Vitamine B12: waar is het goed voor en wat zijn de gevolgen van een tekort?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Ons lichaam is een gecompliceerd organisme en heeft een grote variรซteit aan vitamines, mineralen en antioxidanten nodig om gezond te kunnen blijven. Vitamine B12 is een van de belangrijkste vitamines voor je lichaam. Soms kan het zijn dat je er te weinig van binnenkrijgt en dan kun je klachten krijgen. In deze blog gaan we in op vitamine B12, waar het voor nodig is en hoe je een tekort kunt oplossen.

Het nut van vitamine B12

Ben je snel moe, zie je bleek en ben je soms duizelig als je snel opstaat? Misschien heb je wel last van een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is onmisbaar voor je lichaam. Hij speelt een rol in een grote hoeveelheid processen.

  • Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen
  • Ondersteunt een goed werkend immuunsysteem
  • Draagt bij aan de celvernieuwing
  • Speelt een rol bij het behouden van je energieniveaus
  • Ondersteunt de gemoedstoestand
  • Is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel
  • Ondersteunt het geheugen

Zoals je ziet is vitamine B12 betrokken bij processen door heel het lichaam heen, van vervoer van zuurstof in het bloed tot een goed werkend geheugen. Daarom is het ook van groot belang dat je er voldoende van binnenkrijgt. Maar wat is vitamine B12 precies en waar zit het in? Dat lees je hieronder.

Wat is cobolamine en waar zit het in?

Vitamine B12 behoort tot de vitamine B familie die oplosbaar is in water. Het wordt ook wel cobalamine benoemd. Dat komt omdat er in de kern van de vitamine een metaal zit, namelijk kobalt. In voeding vind je drie verschillende vormen van B12: adenosyl-, hydroxy- en methylcobalamine. Alleen methyl- en adenosylcobalamine zijn biologisch actieve vormen.

Wanneer je deze vitamine via voeding binnenkrijgt, wordt een groot deel hiervan opgeslagen in de lever. Daardoor heb je altijd een mooi voorraadje in je lichaam, dat gebruikt kan worden als het nodig is. Deze voorraad is meestal genoeg voor drie tot tien jaar. Krijg je meer binnen dan je nodig hebt, dan wordt dit via de urine of de gal uitgescheiden. Om de vitamine op te kunnen nemen, is ook nog een specifiek eiwit nodig: de Intrinsieke Factor. Als je het binnenkrijgt, neemt je lichaam hiervan niet alles op, slechts 40 tot 50%.

Het is goed om te weten waar vitamine B12 in zit. Dat zijn namelijk bijna alleen dierlijke producten, maar ook enkele plantaardige, zoals algen en paddenstoelen. In groenten en fruit zit deze vitamine helaas niet. Dat is ook de reden dat vegetariรซrs en veganisten meer kans op een tekort aan cobalamine lopen, omdat zij geen dierlijke producten binnenkrijgen. Producten waar veel van deze vitamine in zit zijn bijvoorbeeld vlees, vis, eieren en zuivel. Vlees dat veel B12 oplevert, zijn bijvoorbeeld lever, biefstuk, mosselen en kip. Ook kazen zoals 48+ kaas en mozarella zijn goed voor een flinke dosis B12.

Tekort aan vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 loop je meestal niet zomaar op. Via de voeding krijg je hier in Nederland meestal wel voldoende binnen. De Gezondheidsraad heeft de ADH vastgesteld op 2,8 mcg per dag. Een bovengrens is niet vastgesteld, dus neem je meer, dan zijn hier waarschijnlijk niet veel risico’s aan verbonden. Maar een tekort kan wel gevolgen voor je gezondheid hebben.

Vraag je je af of je een tekort hebt aan cobalamine? Bij een tekort kun je last krijgen van een of meer van de volgende symptomen:

  • Vermoeidheid
  • Hartkloppingen
  • Bleke huid
  • Snel koud hebben
  • Duizeligheid
  • Jeuk
  • Spierkrampen
  • Onrustige benen
  • Hoofdpijn
  • Gewrichtspijn
  • Tintelingen
  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid bij inspanning
  • Misselijkheid

Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk een tekort aan vitamine B12 kunt hebben. Als eerste lopen veganisten een hoger risico. Zij eten geen dierlijke producten en uit plantaardige bronnen neemt je lichaam deze vitamine moeilijker op. Het is dus altijd goed om je inname in de gaten te houden. Het kan ook zijn dat je lichaam zelf minder goed cobalamine kan opnemen. Dat kan bijvoorbeeld komen door gebruik van bepaalde medicatie, door parasieten in de darmen (bijvoorbeeld Giardia) of vanwege malabsorbtie van eiwitgebonden B12.

Supplementen gebruiken

Heb jij last van een of meerdere van bovenstaande klachten en maak je je zorgen of je een tekort aan vitamine B12 hebt? Je kunt altijd even een bloedtest laten doen. Maar gezien het feit dat het nemen van een B12 supplement heel veilig is, kun je ook gewoon een tijdje extra van deze vitamine nemen en kijken of je je beter gaat voelen. Een supplement kan helpen om je energieniveaus te herstellen, ondersteunt je weerstand en draagt bij aan een beter humeur.

In onze webshop vind je het vitamine B12 supplement van Together. Dit is volledig afkomstig van biologische paddenstoelen, te weten Shiitake en Oesterzwam. Deze bevatten alle drie de natuurlijke vormen van B12 en deze worden goed opgenomen door het lichaam. Omdat dit supplement plantaardig is, is het dus ook te gebruiken door veganisten. Met een dosering van 20 mcg B12 per capsule lever jij je lichaam voldoende van deze vitamine om je weer lekker in je vel te komen. Ben je op zoek naar een andere vitamine? Together biedt een breed assortiment aan veganistische vitamines en mineralen op natuurlijke basis.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?