Schimmels op je paddo kweekset: wat kun je doen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

De vorming van schimmels op je paddo’s is iets dat je altijd wilt voorkomen. Elke schimmel kan de groei van je paddo’s belemmeren en je oogst verpesten. Hoe kun je schimmels voorkomen en wat kun je doen als je er toch last van hebt? In deze blog gaan we hier op in, zodat je de beste kansen hebt op een goede oogst.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn micro-organismes die vrijwel overal kunnen groeien waar vocht en zuurstof aanwezig zijn. Het opvallende is dat paddo’s ook een soort schimmel zijn. Maar in dit geval bedoelen we een ander soort schimmel. Toch hebben ze overeenkomsten, want ook de schimmels die een plaag kunnen zijn voor je paddo’s, planten zich voort via sporen.

Deze sporen kunnen ver reizen door de lucht en zijn zeer robuust. Ze kunnen in extreme omstandigheden overleven. Daardoor kost het schimmels weinig moeite om zich te verspreiden. Schimmels (en dat geldt ook voor paddo’s) groeien op organisch materiaal. Dat betekent dat schimmels als Aspergillus en groene schimmel het substraat van je paddo’s kunnen besmetten. Het substraat vormt dan ook een voedingsbron voor de schimmels.

Als de schimmel zich verspreidt, verbruikt deze de voedingsstoffen van je paddo’s en remt hun groei. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat er geen vruchtlichamen kunnen vormen. Daarom zijn schimmels zowel voor thuiskwekers als professionele kwekers een serieus probleem.

De gevolgen van schimmels op je paddo kweekset

Waarom zijn schimmels nou zo’n ernstig probleem? Wanneer je de eerste tekenen van schimmel ziet op je paddo kweekset is het tijd om in te grijpen. Deze besmetting kan namelijk schadelijk zijn voor je paddo’s.

1. Aantasting van de smaak

Als de schimmel niet schadelijk voor je gezondheid is, zou je besmette paddenstoelen nog kunnen eten. Deze zullen echter niet meer goed smaken.

2. Uiterlijk

Ook het uiterlijk van je paddo’s wordt aangetast. Er kan verkleuring te zien zijn op de hoedjes en stengels, waardoor ze een onnatuurlijke groene, zwarte of blauwe kleur krijgen. De groei kan eveneens verstoord raken, waardoor ze er misvormd uitzien.

3. Schimmels op je paddo kweekset: slechte oogst

Een besmetting met schimmels kan leiden tot een lagere opbrengst van je paddo kweekset. De groei wordt zo belemmerd dat je minder paddo’s zult oogsten.

4. Herhaalde besmetting

Het is belangrijk een schimmel besmetting goed aan te pakken. Doordat schimmels zeer gehard zijn en sporen lang kunnen overleven, kun je last krijgen van herhaalde besmettingen.

5. Risico’s voor de gezondheid

Schimmels kunnen voor mensen giftig zijn en allergische reacties veroorzaken. Hier kun je erg ziek van worden. Het is dus niet aan te raden beschimmelde paddo’s te consumeren.

Welke soorten schimmels kunnen in je paddo kweekset voorkomen?

Er zijn een groot aantal verschillende soorten schimmels die in een paddo kweekset kunnen voorkomen. Hier zijn de meest voorkomende:

Spinrag schimmel

Zie jij op de wanden van je kweekset en de paddo’s zelf een zachte, spinnenweb-achtige schimmel, dan heb je te maken met spinrag schimmel of Datcylium meeldauw. De schimmel kan erg snel groeien, binnen een dag of twee kunnen je paddo’s en kweekset volledig bedekt zijn. Spinrag schimmel is vaak lastig te herkennen, vooral voor beginners, omdat de kleur lijkt op het mycelium. Een hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van spinrag schimmel.

