Het mysterieuze verband tussen emoties en muziek

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit
The girl listens to music on headphones. A woman is meditating. Concept for lifestyle, music

Welke mysterieuze verbanden bestaan er tussen emotie en muziek ?

Bijna iedereen houdt van muziek. Het doet iets met je. Sommigen noemen het een universele taal, anderen een toegang naar de ziel. Muziek is een manier om ons uit te drukken, we kunnen er een verhaal mee vertellen. Muziek raakt ons en heeft dus invloed op onze emoties. Maar wat is het dat muziek precies met ons doet? In deze blog duiken we in het mysterie van muziek en welke invloed het heeft op onze emoties.

Muziek zet ons in beweging

Voor veel mensen is muziek belangrijk. We zoeken een nummer dat bij onze stemming past, of dat ons blij maakt of ontroert. Muziek kan ons verbinden op een manier dat taal dat niet altijd kan. Misschien ken je dat gevoel ook wel, wanneer je iemand ontmoet die van dezelfde muziek houdt als jijzelf. Dan heb je al meteen een band. Maar hoe komt het dat muziek ons op deze manier raakt, onze emoties beïnvloedt? Welke elementen spelen hierbij een rol? 

Om hier antwoord op te krijgen moeten we eens beter naar onze emoties kijken. Het woord emotie komt van emovere, wat bewegen betekent. En we kunnen ook “bewogen” worden door muziek. Als we deze innerlijke beweging willen beschrijven, kun je woorden gebruiken als vreugde, liefde en verdriet.

Bekijk je dit fenomeen met een wetenschappelijk oog, dan worden emoties veroorzaakt door chemicaliën, als reactie op een bepaalde trigger. Meestal zitten er enkele seconden tussen het horen van een paar geluiden, die onze hersenen interpreteren als muziek, voordat een emotie opgewekt wordt. Vervolgens worden we ons ervan bewust. Het kan hierdoor invloed hebben op onze gedachten en ons gedrag. Muziek kan ook herinneringen opwekken. Er gebeurt zoveel. Het is geen wonder dat we het vaak moeilijk vinden om te beschrijven wat we voelen als we muziek luisteren.

Woman dancing to music on sea coast, rear view, dancers at outdoor art performance music festival

Het mysterie van muziek zit in voorspelbaarheid

De vraag is dus, wat er gebeurt in die paar seconden, wanneer onze hersenen muziek horen. Het heeft vooral te maken met de neiging van ons brein om structuren te vinden. Het probeert betekenis en orde te vinden en daarmee creëert het een heel nieuwe betekenis. Meestal vind je muziek al snel mooi of helemaal niks. Als je muziek mooi vindt, komt dat door je vaardigheid om de onderliggende structuur te herkennen en te kunnen verwerken.

Daarnaast willen je hersenen kunnen voorspellen wat er daarna in het liedje zal gebeuren. Of we muziek waarderen heeft dus ook veel te maken met onze verwachtingen. En hoe meer we naar muziek luisteren, hoe meer we ons muziekgeheugen trainen. Wat we weten, beïnvloedt wat we horen. Uit onderzoek blijkt dat deze verwachtingen het beloningssysteem in de hersenen activeren. Hierdoor ervaart iemand die muziek luistert een muzikale climax.

Vooral wanneer we muziek luisteren waar we erg van houden, geven de hersenen dopamine vrij. En dopamine is een chemisch boodschapperstofje dat ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Het is dus wel duidelijk dat muziek en emoties onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

3d illustration. Model of serotonin molecule, Hormone of Happiness

Muziek, emoties en herinneringen

Taal en muziek hebben overeenkomsten, maar muziek wordt verwerkt in het meer primitieve gedeelte van de hersenen. Maar het blijkt dat muziek eigenlijk veel verschillende gedeeltes van de hersenen activeert, ook het limbische systeem. Dit is betrokken bij emoties, leren, geheugen en motivatie. Het geheugen speelt dus eveneens mee wanneer je van muziek geniet. Wanneer een stuk muziek je geheugen triggert, dan komen herinneringen heel levendig terug.

Genieten van muziek omvat dus veel verschillende facetten: de voorspelbaarheid van het muziekstuk, het raakt je emotioneel en de stijging van dopamine veroorzaakt lichamelijke reacties. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog, je hartslag versnelt en je krijgt zin om te gaan bewegen. Maar het ultieme genot komt wanneer er zoveel dopamine wordt aangemaakt, dat je er helemaal van gaat tintelen. Je krijgt er de “chills” van, of de rillingen.

Het is interessant dat deze dopamineniveaus hun piek bereiken, al voor het speciale moment van het liedje. Dat komt doordat je hersenen dus van voorspellen houden. Dat is een gewoonte van de hersenen die evolutionair gezien voordelen heeft. Het kan je helpen overleven, wat dus voor dat gevoel van beloning zorgt.

Deze gevoelens stimuleren ook het motivatie systeem. Als we genieten van muziek, voelen we ons goed en dan willen we er vaker naar luisteren. Dat lijkt eigenlijk wel een beetje op een drug. Uit onderzoek blijkt ook dat muziek onze hersenen op dezelfde manier beïnvloedt als gokken, chocolade en seks. En dat is dus niet zo verbazingwekkend.

Melody and music

Muziek en geestverruimende middelen

Muziek als drug zien: gezien het feit dat je een soort high kunt krijgen van goede muziek, is dat niet zo’n gekke stelling. En om die reden gaat muziek ook goed samen met geestverruimende middelen. Gebruikers van wiet, LSD of paddo’s geven aan dat ze zich creatiever voelen en de muziek veel intenser kunnen ervaren. Deze middelen versterken ook je zintuigen, zoals je gehoor, waardoor je je favoriete muziek nog beter of anders kunt horen.

Daarnaast kunnen muziek en drugs elkaar versterken. Beiden hebben ze invloed op de hersenen. Muziek stimuleert de hersenen, je bent bezig met het verwerken van gecompliceerde prikkels (ritme, harmonie, toonhoogte). En drugs kunnen de hersenen tegelijkertijd ook stimuleren, doordat ze invloed hebben op je emoties en het geheugen. Ga je naar muziek luisteren terwijl je high of aan het trippen bent, dan kan dit dus heel bijzondere, inspirerende en creatieve effecten hebben.

Ben jij een echte muziekliefhebber? Wie weet wat je allemaal kunt ervaren als je bij het muziek maken of luisteren een geestverruimend middel gebruikt. Probeer paddo’s (als je nog geen ervaring hebt, kies dan een paddo geschikt voor beginners) of cannabis. Wie weet ontdek je wel hele nieuwe dimensies in de jou bekende muziek.

Chills ervaren door muziek

Wist je trouwens dat lang niet iedereen de rillingen krijgt van mooie muziek? Slechts 50% van de mensen kent dit verschijnsel. Uit onderzoek van de Universiteit van Zuid Californië, blijkt dat de hersenen van mensen die de rillingen krijgen van muziek, structureel anders zijn. Het lijkt er eveneens op dat mensen die meer open staan voor nieuwe ervaringen en mensen met veel muzikale training, een grotere kans hebben om sterke emotionele reacties te hebben op muziek. Hoe dan ook, muziek is voor veel mensen erg belangrijk. Genieten van muziek kan veel bijdragen aan je welzijn. Of je nu wel of geen drugs gebruikt in combinatie met muziek, blijf er vooral van genieten.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?