Wat zijn de eigenschappen van Cordyceps sinensis?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Ben jij op zoek naar een geneeskrachtige paddenstoel, dan is Cordyceps sinensis een goede keuze. Het is een opvallende paddenstoel, die parasiteert op een rups. Maar hij is rijk aan vitamines, mineralen en polysachariden, die onze gezondheid kunnen ondersteunen. Cordyceps (capsules of extract) kan o.a. worden ingezet bij vermoeidheid, diabetes en kanker.

De bijzondere groeiwijze van Cordyceps sinensis

Paddenstoelen zijn schimmels en hun manier van groeien en voortplanten is altijd gehuld geweest in een wat mysterieuze sfeer. Dat is bij Cordyceps al helemaal het geval. Deze paddenstoel (ook wel Caterpillar fungus genoemd), groeit op hoogtes van 3000 tot 5000 meter in de bergen van China, Tibet en Nepal.

Het opvallende is dat Cordyceps twee verschijningsvormen heeft: een dierlijke (hij ziet er dan uit als een worm) en een plantaardige. Dan lijkt de paddenstoel meer op gras. In zijn grasvorm geeft hij sporen af, die een zeldzame rups besmetten. De rups gaat dood en de paddenstoel groeit in zijn binnenste. De schimmeldraden vullen het lichaam van de rups en zo kan Cordyceps zich voeden. In de zomer vormt zich het vruchtlichaam dat uit de dode rups tevoorschijn komt. Cordyceps is dus duidelijk een parasitaire paddenstoel.

In Azië heeft hij naam gemaakt als geneeskrachtige paddenstoel en hij wordt daar al duizenden jaren gebruikt. Helaas is Cordyceps inmiddels heel zeldzaam, wat komt omdat de rups, die hij nodig heeft om te kunnen groeien, met uitsterven wordt bedreigd. Inmiddels is het gelukt om de paddenstoel op een andere, plantaardige voedingsbodem te kweken. Het blijkt dat Cordyceps die op deze manier worden gekweekt, net zo geneeskrachtig zijn als paddenstoelen die in het wild groeien.

Geneeskrachtige werking van Cordyceps

Zoals gezegd ontbreekt Cordyceps sinensis in Azië niet in het medicijnkastje. Dit natuurlijke middel wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsklachten. Ook in het westen wordt hij bekender en wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten. Hieronder kun je meer lezen over waar je deze paddenstoel voor zou kunnen gebruiken.

Werking tegen kanker

Cordyceps heeft krachtige anti-tumor eigenschappen, zo blijkt uit onderzoek. De stoffen in de paddenstoel kunnen de groei van tumoren vertragen. Je kunt hem gebruiken bij verschillende soorten kanker, zoals long-, huid-, borst, lever- en dikke darmkanker. Verder bleek Cordyceps bij muizen ook een werking tegen kanker te hebben bij lymf- en longkanker en melanoma.

Maar er is nog een eigenschap die van pas komt bij kanker. Reguliere behandelingen, zoals chemotherapie hebben als bijwerking dat je last kunt krijgen van leukopenie. Dit betekent dat het aantal witte bloedcellen afneemt en dit heeft een negatief effect op je weerstand. Je wordt kwetsbaar voor infecties. Uit onderzoek bij muizen met leukopenie, bleek dat ze na behandeling met Cordyceps geen last meer hadden van deze aandoening. Het is nog niet duidelijk of ditzelfde effect bij mensen ook optreedt, daar is meer onderzoek voor nodig. Maar het kan betekenen dat Cordyceps complicaties kan voorkomen die kunnen optreden tijdens de behandeling van kanker.

Cordyceps inzetten bij diabetes

Diabetes is een aandoening die steeds vaker voorkomt. Wanneer je hier last van hebt, reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel te hoog en dat kan een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Voor mensen met diabetes is het belangrijk om hun bloedsuikerspiegel zo gelijk mogelijk te houden.

Daar zou Cordyceps een rol bij kunnen spelen. De stoffen in de paddenstoel bootsen in het lichaam de functies van insuline na. Dat dit werkt, blijkt uit onderzoek, waarbij muizen een Cordyceps extract kregen. Hun bloedsuikerspiegel daalde vervolgens significant. Daarnaast bleek dat Cordyceps ook een beschermende werking had op de nieren en milt.

Bij vermoeidheidsklachten

Chronische vermoeidheid is een veel voorkomende aandoening, die nog niet erg goed begrepen wordt. Maar ook na ziekte of hevige stress kun je last van vermoeidheid krijgen. Hier zou Cordyseps sinensis bij kunnen helpen. Mensen die minimaal 6 weken lang consequent een Cordyceps supplement namen, kunnen merken dat hun energie en uithoudingsvermogen verbeteren.

Cordyceps kan helpen om de maximale zuurstofopname van het lichaam te vergroten. Dit heeft een positief effect op je energielevels en op de organen. Met meer zuurstof kunnen de darmen beter werken en meer voedingsstoffen opnemen en ook dat zorgt voor meer energie. Mensen die last hebben van vermoeidheid, kunnen Cordyceps ook combineren met Reishi (capsules of extract), voor een nog krachtiger werking tegen de klachten.

Hart en bloedvaten

Wie de gezondheid van hart en bloedvaten wil bevorderen, zou ook Cordyceps kunnen nemen. In China wordt het gebruikt om aritmie te behandelen, waarbij het hart onregelmatig of te snel of te langzaam klopt. De paddenstoel kan eveneens helpen om de cholesterol niveaus te reguleren. Verder kan Cordyceps de schade aan hart en bloedvaten helpen voorkomen, die kan ontstaan door chronische nierziekte. Dit komt doordat de paddenstoel adenosine bevat, een stof die beschermende eigenschappen heeft.

 

Hoe gebruik je Cordyceps?

Cordyceps is een supplement dat verkrijgbaar is als extract of capsules. Beiden zijn makkelijk in te nemen en veilig in gebruik. Alleen als je overgevoelig bent voor paddenstoelen is het aan te raden voorzichtig te zijn. Verder vind je het misschien ook prettig om te weten dat de meeste Cordyceps supplementen afkomstig zijn van gekweekte paddenstoelen. Je gebruikt dus geen zeldzame paddenstoel die met uitsterven bedreigd is. Je kunt het nemen als je klachten hebt, maar het is ook een uitstekend supplement om te gebruiken om je algehele gezondheid te ondersteunen en klachten te voorkomen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?