Wat zijn de effecten van stress op het immuunsysteem en wat kun je er tegen doen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Je staat er vast niet vaak bij stil, maar je immuunsysteem is non-stop aan het werk om je lichaam te beschermen tegen ziekte. Dat is een belangrijke taak. Toch zijn er verschillende factoren waardoor je weerstand verzwakt kan raken, zoals een gebrek aan slaap, schadelijke stoffen en een slecht dieet. En wat is het effect van stress op het immuunsysteem? In deze blog gaan we daar op in en op manieren om je weerstand te ondersteunen.

Hoe werkt het immuunsysteem eigenlijk?

Het immuunsysteem is een ongelooflijk complex systeem dat als taak heeft je te beschermen. Niet alleen tegen ziekte, gifstoffen en andere indringers, maar het helpt je ook herstellen van verwondingen. Je weerstand zit niet in een enkel deel van je lichaam. De immuuncellen kunnen overal in het lichaam gevonden worden, zoals je bloedbaan, lymfesysteem, huid, merg en de slijmvliezen.

Op het moment dat je lichaam organismes waarneemt die er niet horen (bacteriรซn, schimmels, parasieten of virussen), activeert het een immuun respons. Hierbij komen speciale cellen in actie die de bedreigende cellen markeren en vernietigen, voordat ze schade aan het lichaam kunnen toebrengen. Dat is dus (meestal) een effectief systeem dat helpt je lichaam gezond te houden.

De invloed van stress op je immuunsysteem

Bijna iedereen heeft wel eens stress en veel mensen hebben zelfs last van chronische stress. Het maakt niet uit waar die spanning door veroorzaakt wordt, het triggert in je lichaam de vecht- of vlucht reactie. Dit gaat vrijwel automatisch. Deze reactie stamt nog uit de tijd dat onze voorouders moesten overleven in de wilde natuur. Ze konden daardoor passend reageren op een bedreiging en het vergrootte de kans op overleven.

Ook nu nog reageert je lichaam zo. Bij stress, wat gezien wordt als bedreiging, wordt er een hormonale kettingreactie in gang gezet. Er wordt meer adrenaline aangemaakt, waardoor je hartslag omhoog gaat, je ademhaling versnelt en je spieren zich aanspannen. Je spijsvertering gaat langzamer en je kunt zelfs gaan zweten.

Ook wordt er cortisol geproduceerd. Dit zorgt voor een stijging van de bloedsuikerspiegel en een versnelling van de stofwisseling. Hierdoor heb je meer brandstof tot je beschikking om met de bedreiging om te gaan. Maar cortisol remt ook het immuunsysteem. Want in tijdens van grote dreiging is het genezen van wonden en het bestrijden van ziektekiemen natuurlijk even niet zo belangrijk.

Bij acute stress ( zoals het overleven van een aanval door een beer) is deze reactie zeer effectief. In onze moderne samenleving is er meestal geen sprake van een levensbedreigende situatie. We ervaren stress door geldzorgen, spanning op het werk of een hoge werkdruk. De stress is daardoor chronisch. Als je je continu gestrest voelt, kun je niet ontspannen en opladen. Je lichaam zal in de overlevingsstand blijven en stresshormonen blijven aanmaken. Hierdoor loop je het risico dat je weerstand afneemt.

Onderzoek naar stress en de weerstand

Er is ook onderzoek waaruit de link naar voren komt tussen stress en negatieve effecten op het immuunsysteem. Er blijkt een verband te zijn tussen langdurige stress en een slechte communicatie tussen immuuncellen en hoge niveaus van cortisol. Deze negatieve effecten kun je terugzien in het feit dat mensen die last hebben van psychologische stress, meer vatbaar zijn voor verkoudheid en koortsblaasjes. Maar ook ernstiger aandoeningen kunnen gelinkt worden aan stress, zoals hart- en vaatziektes en diabetes.

Hoe kun je je immuunsysteem ondersteunen?

Helaas hebben veel mensen last van stress en het kan niet altijd zo makkelijk vermeden worden. Gelukkig kun je jezelf en je weerstand op verschillende manieren ondersteunen. Met een combinatie van gezonde voeding en aandacht voor je mentale welzijn, kun je de negatieve effecten van stress tegengaan en beter voor je immuunsysteem zorgen.

Stress, gezonde voeding en je immuunsysteem

Eten is meer dan alleen je lichaam van voedingsstoffen voorzien. Wat je eet en drinkt kan helpen om stress te verminderen. Voel je je gespannen, drink dan bijvoorbeeld een ontspannende kruidenthee van kamille en valeriaan. Ook vitamines en mineralen zijn belangrijk, zowel voor het immuunsysteem als om stress te verlagen. Magnesium helpt spieren en zenuwen te ontspannen. Vitamine C en omega-3 zijn belangrijk om weerbaarder te worden tegen stress.

Verder is Ashwagandha een nuttig supplement als het om het immuunsysteem gaat. Dit kruid is een adaptogeen: is je weerstand niet actief genoeg, dan zorgt ervoor dat het beter gaat werken. Is het overactief, dan heeft het remmende eigenschappen. Ook medicinale paddenstoelen kunnen bijdragen aan een betere weerstand, zoals Reishi, Turkey Tail, Chaga en Maitake. CBD olie is eveneens een supplement dat rustgevend en ontspannend werkt. Zoek je nog andere opties, kijk dan verder in onze shop bij al onze producten die helpen het immuunsysteem te ondersteunen. 

Meditatie

Om beter met stress om te gaan, is het belangrijk om je eigen innerlijke rust te kunnen vinden. Hier kunnen meditatie of mindfulness goed bij helpen. Deze technieken helpen je om afstand te nemen van je gedachten en je te focussen op bijvoorbeeld de ademhaling of wat je ziet, hoort of voelt. Door elke dag even in stilte te zitten, ontwikkel je een routine en gaat het steeds makkelijker.  Vind je meditatie moeilijk? Er zijn tegenwoordig een groot aantal apps waarmee je geleide meditaties kunt volgen.

Lichamelijke beweging

Ook lichamelijke beweging is een goede manier om stress kwijt te raken. Door te bewegen maakt je lichaam allerlei chemische stofjes aan die zorgen dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Ze helpen angst en stress te verminderen. Een ander voordeel is dat je door je lichamelijk in te spannen jezelf moe maakt, waardoor je beter slaapt. En ook dat helpt weer om beter met stress om te gaan.

Zoals je ziet kun je jezelf op verschillende manieren ondersteunen in tijden van stress. Kies liefst natuurlijke methodes, zoals voeding, supplementen en mindfulness, zodat je je lichaam en geest op een gezonde manier ondersteunt.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?