De kracht van klankschalen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Veel mensen zijn op zoek naar ontspanning, maar het valt nog niet mee om alle drukte, stress en gepieker los te laten. Klank kan helpen om tot rust te komen. Denk maar aan het geluid van fluitende vogels, regen of een ruisende zee. Klank heeft een diepgaand effect op lichaam en geest, en daar kun je gebruik van maken door klankschalen te gebruiken. In deze blog kun je lezen wat de kracht van klankschalen is.

Wat zijn klankschalen?

Geluid of klank heeft invloed op materie en dat weet de mens al heel lang. Al duizenden jaren maken we gebruik van de kracht van klank. Trommels, klankschalen, fluiten, gong, verschillende instrumenten worden al sinds mensenheugenis ingezet voor ontspanning en genezing. Geluid kan helpen wanneer lichaam of geest uit balans zijn. Deze vorm van het gebruik van klanken is dus wat anders dan muziek luisteren voor je plezier. Alhoewel ook dat helend kan zijn en de grens tussen genieten van muziek en profiteren van de genezende werking zomaar kan verdwijnen.

Klankschalen worden in Tibet, Nepal, China en Japan al eeuwenlang gebruikt voor ontspanning en heling. Het zijn ronde metalen kommen, die gemaakt worden van verschillende metalen. Vaak wordt gezegd dat er zeven edele metalen worden gebruikt, goud, koper, zilver, lood, ijzer, tin en kwik. Maar of dit waar is, is maar de vraag en het kan niet eenvoudig worden gecontroleerd. Het is ook eigenlijk niet van belang. Als je een klankschaal uit gaat zoeken, ga dan gewoon af op je gevoel en of de klank die je hoort met je resoneert.

De bijzondere kracht van klankschalen

Een goede klankschaal produceert een volle meerstemmige klank (met boventonen) met een veelvoud aan frequenties. Elke klankschaal wordt als het goed is met de hand gemaakt. Hierdoor is elke schaal uniek en zal zijn eigen unieke klank produceren. Wat maakt een klankschaal nu zo bijzonder? Je brengt de schaal in trilling door er met een klopper tegenaan te tikken. Een warme, volle klank klinkt en deze trilling verplaatst zich door het lichaam, waar elke cel met de klank zal resoneren.

Het is hetzelfde als wanneer je een glas water voor een speaker zet. Je kunt de klank terugzien als rimpels in het water. Je lichaam bestaat ook uit water, voor meer dan 70% zelfs. Het geluid van klankschalen brengt dit water aan het trillen, je organen worden gemasseerd en elke cel zal reageren op het geluid. Een klankschaalmassage kan harmoniserend en
rustgevend werken. 

Het diepgaande effect van klank

Het mag duidelijk zijn dat klank een diepgaand effect kan hebben. Maar wat zijn dan de voordelen die een klankschaalmassage kan hebben? Hieronder leggen we het uit.

Stoppen met piekeren

Een klankschaalmassage is eigenlijk een soort meditatie met geluid. Je ligt rustig en wordt overspoeld door de klanken die de schalen produceren. Daardoor kun je al je gedachten even loslaten, de monkeymind komt tot rust. Heb je veel stress of ben je een piekeraar, dan kan een klankschaalmassage veel rust brengen.

Rustiger hersengolven

De klanken hebben eveneens invloed op de hersengolven. Bij een normaal, wakend bewustzijn is er sprake bèta golven. Door het ritme en de frequentie van de klanken, kunnen je hersengolven vertragen. In een diepe ontspanning veranderen ze in alfa-golven. Maar ook een meditatieve staat kan voorkomen, met thèta golven. Deze heerlijke diepe staat van ontspanning is een weldaad voor lichaam en geest, waarbij je lichaam tijd en ruimte krijgt om te herstellen.

Blokkades opruimen

Klankschalen kunnen ook helpen om blokkades op te ruimen. Aan de ene kant komt dat door de diepe ontspanning. Je krijgt de gelegenheid om emoties te voelen en los te laten. Maar ook de klanken helpen, doordat ze met hun trillingen spanningen en blokkades kunnen helpen oplossen. Hierdoor kan energie weer beter doorstromen.

Hoe gaat een klankschaalmassage in zijn werk?

Wil jij profiteren van de kracht van klankschalen, dan kun je een klankschaalmassage laten doen. Zo’n massage wordt uitgevoerd door een therapeut, die een groot aantal verschillende klankschalen heeft. Je ligt tijdens de behandeling op de grond of een massagetafel. De therapeut plaatst klankschalen op je en om je heen. Deze worden zachtjes aangeslagen met een klopper. Een behandeling kan een half tot een heel uur duren. Naderhand kun je even rustig bijkomen.

Meer ontspanning in je leven

Rust en ontspanning zijn ontzettend belangrijk om te kunnen herstellen. Veel mensen lukt het niet om voldoende tot rust te komen. Een klankschaalbehandeling is een goede manier om weer tot jezelf te komen. Maar misschien heb je geen therapeut in de buurt of spreekt deze manier van ontspannen je toch niet aan. Dan zijn er ook alternatieven.

Wie op zoek is naar ontspanning, zelfkennis en zelfontplooiing kan kiezen voor microdosing. Microdosing is een methode waarbij je een zeer kleine hoeveelheid van een geestverruimend middel neemt (bijvoorbeeld magische truffels). Deze lage dosis veroorzaakt geen psychoactieve effecten, maar kan wel subtiel inwerken op lichaam en geest. Veel genoemde voordelen zijn meer rust en ontspanning, minder stress, minder angst en een betere nachtrust. Ook microdosing kan helpen om blokkades en ingesleten patronen te doorbreken.

Microdosing is ook ideaal om te gebruiken in combinatie met meditatie, mindfulness of yoga om tot een nog diepere ontspanning te komen. Microdosing is een veilige manier om je gezondheid te ondersteunen. Meer weten, lees hier verder over wat microdosing is en wat de voordelen zijn.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?