Zwarte schimmel

Zwarte schimmel, ook wel bekend als Aspergillus niger, kan ontstaan op planten en paddenstoelen. Er is ook een gele en een groene variant. Deze schimmel veroorzaakt schadelijke mycotoxines (ochratoxine A en patuline), die hevige allergische reacties kunnen veroorzaken als ze ingeademd of gegeten worden.

De schimmel begint als een witte of gelige besmetting en wordt vervolgens zwart als de sporen geproduceerd worden. De kolonies zien er pluizig uit met een poederige textuur. Het is verstandig om goed te letten op een mogelijke infectie, vanwege het gevaar voor de gezondheid. Aspergillus houdt van hogere temperaturen, dus zorg dat de temperatuur in de kweekset niet te hoog wordt.

Natte rot

Natte rot vormt makkelijk in potten met granen, die als substraat worden gebruikt. De schimmel kan sterilisatie soms overleven. Als het medium besmet is met natte rot (ook zure rot genoemd), vormt er zich een stinkend, grijsachtig slijm. Het graan ziet er vochtig uit.

Roze schimmel

De wetenschappelijke naam van roze schimmel is Neurospora. Het groeit graag op graan, maar overal in de natuur kan een besmetting plaatsvinden. De schimmel is te herkennen aan de opvallende kleur en een poederige textuur en een vrij plat profiel. Roze schimmel is moeilijk te verwijderen. Heb je deze schimmel in je kweekset gevonden, dan zit er niets anders op dan deze direct te vernietigen en de omgeving goed te reinigen.

Groene schimmel

Een infectie met groene schimmel (Trichoderma harzianum) veroorzaakt een zachte rot in je paddo’s. De schimmel produceert groene sporen en bedekt de kweekset en je paddo’s met een wit mycelium. Een infectie wordt vaak veroorzaakt door slechte hygiëne, maar ook door vliegen.

Schimmels in je paddo kweekset voorkomen

Het liefste wil je natuurlijk voorkomen dat je kweekset besmet raakt met schimmels. Het belangrijkste om te onthouden is dat je zo hygiënisch mogelijk moet werken. Door je gereedschap en de omgeving te steriliseren, kun je micro-organismes bestrijden, zodat er geen sporen verspreid kunnen worden.

Zorg dus dat je gereedschap schoonmaakt met alcohol of in een hogedrukpan. Bij een temperatuur boven de 121 graden kun je micro-organismes zoals schimmels, doden.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de luchtvochtigheid. Paddo’s nemen vocht op via hun celwanden, waardoor ze goed kunnen groeien en uitdrogen voorkomen wordt. Maar als de luchtvochtigheid te hoog is, wordt de kweekset een aantrekkelijke plek voor schimmels. Een luchtvochtigheid van 80 tot 90% is ideaal voor paddo’s, maar voorkomt dat er zich schimmels vormen.

Door zorgvuldig te werken kun je dus voorkomen dat je last krijgt van schimmels in je paddo kweekset. Maar wat moet je doen als je toch plekjes schimmel ziet? Als je snel ingrijpt, kun je hopelijk voorkomen dat de schimmel zich verspreidt. Houd je kweekset dan ook goed in de gaten. Hoe sneller je de besmetting ziet, hoe groter de kans dat je erger kunt voorkomen. Zie je pluizige plekjes, verkleuring of slijm? Dan heb je waarschijnlijk een schimmel.

Verwijder de besmette plek dan direct. Je kunt de plek waar de schimmel zat vervolgens desinfecteren met waterstof peroxide. Zorg ook dat je controleert of de luchtvochtigheid of de temperatuur in de kweekset in orde is. Met deze hygro- en thermometer houd je daar goed zicht op. Zo kun je vorming van nieuwe schimmels voorkomen.

Social Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Reddit

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Helaas u dient 18 jaar of ouder te zijn om deze website te mogen bezoeken.

Om deze website te bezoeken dient u 18 jaar of ouder te zijn.

Bent u 18 Jaar of ouder ?