microdosing was er sprake van een significante afname van klachten en een groter gevoel van welzijn.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in 2021, meldt dat psilocybine depressieve gevoelens kan verminderen en angstremmend werkt in patiënten met depressiviteit die moeilijk te behandelen is. Depressiviteit gaat vaak samen met ADHD. Ook bleek dat psilocybine de activiteit in het Default Mode Network kan stimuleren. Dit gebied is betrokken bij zelfbewustzijn en afdwalende gedachten. Op die manier kan psilocybine dus introspectie en zelfbewustzijn bevorderen, wat bij ADHD een groot pluspunt zou zijn.

Waarom kiezen voor microdosing?

Waarschijnlijk zullen artsen de voorkeur geven aan reguliere medicatie bij ADHD, maar onthoud dat je altijd zelf mag kiezen voor een alternatief als microdosing. Sommige mensen geven de voorkeur aan een natuurlijk middel, met slechts milde bijwerkingen boven chemische medicatie.

Microdoseren kan met paddo’s of truffels. Je kunt kiezen voor een pakje kant en klare microdosing truffels. Maar ook paddo’s zijn een optie. Met een kweekset kun je makkelijk je eigen paddo’s thuis kweken, waarna je ze droogt en nauwkeurig je doses kunt afwegen.

Je kunt ook verschillende krachten uit de natuur bundelen. Combineer microdosing met natuurlijke middelen als geneeskrachtige paddenstoelen. Vooral Lion’s Mane (extract of capsules) staat bekend om zijn regeneratieve krachten en beschermende werking op zenuwcellen. Of kies Reishi (extract of capsules) voor meer innerlijke rust en een goede nachtrust.

Hopelijk weet je nu beter of microdosing bij ADHD ook iets voor jou is. Overleg met je behandelend arts of je hiermee kunt beginnen, vooral als je al medicatie gebruikt.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?