Negatieve ervaringen met microdosing vermijden

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
Young girl with covid symptoms: breathing difficulties, fever and shortness of breath touch forehead

Hoe kan je de negatieve ervaringen met microdosing vermijden ?

Veel mensen microdoseren met paddo’s of truffels om hun gezondheid te ondersteunen. Maar negatieve ervaringen zijn helaas ook mogelijk. Dat kan gebeuren als je (bewust of onbewust) een hogere dosis neemt. In deze blog kijken we wat je kunt doen om negatieve ervaringen met microdosing te vermijden.

Microdosing met een hogere dosis

Wanneer je microdosing gebruikt om je gezondheid te ondersteunen, neem je een zeer kleine dosis van een geestverruimend middel. Deze dosis is ongeveer een tiende van een normale dosis. Je krijgt dan zo weinig van de psychoactieve stof binnen, dat je geen last krijgt van hallucinaties of andere effecten. Microdosing kun je dus gewoon toepassen wanneer je werkt, studeert of gaat sporten. Het zal je mentale functioneren, onder normale omstandigheden, niet negatief beïnvloeden.

De meeste mensen die microdoseren zijn bewust bezig met hun ontwikkeling. Om zoveel mogelijk voordeel te hebben van het gebruik van een microdosis paddo’s of truffels, combineren ze dit met bijvoorbeeld meditatie, mindfulness of dagboek schrijven. Op die manier krijg je meer inzicht in wat microdosing met je doet en of je er baat bij hebt. Het kan echter zijn dat je je afvraagt of een hogere dosis effectiever is. Uit gebruikerservaringen blijkt echter dat het vaak voorkomt dat mensen zich goed voelen bij een dosis van bijvoorbeeld 0,1 of 0,2 gram. Maar wanneer ze een iets hogere microdosing dosis nemen, krijgen ze last van negatieve ervaringen.

Het kan echter zomaar zijn dat je van deze hogere dosering toch veel voordeel kan hebben. Maar dit vergt wel enige aanpassingen. Waar je eerder al mediteerde of mindfulness oefeningen deed, kunnen deze nog steeds helpen, maar zou je er wat meer tijd in moeten steken.

Hoe kun je negatieve ervaringen met microdosing vermijden?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar microdosing. Toch is het inmiddels een veelgebruikte manier om paddo’s, truffels, mescaline of LSD te gebruiken. Uit gegevens verkregen door onderzoek onder gebruikers, blijkt niet alleen dat microdosing effectief is, maar wordt ook duidelijk hoe je het kunt gebruiken om je geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Gemiddeld nemen mensen tussen de 0,1 tot 0,3 gram gedroogde paddo’s of truffels. Ze voelen zich hier vaak goed bij, zijn productiever, minder angstig of hebben minder last van klachten als depressiviteit of ADHD. Maar zodra ze wat meer nemen, voelden ze zich onrustig, oncomfortabel en ongeconcentreerd. Veel gebruikers waren hier teleurgesteld over. In feite hebben deze mensen last van een lichte overdosis. De effecten hiervan worden vaak verergerd doordat ze niet voorbereid waren op deze negatieve ervaringen met microdosing.

Een hogere dosis nemen? Bereid je voor!

Mediteer jij altijd even voor (of net na) het nemen van een microdosis? Dat is een veel voorkomende gewoonte bij veel microdosers. Hiermee kun je de positieve effecten van psilocybine (of een andere geestverruimende stof) versterken. Sommige mensen doen aan Zen meditatie, zingen mantra’s, schrijven in een dagboek of maken een stilte wandeling. Het maakt niet veel uit hoe je jouw contemplatieve moment vormgeeft, maar deze oefeningen zijn zeker zinvol om meer uit het microdoseren te halen.

Het punt is alleen dat mensen die hun microdosis verhoogden, hun meditatieve oefeningen niet aanpasten. Hierdoor kregen ze heel andere resultaten dan ze verwachtten in vergelijking met hun normale dosis. Zelfs wanneer je maar zo’n kleine dosis neemt, kan een verdubbeling wel negatieve ervaringen tot gevolg hebben. Dat betekent dat je dus eigenlijk meer mindfulness en meditatie nodig hebt, om de nieuwe indrukken te kunnen verwerken.

Ben je bijvoorbeeld gewend om 15 minuten te mediteren als je 0,1 gram magische truffels hebt genomen, dan zou je dat kunnen verdubbelen tot een half uur als je 0,2 gram hebt genomen. Hoe meer je neemt, hoe meer rust en introspectie je nodig hebt. Dat kan misschien lastig zijn als je daar geen tijd voor hebt of meditatie sowieso geen onderdeel is van je normale microdosis routine. Maar het kan wel nodig zijn als je negatieve ervaringen met microdosing wilt vermijden.

Woman is walking in the park.

Hoe kun je omgaan met met negatieve ervaringen?

Het blijkt dat wanneer je een hogere microdosis neemt dan normaal, je last kunt krijgen van andere effecten. Dit kan trouwens gebeuren als je heel bewust je dosis verhoogt, maar ook wanneer je per ongeluk meer neemt dan eigenlijk de bedoeling was. Mensen rapporteren dat ze gaan piekeren, ze voelen zich overweldigd, en soms komen lichte hallucinaties of storende gevoelens voor.

Mediteren en rust zoeken kan dus helpen. Heb je daar geen tijd voor, dan kun je de dosis pas nemen wanneer je zeker weet dat je de rust hebt. Het nemen van deze tijd voor jezelf kan er namelijk voor zorgen dat je deze onrustige gevoelens en gedachten kunt verwerken. Op die manier kun je deze negatieve ervaring ombuigen in een positieve.

Het kan je inzicht geven in jezelf, zowel in denkpatronen als gevoelens die je dwars zaten. De hogere dosis kan daardoor zomaar een doorbraak betekenen en je vooruit helpen. De negatieve of lastige gevoelens lossen tijdens je meditatie of dagboek schrijven vanzelf op en vandaar kun je weer verder op je pad.

Een negatieve ervaring ombuigen

Het nemen van een hogere dosis is niet altijd nodig. Maar als je het toch van plan bent te gaan doen, kan deze hogere dosis microdosing truffels of paddo’s in eerste instantie wel negatieve ervaringen veroorzaken. Dit hoef je niet direct als iets negatiefs te zien. Door de tijd te nemen voor meditatie of mindfulness kun je hier wijze lessen uit trekken.

Maar waarom ontstaan deze negatieve ervaringen? Er is helaas nog niet zoveel bekend over het verband tussen microdosing en dit soort reacties. Het kan zijn dat het lichaam negatieve emoties opslaat en mogelijk triggeren psychedelica deze opgeslagen emotionele energieën. Door te mediteren werk je door deze emoties heen en kun je weer terugkeren naar een rustiger staat van zijn. Denk jij erover om je dosis te verhogen? Vergeet dan niet voldoende tijd uit te trekken voor meditatie of mindfulness, zodat je de emotionele onrust die dit kan veroorzaken goed kunt verwerken.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?