Microdosing is de laatste jaren steeds populairder geworden, als manier om gezondheidsklachten aan te pakken, maar ook als ondersteuning van de persoonlijke ontwikkeling. Er zijn dus voordelen verbonden aan microdoseren. Maar aan de andere kant wordt microdosing nog niet zo lang gedaan en daardoor vragen veel mensen zich af, wat de risico’s van microdosing zijn op de lange termijn. In deze blog gaan we proberen antwoord te krijgen op deze vraag.
De voordelen van microdosing
Voordat we ingaan op de mogelijke risico’s die microdosing op de lange termijn met zich mee zou kunnen brengen, is het handig om eerst duidelijk te maken waarom mensen deze methode eigenlijk toepassen. Wanneer je gaat microdoseren, neem je een zeer lage dosis van een psychedelisch middel (denk aan truffels, paddo’s of mescaline). Doordat het om een heel kleine dosis gaat, krijg je geen last van hallucinaties en dergelijke. Maar je kunt wel merken dat het middel een positief effect op je fysieke en mentale toestand kan hebben.
Microdosers hebben aangegeven dat ze merken dat hun concentratie verbetert en dat ze zich creatiever voelen. Het heeft een positief effect op hun stemming en hun hele levenshouding wordt positiever. Microdosing kan ondersteuning bieden bij angst, depressie, stress, PTSS en andere mentale klachten. Het kan tevens helpen bij een gebrek aan energie, hoofdpijn, slaapproblemen en PMS.
Microdosing is een natuurlijke manier om je klachten aan te pakken. Maar er blijft voor sommige mensen een drempel bestaan om een geestverruimend middel te nemen. Mogelijk zijn er risico’s verbonden aan microdosing, zeker op de lange termijn. Een veel gestelde vraag is bijvoorbeeld, of het verslavend is.
Is microdosing verslavend?
Microdoseren doe je met een geestverruimend middel. Wanneer je overweegt om dit te gaan doen, stuit je misschien op weerstand. Het is dan goed om te weten dat geestverruimende middelen als paddo’s en truffels geen lichamelijke verslaving veroorzaken. Maar omdat microdoseren, zoals je hierboven kon lezen, een positieve impact op je gezondheid kan hebben, is het niet zo eenvoudig om te zeggen dat het geen geestelijke afhankelijkheid kan veroorzaken.
Bij sommige mensen helpt het hun over angsten heen te komen, het helpt hen een gevoel van zelfvertrouwen te ontwikkelen. Of microdosing helpt de klachten van PTSS te verlichten. Hoe en waarom zou je dan willen stoppen met het gebruik? Toch is het verstandig je te realiseren dat je een psychedelisch middel gebruikt, dat invloed heeft op je geest en lichaam. Het toepassen van een schema, een routine, kan helpen om te voorkomen dat je afhankelijkheid (lichamelijk of geestelijk) ontwikkelt.
Zijn er risico’s verbonden aan microdosing op de lange termijn?
Het is mogelijk dat microdosing ook nadelen met zich kan meebrengen. Hoewel bijwerkingen niet vaak voorkomen en over het algemeen mild zijn, is het goed om hier rekening mee te houden. Microdosers die last van angst hebben, geven aan dat hun angsten op de dagen dat ze een microdosis nemen, toenemen.
Vaak wordt dit veroorzaakt doordat de dosis net iets te hoog is. Maar ook stress kan een rol spelen. Geestverruimende middelen kunnen angsten versterken. Heb jij last van angst, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden en te beginnen met een heel lage dosis en op een rustige dag zonder stress.
Het is eveneens mogelijk dat microdosing op de lange termijn een negatief effect heeft op de spijsvertering en het slaappatroon. Bij mensen die er gevoelig voor zijn kan het stemmingswisselingen veroorzaken. Mocht je hier last van hebben, dan is het aan te raden om de dosering te verlagen. Ook kun je profiteren van een tijdelijke pauze van het microdoseren. Mogelijk heb je geen klachten meer als je daarna weer verdergaat.
Invloed op lichamelijke gezondheid
Als we kijken naar de mogelijke risico’s van microdosing op de lange termijn, dan is het ook de vraag wat voor effecten het kan hebben op de lichamelijke gezondheid. Het is lastig hier een definitief antwoord op te geven. Het is mogelijk dat microdosing het risico op hartklachten kan vergroten. Maar het enige bewijs hiervoor komt uit onderzoeken naar de effecten van MDMA (XTC).
Als je meerdere keren per week hoge doseringen MDMA neemt, wordt het risico op een aandoening aan de hartklep vergroot. Er is geen bewijs dat lagere doseringen dit ook veroorzaken, maar de kans hierop bestaat natuurlijk wel. Maar er is evenmin bewijs dat psilocybine en andere natuurlijke psychedelica dit risico ook met zich meebrengen. Het is alleen wel zo dat psilocybine en MDMA invloed uitoefenen op dezelfde serotonine receptor (5-HT2B) op het hart. Hoewel de doseringen die je bij microdosing neemt ook nog eens heel laag zijn, is het toch verstandig deze informatie in je achterhoofd te houden.
Maak je je hierover zorgen, dan kun je voor de veiligheid na drie maanden microdoseren een langere pauze inlassen, waarin je tijdelijk geen microdoseringen neemt. Heb je al last van hartklachten, dan is het verstandig om advies te vragen aan je arts of microdosing wel geschikt voor je is.
Je gezondheid ondersteunen met microdosing
Na het bespreken van de mogelijke risico’s van microdosing op de lange termijn, vraag je je misschien toch af wat je hiervan moet denken. De risico’s op gezondheidsklachten is slechts zeer klein. Microdosing met paddo’s of truffels is niet verslavend, maar het is wel verstandig om bewust om te gaan met het middel. Je kunt veel problemen voorkomen door de Fadiman routine te gebruiken. Deze is speciaal ontwikkeld om afhankelijkheid te voorkomen.
Maar net als voor andere middelen en supplementen geldt, dat je voorzichtig moet zijn. Gebruik niet te veel, gebruik een routine en houd zicht op je eigen klachten en voortgang. Op die manier kan microdosing een waardevolle bondgenoot zijn in je reis door het leven.